ЧРД 71 – Турист № 1: Кръстьо Петков!

Horo Turisti Krastjo
Петков води хорото за официалното откриване по повод 110-годишнината на дружеството „Орлово гнездо”, на поляната под връх Бузлуджа, 13-и май 2014 г.
Архивна снимка от личния фонд на Диана Рамналиева

Честит личен празник на човека, който даде и продължава да дава много, всичко от себе си за развитието на туристическата дейност в Казанлък! Носител на 2 медала „Алеко”, делегат на конгресите на БТС, инструктор по туризъм, планински водач, секретар на Туристическо дружество „Орлово гнездо” – Казанлък, което на всяка година на 12-и май чества своята вече, 116 -годишнина, Кръстьо Петков започва всичко, като много други казанлъчани  – в „Арсенал”. Дошъл първо като настройчик в Завод 2, след една година Кръстьо Петков тръгва за София да учи „Лечебна физкултура”. Връща се в оръжейницата като методист по ЛФК, по времето, когато, съгласно Министерско постановление, в цялата страна и особено – в „Арсенал”, се разгръща широка дейност по опазване здравето на работници и служители със средствата на производствената гимнастика. После изцяло поема туристическата дейност в оръжейницата. И логично, по-късон преминава на градско и национално ниво в работата си.

Lenta Krasto
Откриване на ремонта на хижата на Бузлуджа – 2014 година, 110 години туристическа дейност в Казанлъс.

Преди това, обаче, под ръководството на Кръстьо Петков, арсеналци успяват да покорят истински върхове в туризма. Богата дейност се разгръща сред туристите –  арсеналци от средата на 70-те, до началото на 90-те години на 20-и век. И за това е причина и Кръстьо Петков. Алпийски клубове, активно строителство на балкански хижи за краткотраен отдих за всеки завод, колопоходи, вокална група за туристически песни…

Така в туристическата история на „Арсенал” остават ненадминати изкачването на връх Елбрус, Чешките Татри, десетки квалификационни походи за обучение на кадри, стотици екскурзионни летувания на арсеналци по родните планини, когато оръжейници в по 8 смени годишно обикалят пеша балканите. Понеже картите за почивка по многото бази на „Арсенал” все не достигат за десетките хиляди работници и служители, се реализира идеята за палаткови почивки. Предприятието купува собствени палатки – за спане, плюс една оборудвана като кухня. Палатките се раздават на арсеналци и така хората почиват по къмпингите на България – от морето до планините Туризмът по онова време, наистина става масов за арсеналци. А базата е богата – имат собствени хижи, собствен туристически инвентар – от раниците – до палатките, отделен склад, екипировка. Това засилва дейността в цял Казанлък.

Отличният организатор внедрява маниера си на работа и в градското туристическо дружество „Орлово гнездо” в Казанлък, където Петков е от 1993-та година, та – до днес. През това време, дружеството успява да уреди собствеността върху хижитена Бузлуджа, да ги поддържа и ремонтира. Кръстьо заварва дружеството в почти насипно състояние – кадрите са разпилени, няма документи за собственост на сградата в Казанлък и на хижите в Балкана.Първите години са трудни, хижите се поддържат с оскъдни средства, идващи изцяло от самоиздръжката. Но! – както казва Петков, с екип, събран от истински радетели на туризма, нещата се получават. И всичко идва по местата си. Дългогодишен ръководител на казанлъшкото туристическо дружество, днес доайенът продължава да помага за неговото развитие.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467