Управляващите: 150 лв. на пенсионер и други мерки против коронавируса за 2 млрд. лв.

BOIKO cr

Близо 2 млрд. лв. за социално-икономчески мерки за преодоляване кризата с коронавируса ще се изразходват от државния бюджет до края на годината, съобщи премиерът Бойко Борисов след днешния Коалиционен съвет, който приключи преди малко. Средствата са от държавния бюджет, заем на този етап правителството няма да тегли.

Премиерът отново изтъкна, че ни чака тежка ситуация и не виждал политиците да осъзнават това. Борисов отговори на извънредния брифинг само на един въпрос, свързан с протестите, с уговорката, че милиони българи, които работят, а не протистират, чакат решение на проблемите си, дошли с коронавируса. Няма друг, който предлага по-ясни мерки от нас, подчерта отново той. Борисов призова за компромиси и единение на нацията в тази ситуация и изтъкна, че този, който ще е в управлението, ще бъде най-добре, защото ни чакала извънредно тежка ситуация.

Огромната част от средствата са за увеличение на рудовите разходи за възнаграждения, които в определени сектори за определени заети ще нарастнат до 30 %.

Расте дневната минимална ставка за безработни, расте с три месеца и времето, за което ще получават обезщетение: от 9.00 лв. на 12.00 лв. За това са осурени 12 млн.лв.Тук за целта са заделени 4 млн.лв.

Всеки пенсионер ще получи по 50 лв. за три месеца време, ако кризата с вируса продължи, въпросът отново ще соти на дневен ред през октомври. Парите за пинсионерите са 318 млн.100 лв. и засягат доплащане за 2 млн.100 хил. пенсионери у нас.

Повече средства от началото на август ще бъдат разпределени в най-ниско заплатените сектори – социалните дейности, здравните специалисти и медици на първа линия в борбата с коронавируса, до достигане на минималните нива на възнаграждение, заложети в колективните трудови договори. Повече пари за работещите, свързани пряко с кризата с коронавируса – МВР, социални работници, работещите в РЗИ, Националната здравно-осигурителна каса. Допълнителните средства компенсират допълнителния труд в тези сектори – нощен труд и друг допълнителен труд.

Повишават се стандартите за делетираните държавни дейности за работещите ученическите кабинети, социалните домове, домовете за възрастни хора, социалните асистенти, дневните центрове за деца с увреждания, центровете за настаняване от семеен тип. За социалните асистенти са предвидени 122 млн.лв. за осигуряване на годишната обезпеченост.

Повече средства ще се разпределят и сред медицинските специалисти и лекари, включително, в денталната помощ, отново, свързани с лечението на болни от коронавирус, сумата е 126 млн. 300 хил.лв. Тук са разчетени 17 млн.лв. за отдалеченост.

Свободните творци ще получават допълнително пари с кандидатстване по проекти пред Фонд „Култура на културното министерство.

Подсигурени са и 1000-та лева за работещите медици на първа линия за борба с коронавируса. До края на годината сумарно те възлизат на 67 млн.лв.

Икономическите мерки, в размер на 1 млрд. 800 млн. лв., средства свободни от европрограми, до дни трябва да намерят своя адрес като първа задача на новия икономически министър. Средства към големи инвеститори, за осигуряване на инфраструктура към обектите, също за предвидени в програмата на правителството.

Министерството на туризма ще разпределя допълнителни средства за ваучери на почиващи, заети на първа линия в коронавируса.

9 % ДДС за виното и бирата, компенсации за турооператорите, по 35 евро на самолетна седалка за полети с капацитет над 100 места, предвижда още програмата.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467