3 D по Кантарджиев работи само като 4 D

Мисля, че формулата с трите „Д“ няма да проработи, ако трите „Д“ не станат четири. Да добавим една „Демокрация“, предлагам. Само изведена пред скобите, за да умножи останалите три, демокрацията може да оправи всичко. Само тя в днешно време възпроизвежда от човешката популация осъзнати хора.
15659423811883693496 2 1

Само 2 % от хората в Пловдив са срещнали COVID 19, установява научното изследване, проведено в последния месец, съобщи  днес доц. Ангел Кунчев, държавният здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб. И обяви като неприложима Теорията за стадния имунитет,лансирана от опонента на НОЩ, доц. Атанас Мангъров:“Теорията е вярна и точна, но в случая, неприложима“. Приложима, според НОЩ е единствено формулата на З-те „Д“ на добродушния и вразумяваш, но спокойно, проф. Тодор Кантарджиев. Дистанция – Дезинфекция – Дисциплина!   

Трите „Д“ на проф. Кантарджиев са единственото ни спасение!     

Първоначално бях склонна да повярвам на сто процента на тази формула. Нещо повече, аз я спазвам. Наистина не виждам друго спасение. Не мога да разчитам на някаква бъдеща, макар и капарирана от правителството, точно за мен, ваксина. Не мисля, че не трябва да бъда питана и  доброзорно да ми я сложат, както се прокраднаха днес едни намерения. На лекарите и болниците, искам, но също не мога да разчитам докрай. Не че не им вярвам. Както каза днес и доц.Кунчев, в здравеопазването ни, също има какво да се желае относно справянето с коронавируса.  Защото, нима не оставихме Видин, Ямбол, Сливен, Кюстендил и Пазарджик, сами да се оправят?… Ако Старозагорското Инфекциозно се препълни, каквато тенденция има, каква ми е гаранцията, че отделението в родния ми Казанлък, няма да бъде оставено само и то да се оправя, както горните отделения в изброените болници…Изобщо, тревогите ми са същите като по Великден. И някак, Трите „Д „ не могат докрай да ме успокоят.

Трите „Д“ са пожелателни мерки за разумни хора

Българинът с нищо не ми е показал, че е разумен човек. В последната седмица поседнах и аз тук-таме. И само на три места видях някой с гюдерия да търка масата ми, напръскана с дезинфектант. Само едното бе в Казанлък. Едно видях в Пловдив и едно в Габрово. В Казанлък някак, се държим, че короната я няма. Аз съм единственият човек, който си пръска ръцете, портмонето и дебитната карта след излизане от магазина. В тоалетната на едно от заведенията, където бях, дезинфектантът беше свършил. Беше свършил и в сградата на Социалното-Бюрото по труда и Местните данъци и такси. В петък, 12-и, кутийката, прилежно закрепена с лейкопласт насреща входа на стълбищния парапет, беше празна. В асансьора само аз извадих пръскалката след допира на вратата и копчето. По етажите видях маси, на които сядат десетки хора дневно да попълват разни документи, които маси, не видях някой да пръска след всеки клиент или поне на пет-шест клиенти. Автобусите от междуградския транспорт в Казанлък  станаха микробуси. Тоест, евентуалното количество заразни капки в пъти по-лесно в буса ще достигне до потенциалния заразен, отколкото в големия автобус…

Такива работи с Трите „Д“…

Май, не работят, ми е думата. Доц. Кунчев каза, че били за „осъзнати хора“. Българинът не ми изглежда осъзнат човек. Осъзнати хора не се юрват към дискотеките като държани на въжа в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Не пишат дитирамби – лошо стихоплетство за рождения ден на началника си, независимо бил той – цехов началник, кмет или премиер и президент. Нито в извънредно, нито в обикновено положение.  Такива стихоплетства, повярвайте, съм виждала неведнъж. Дори песни съм слушала за един бивш местен общински кмет.

Не разчитам, че чужденци няма да дойдат. Нито роднините да не си идват. Моите роднини и приятели, също ще се приберат веднъж в годината в България. В подкрепа на мисълта, че заплахата е още тук, в този точно момент:

Камбаните на Куленската църква отново бият „на пожар“ в 20.00   

На Маказа е фул…С една дума: циркулацията на Ковид-а продължава. С трите си „Д“ проф. Кантарджиев,  добродушният и вразумяващ „чичко“ от екрана посъветва деца и възрастни, да спазват три само неща и всичко с тях ще е наред. Пускаме всичко, рече премиерът. Отпуснахме края, бих парафразирала аз. Ние, май само от „набиване на канчето“ вдяваме…Думите не помагат.  

„Дистанция – Дезинфекция – Дисциплина!“

Ако само на това се надаме, не знам до къде ще стигнем. Лошото е, че не съм само аз незнаещата. И доц. Кунчев днес не даде прогноза. Мисля, че формулата с трите „Д“ няма да проработи, ако трите „Д“ не станат четири. Да добавим една „Демокрация“, предлагам. Само изведена пред скобите, за да умножи останалите три, демокрацията може да оправи всичко. Само тя в днешно време възпроизвежда от човешката популация осъзнати хора. Така може да увеличим надеждите за успех, които, разбира се, няма как да бъдат стопроцентови. Банално е вече да се цитира Чърчил, но друго – по-добро лекарство, просто още не е намерено. Както и не е открита ваксина за простотията, неукостта, глупостта, раболепието и прочие социални вируси, които циркулират активно у нас. И тяхната крива, както и тази на коронавируса, не спада, нито дори маркира чаканото плато. Напротив, качва се по стръмното. За съжаление.   

15659423811883693496 2
Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467