Честит рожден ден, Пеньо! ЧРД, Терзиев!

2009 Premiera Turski Gracki Terziev Saparev
Чудомирови празници. Начало: представяне на поредната книга, превод на Чудомир на редицата от Балкански езици. С члена на УС на Фондация „Чудомир“, проф. Огнян Сапарев. Сн. Архив Диана Рамналиева

Честит рожден ден на доайена на културния живот в Казанлък, Пеньо Терзиев! Директор на ЛХМ „Чудомир“ в Казанлък две десетилетия, създател и изп.директор на Фондация „Чудомир“ близо 20 години, Терзиев днес навършва точно 71 години.

003
Представяне на „По Стъргалото“ – 85 години вестник „Искра“ на 1-и април 2009 г. Чудомирови празници.

Общински съветник няколко мандата, председател на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет, член на Училищното настоятелство на Хуманитарната гимназия и негов председател, част от УС на местното туристическо дружество „Орлово гнездо“ и още какво ли не е правил Пеньо с типичната си разпаленост и всеотдайност за общественото в Казанлък. Преживял големи битки и съдебни разправии с местната власт и личните си „доброжелатели“, Терзиев и сега води спор за авторските си права върху труда на своя живот – шесттомника на „Чудомир“, който той като съставител, редактор, автор и изследовател, коректор и какво ли не, създаде през 2009-а година, заедно с малък екип, който работи безспир, за да има днес Казанлък и България този безценен труд.

Iskra 85godini 52 Terziev Ana Koj
Представяне „По Стъргалото“, издание на вестник „Искра“. 2009 г. 1-и април.Чудомирови празници.
С Анна Кожухарова.Снимка:Личен Архив Диана Рамналиева

Изданията на Чудомир на турски, гръцки, струмско наречие/македонски език – чист български/, сръбски; обиколката на изложбата „Нашенци по света“ от Унгария, през Турция, Русия, Словакия…; десетките издания на млади казанлъшки автори, които той приобщаваше, съветваше и редактираше безплатно…Върволицата от именити писатели, художници, музиканти, театрали, фотографи, лютиери от София, Пловдив, Шумен, Велико Търново, Пловдив, Бургас, Ловеч…, Стара Загора, Ямбол…, абе – от цяла България към дома на Чудомир…

Дългите кафета, дълбоките смислени разговори и много, наистина много идеи и реализации на творчески проекти пред портрета на Чудомир. Безбройните нови книги, изложби, концерти…Всичко това енциклопедичният Пеньо правеше с мисълта, че служи на кауза. Сигурно прави нещо, свързано с това и сега. В спокойствието на родната си къща в близкото до Казанлък, Бузовград. Щото Пеньо в торба не стои… Даже, когато е проснат с болничен халат и абокат на ръката в кардиологията… Да, там се довърши шесттомника, в кардиологията на казанлъшката болница и Пеньо с химикал и абокат на ръката.

Някак забравяме, някак не е важно, кой, колко е дал за живината на огъня на духа. Не само в Казанлък, в цяла България. Сигурно и по света. Времето се промени. Хора като Пеньо знаят това и са приели съдбата си, да се блъскат за обществената кауза, без на обществото да му дреме, особено. И съм сигурна, че и днес ще събере край масата семейство и приятели, за едно „Наздраве“ и безброй сладки приказки! Години наред в музея се точеше дълъг поток от такива негови приятели точно на 4-и юни. Макар, самият той да твърдеше, че по въпроса имало семейна мистерия. С две рождени дати. Днес и пет дни по-късно.

Бъди жив и здрав, Терзиев!

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467