Цветно с „Багри от Долината“ в Художествената галерия на Русе

Bagri 1 cr 1
Откриване на „Багри от Долината“ в Русе

Изложбата „Багри от Долината“ на Художествена галерия – Казанлък гостува в Русе от началото на тази седмица до края на юли. Експозицията е представителна за казанлъшката галерия, чието художествено богатство я нарежда сред първите в страната и като ценност на нейния фонд, и като количество работи, които се съхраняват тук. Родените в Казанлък – Иван Милев, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Иван Пенков, Чудомир, са само част от художниците, представени във фонда на Художествена галерия – Казанлък.

„Багри от Долината“ е пътуваща изложба, която преди 10 години бе представена и в Народното събрание в София. Настоящата колекция включва 53 творби на художници, родени и свързани с Казанлък, допринесли изключително много за богатстото на националната ни художествена школа. Това са имена като Иван Милев, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Иван Пенков, Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Иван Енчев – Видю, Захари Желев, Петко Клисуров, Кольо Колев, Димитър Радойков, Мара Чорбаджийска, Васил Бараков, Петрана Клисурова, Константин Трингов, Христо Кутев, Дечко Мандов, Радомир Мандов. Изложбата, в която са включени портрети, пейзажи, рисунки, съхранявани през близо 120 годишната история на галерията, показва само малка част от съкровищата на българската духовност, които се съхраняват във фондовете ѝ. Въпреки това, подбраните произведения са своеобразен разказ за някои от най-ярките явления и представители в българското изобразително изкуство, както и реверанс към онези обществени личности с възрожденски характер, които са успели през годините да съхранят в Казанлък не само културното му наследство, но и потребността от духовност, естетика и култура.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467