Ти ли ме бутна или сам паднах

Nadlez Zapoved remont 1

Ти ли ме бутна или аз паднах е поредната крилата мисъл, която ми идва, докато въртя волана и днес през Казанлък. По-точно: Аз ли не виждам или наистина няма указателни табели, които още на предното кръстовище да предупреждават, аджеба, че Надлезът за „Арсенал“ е затворен. Вече над месец. Заповед на №547 /24.04. тази година на кмета Галина Стоянова е издадена навреме, за да разпореди нова временна организация на движението при старта на ремонта на надлеза към „Арсенал“, един дълго чакан ремонт, наистина. Заповедта изисква и стриктно изпълнена сигнализация съгласно Наредба 3/16.08.2010 г. Документално нещата се перфектни. Има и указани временни маршрути. Заповедта е на сайта на Община Казанлък. Но човек не шофира със сайт в ръка. Това, в скоби. Извън скобите, се питам: „Къде и как би се информирал човек за тази промяна, докато шофира из града с намерение да иде до „Арсенал“, до Бузовград или Горно Черковище – Розово-Кънчево – Ръжена? Човек, който не е от Казанлък или, който е, но не му се е налагало да пътува през надлеза на юг?“. Който не чете сайта на Общината. Ако може някой да ме светне, ще бъда благодарна от името на всички участници в движението, включени в горната категория незапознати.

В нормалните градове обикновено има големи жълти табели за тая цел на всеки двеста метра край платната в посоката на ремонта. Тук табелите се появяват непосредствено преди ремонта. Когато вече го виждаш и без тях.

Znak Remont Ars Krag
Какво иде да каже тази табела. Че има ремонт, е очевадно. За хората от Казанлък, надписът „Бул.Розова Долина“ е безсмислен. Те си знаят. За тези, които не – не е ясно, че се отива към центъра. Временният маршрут към „Арсенал“, видно от табелата, не е указан тук.
Снимка: На кръговото преди надлеза.

Табелите, които другаде съм виждала, показват схема със задраскван стар и указан нов, заобиколен маршрут. Много преди мястото на самия ремонт.

Последното кръстовище от центъра към „Арсенал“ и към околовръстното в южна посока, е това на площад „Севтополис“ пред хотел „Роза“. Ако идваш от изток и не си завил по околовръстното, а си искал да разгледаш града и нямаш навигатор – GPS, ще разбереш ли на това кръстовище, каква изненада те чака по-надолу? – Няма да разбереш, такава табела в центъра няма. Същото е, ако идваш и от запад. Ако идваш откъм „Христо Ботев“, минеш по кръговото под магазин „Нюанс“ и продължиш, уж към „Арсенал“, дадеш десен мигач и аха да се качиш, на надлеза, виждаш, че не става, щото – ремонт. Виждаш в последния момент.

Или, аз нещо не съм пак разбрала? – Някой ме бутна или сама паднах…

Днес видях три коли да се лутат точно пред „БИЛЛА“. С чужда, нестарозагорска регистрация. Явно и без GPS. Във виртуалните карти временната организация е отразена. Та, спрелите пред „БИЛЛА“, какви маневри предприеха? – надясно, щото посоката „Арсенал“, все пак, е надясно, д моста, но там – не може.Еднопосочно. Въртят или спешно завиват наляво и там табела няма, кара си човек, кара си, без да знае къде отива. Кара си към Старата река. И там знак няма. Посоката „Арсенал“ е все така вдясно, но ти си принуден да продължаваш обратно. И така иде Старата река. И там няма табела за към указания в заповедта на кмета обходен маршрут. При добър късмет и питане, стигаш до „М плюс С“, но там вече объркването е тотално, също поради въртележките отпред и запушените всички улици наляво, защото там е жп линията.

Remont Nadlez2020 Lenti
Тези предпазни ленти по земята, вероятно следва да предупредят хората, че е опасно да се минава под моста, поради ремонт.

След яко въртене из дупките на тези улички, човек може и да стигне в един момент до под надлеза. Да се порадва на „загражденията“ от шарени забранителни ленти, паднали на земята и някак интуитивно да хване малкото пътче на локалното за излаз към включването на кръстовището на „Розова Долина“ с околовръстното.

Remont Nadlez2020 Znak jug
Табелата от южната страна на надлеза е забутана в клоните на дървото. не се чете, но и да се чете, тя ни казва само, че има ремонт. Указан временен маршрут няма. Кривата в ляво не е временният маршрут, тя просто указва разрешеното платно към „Катекс“. Липсва думата „Център“ или каквато и да било друга информация относно крайната точка на маршрута, който евентуално гониш.

Ако от центъра тръгнеш към Бузовград, може и от дясно. На мен поне GPS-а така ми го дава. Но, кой ползва в родния си град GPS…, ако веднъж годишно му се наложи да иде до Бузовград…? Давам си сметка, че някои хора така всеки ден пътуват до „Арсенал“. Разбира се, че е търпимо, щом е в името на ремонта. Но, може ли да няма нито една табела достатъчно далеч преди колите да зациклят пред кръговото до комплекс „Здраве“. Ако такива има, ще се радвам да бъда опровергана. Аз не видях познтите ни в подобни случаи табели със зачеркнат маршрут и указан нов, временен такъв. Нашите табели показват само, че има ремонт. Ма ние виждаме, че ремонт има. Не виждаме, откъде да минем, като го има тоз ремонт. Не виждаме и ако идваме от околовръстното и искаме да идем към центъра. Жълта табела с думата „Център“ и съответната стрелка, не виждам и на подлеза от юг. Табела има, но тя информация не носи. Слизам от колата да проверя лично и отвсякъде. Даже снимам. След мен спира друг шофьор на зряла възраст. Той може и да не ползва GPS. „Страшна работа, госпожо…!“, уморено ми казва той през спуснатия прозорец на опела си…“Това е положението“, отговарям и с усмивка и двамата продължаваме напред. Май, той също не е разбрал, някой ли го подведе или сам се е объркал.

В заповедта на кмета пише, че отговорността за временната организация на движението е на фирмата, извършваща ремонта. Контролът, обаче е на общинско звено. Ще се радвам този контрол да се позасили, за да не се объркват гражданите и гостите на Казанлък на въртележката до „БИЛЛА“ – ни напред – ни назад.

Remfnt Pateki

Ако случайно човек продължи да се обърква, току попаднал и на нова изнеда: веднага след завоя към центъра следва нова клопка: посред обяд се мажат в бяло пешеходните пътеки пред училище „Паисий“, поради което оранжеви пионки два метра преди да тръгнеш към целта „Център“, те препращат надясно по „Цар Иван Шишман“… Е, от там със сигурност може да стигнеш до „Арсенал“, ако намериш верния път. Ако познаваш града. Ако не живееш тук, едва ли.

Почвам да чета наново знаците за пътната сигнализация, все пак, съмнявам се и в себе си. Може пък никой да не ме е бутнал. Да съм си паднала сама.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467