Хорото на Казанлък тръгва пак тази неделя. София с петиция за нов старт.

HORATA
Първото голямо хоро след голямата карантина на извънредното положение в Казанлък се изви за Деня на града. Миналата неделя, на 7-и юни по обяд и се въртя повече от два часа. Сн. Личен архив Ваня Минчева.

Петиция за възстановяване на станалите вече традиция преди епидемията с коронавируса, народни хора всяка неделя в центъра на София, бе стартирана от Цветомир Петков Христов и Фейсбук група Неделни хора. Подписката бе обявена на 8-и юни. В Други градове, както и в Казанлък, традицията вече е възстановена. Мина първото празнично хоро в Града на розите, на Деня на Казанлък, 7-и юни, миналата неделя. Тази неделя вечер редовното хоро на „Хора За хората“ се очаква да тръгне, както обикновено. Феновете се стягат и за първата си хоротека. Такива има всеки месец в местен ресторант.

Петицията за София може да покрепите от тук: https://www.peticiq.com/nedelno_horo?u=5536197&uv=25158858&fbclid=IwAR0F1HBmcyoP9FfV3M1p8UsZZ9ZA4ptSrPAphVYrNx0PVx5E_fSvAsl552E

„Петицията е  израз на желанието на десетки, стотици и  хиляди ценители, почитатели и пазители на българския фолклор, обичаи и традиции от столицата и страната“, мотивират се инициаторите на подписката.Те настояват  да бъде намерен законен начин неделното хоро преди залез да започне да се провежда отново, както това е факт в други градове на страната. Традицията в София е на певече от шест години.Както е известно на заинтересованата публика, в столицата имаше известни проблеми с инициативата. Във връзка с това инициаторите на петицията съобщават,  че вече има договорка за ново място за танцуване, след като срещу хората се изсипа голяма критика през последните години, във връзка с тропкането пред Народния театър.  Новото място е площад Бански пред „Музей за история на София“. Организаторите го намират да удачно, но не крият, че отново има недоволни граждани, което застрашава неделните столични хора. Времето на танците всяка неделя е предварително фиксирано на около два часа и половина между 16.00 и 19.00 часа в зависимост от сезона. Организаторите дори дават параметри на силата на звука, заради който бяха така остро критикувани. Те гарантират тип  и сила на озвучаване от малка или средно голяма любителска активна колона на батерии със сила на звука съобразена с Наредбата за обществения ред в София. Броят на участниците ще варира между 20 и 100 души.

Петицията е подписана към момента от повече от 100 души.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467