50 плюс две Царици в Музея на розата

Carici Muzei Roza 1

Празничните дни на тазгодишния розов-онлайн фестивал станаха повод в Музея на розата да се покажат най-после за гостите на Казанлък и местните фенове, един до друг образите на всички 52 до момента, Царици – Рози. Изложбата – пълноцветни снимки в портретен формат, е подредена във фоайето на музея от началото на празника. Снимките са събрани и обработени по време на подготовката преди две години от общинския Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, книга „50 години Царица Роза“. Книгата е издание на Община Казанлък и бе посрещната от местната общност с изключителен интерес. В продължение на година екипът на музея издирва с всички возможни средства – чрез интернет, социални мрежи, спомени, архиви, документи, роднини, приятели, съседи и каквото му дойде наум, възможно най-пълната информация за момичетата, носителки на короната и техните подгласнички. Две години по-късно, част от архива е обработен специално за целта и вече има пълна колекция от образите на Цариците на Казанлък, която остава в Музея на розата.

Над 150 са вече момичетата от коронованата тройка на Казанлък. Първият конкурс, организиран от Общината, е през 1970-а година. За раждането на Легендата „Царица Роза“, такава, каквато я помним и познаваме сега, са се погрижили цял екип от етнографи, като Стефка Дончева, художници, като Теньо Пиндарев, сценични местни корифеи като Жоро Николов и лично кметът Станчо Коев, останал в спомените с крилатата си фраза, цитирана и до сега от Васил Белев, един от хората, работили в „кухнята“ на празника и конкурса, повече от две десетилетия:“Празникът на розата и визитната картичка на Казанлък“.

52 визитки в цвят се усмихват царствено в Музея на розата.Идете ги вижте!

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467