Театърът на Казанлък с 4 нови проекта

Albena 1 1
„Нощта преди Албена“. Драматургия – Димитър Кабаков, режисура и хореография Светлин Ивелинов. Костюми – Росен Дончев и Ваня Запрянова, музика Милен Ямаков. Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък.

4 нови проекта са предвидени за новия сезон на Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Това съобщи за Kazan.bg Димитър Кабаков, директор на казанлъшкия общински театър. Проектите са изработени от Кабаков и екипа на Театъра.

BIG1427598866Dimitar Kabakov snimka
Димитър Кабаков

Една от постановките, които трупата ще осъществи, е отново по текстове на класика на българката литература, Йордан Йовков. Както е известно, към момента продължава да се играе премиерният за последния сезон спектакъл, „Нощта преди Албена“ – текст на Димитър Кабаков по Йовкови разкази с  режисура и хореография на Светлин Ивелинов. Тандемът Кабаков – Ивелинов е готов и за поставянето на „Любов през чумаво“- текст по четири не толкова популярни разказа на българския класик.

Друг проект е също, своебразно продължение. Той идва след разработката на тази тематиката, свързана с „Мистериите на траките“, спектакъл, който бе показан по време на Българското председателство на ЕС преди две години в столичното Ларго. Последва и представяне в Дните на тракийската култура в Казанлък. Новата идея, разработена в детайли и по данни от научни изследвания, се насочва към малко известни ритуали на траките, свързани с уникалната концепция на Орфизма. „Орфей“ е и работното заглавие на втората постановка, готова за реализация. Постановъчният екип е с ядро Димитър Кабаков/текст/ – Ивелина Павлова/режисура/ – Светлин Ивелинов/хореография/.

Нова реализация на „Жарава“, носител на наградата на Театър 199 на името на Славка Славова и редица други награди от театрални форуми у нас, предвижда още планът на директора. Премиерата на „Жарава“, неговият личен сценичен дебют, е през 2005 г. Режисьор е Възкресия Вихърова.Изключително успешна реализация: следват редица награди на актрисата Невена Мандаджиева за женска роля от Враца, Шумен и Габрово, както и награди за сценография на Зарко Узунов от фестивала във Враца и Асен Аврамов за музика от Друмевите празници в Шумен 2006.   

Сега Театърът на Казанлък е пред една нова трактовка на успешната пиеса на Кабаков „Жарава“. Животът на една българка, отведена да живее в Родопите с цялата драматичност на нейната съдба на ръба между видимия и невидимия свят, между реалност и спомени, любов, но и мъка и жестокост, това е „Жарава“. Покана за режисурата е отправена отново към Светлин Ивелинов.

След изключително успешната постановка на Шекспир – „Сън в лятна нощ“ на открито в двора на Хаджи Алиолувата къща в Казанлък, театърът готви и нов шекспиров проект – „Бурята“. Режисьор и на този проект по Шекспир, ще бъде отново Димитър Стефанов, чиято постановка „Сън в лятна нощ“ се радва на голям успех сред публиката и този сезон.

Лятото в Театър „Любомир Кабакчиев“ вече поредна година не е време за почивка. Вървят представления на открито в Алиоловата къща, която приема гостуващи трупи и изпълнители за концерти, поетични вечери, изложби и театрални спектакли. Играят се „Самодива“, „Нощта преди Албена“, „Всичко на масата“ и „Сън в лятна нощ“.

Посрещат се децата на Казанлък в детски утра всяка събота сутрин.  

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467