Фотопамет за Хаджи Димитър и Стефан Караджа в камък и бронз в Галерията

HDIM

Паметници на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в Сливен, Русе, Варна, София и в цяла България, могат да видят във фотоси и текстови пояснения жителите и гостите на Казанлък от днес до 10-и август. Изложбата е дело на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, с център Казанлък. Изложбата по повод 152-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, колегията на музея нарича „ Памет за героите“, защото историческата памет дава корени и чувство за принадлежност.

Изложбата представя паметниците и паметните знаци, посветени на четата и издигнати през годините от признателните поколения: паметници, бележещи славния и трагичен път на четата, паметници, посветени на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и паметници, издигнати в чест на изтъкнати четници. Някои от тях са истински произведения на монументалното изкуство, други са скромни и незабележими. Някои са издигнати в големи градове, на оживени кръстовища, в паркове и училища, други са далеч от пътища и маршрути и са почти забравени.

Преди две години екип на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ издирва и заснема тези паметници и паметни знаци, с намерение, те да бъдат събрани в алманах, в който, заедно с героите, да бъдат почетени и авторите на тези монументи.Някои от тях, заедно с историята им, са част от тази изложба.

Изложбата се открива тази вечер в 18.00 часа в Художествена галерия – Казанлък и е част от програмата на националния музей „Шипка-Бузлуджа“, по повод годишнината.

Споделяне

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467