С мускал до Брюксел: Срам по света и у нас

BOKO Maslo OF
Премиерът Борисов подарява на канцлера Меркел луксозен сребърен мускал с розово масло за ЧРД в началото на срещата на високо ниво в Брюксел този уикенд.Сн. Пресцентър на МС на Република България

Една снимка обиколи света, снимката на Бойко Борисов. С неговия кумир Ангела Меркел. Която го сочи с категоричен пръст право в носа, изваден на показ над маската за лице, сложена за камуфлаж на високия форум на ЕС в Брюксел.

Бойко цъфна на страница в Уолстрийт Джърнъл

Българският премиер с цялата си прелест цъфна в WSJ. Мечтата му се сбъдна! Отрази го и „Файненшъл таймс“ – нарекъл нидерландския си колега Марк Рюте, че иска да бъде „полицаят на Европа“. Чудесен изказ, наистина, много деликатно. После пък Борисов казал, че го подкрепя като част от гласовете на пестеливите, които зоват за по-внимателно разпределение на европарите за борба с последствията от коронавируса.

„Какво според вас казва Ангела Меркел на Бойко Борисов?“, пита преди това и „Политико“ в профила си в туитър.

Но това първо питане, с което тръгна лавината от  европейски, че и щатски публикации с главен герой българският премиер, бледнее пред коментара в „Шпигел“, който разнищва Бойко Борисов във връзка със случая на Росенец и лятната резиденция на Ахмед Доган. „Шпигел“ нарича българския черноморски бряг „…Все още идиличен на някои места“ и „Мека за корумпирани политици и предприемачи“

Изданието продължава:“ Те доминират над цели бизнес области и определят правилата, независимо от законите. Местната общественост знае това отдавна“.

Немският „Шпигел“, цитиран от вчерашна статия на българския „Сега“, буквано пише: „Досега на мнозина това изглеждаше като зло, срещу което са безсилни. Но един случай на злоупотреба с власт предизвиква национално възмущение. Става въпрос за парче плаж, близо до което живее един от най-тайнствените бивши български политици, охраняван за сметка на данъкоплатците. Случаят предизвика най-големите политически протести от години – десетки хиляди хора демонстрират в страната дни наред, настоявайки за оставката на правителството на десния премиер Бойко Борисов. Случаят показва също, че след почти 10 години  и половина членство в ЕС България не е провела реални конституционни реформи. Правната сигурност зависи от добрата воля на властите, съдебната система е до голяма степен под политически контрол. Случаите на корупция рядко се наказват и журналистите, които съобщават за тях, са заплашвани. Но тъй като премиерът Бойко Борисов, за разлика от Виктор Орбан, не дразни с външната си политика, проблемната вътрешнополитическа ситуация не е проблем за Брюксел. 

Отдавна подозирахме, че Борисов не е проблем за Брюксел, защото му се кланя. Той така разбира политиката: да се кланя у Брюксел и Вашингтон, да му се кланяме на него в България. Но горе казаното в „Шпигел“ и  показаното в снимки из целия свят в престижния „Уолстрийт Джърнъл“ е голям проблем за нас, българите в България.

BOKO 4uk
Сн. Пресцентър на МС на Република България

Снимките и видеата показват и други неща: Борисов се снима като за последно, като че ли прави материал за утрешните си мемоари, където да накичи снимки със световните лидери, че да впечатли и бъдните поколения, които няма да имат щастието той да ги управлява. Козирува на гола изпечена от слънцето глава,  бута се по лидерите в Брюксел. Обикаля край тях, които нещо важно  си говорят с гръб към него и като момче по къси гащи в някое спално на „Олимпийски надежди“ в лагера на Равда през 1988-ма, ги попобутва отзад за изпросен поздрав. Поздравът идва, после хората си продължават разговора, а той продължава да кръжи като последна резерва преди предстоящия мач, с надеждата да го пуснат да изиграе заветните три минути от удълженото време в края на мача, че да запише името си в срещата.

Снимките заваляха още с идването в Брюксел. Борисов извади розовото масло. Някои продължават да си мислят, че светът по-интересно нещо от розовото масло не е виждал. И че ще впечатлят и Меркел с това. В случая – за ЧРД. Обаче по света тръгнаха други снимки на Борисов. И невежеството на кадрите сред българските управляващи блесна и в новината от правителствения пресцентър.  Той нарече мускала с грамчетата аромат „бъклица“.

Г-н Борисов, с бъклица и дрян няма да впечатлите нито Европа, нито света!

Светът вече разбира какво става в България. И във фокуса на ставащото не е ръстът  на Брутния вътрешен продукт с някакви проценти, нито пейките, на които ще седим в Чакалнята на еврозоната. Същественото в ставащото, както е написано в „Шпигел“, е констатацията, че съдебната система у нас е под политически контрол, а навсякъде в нормалните страни тя е независима от политиката. Или, поне се опитва да бъде. Че, както още отбелязва авторитетното немско издание в страната на Меркел – след 10 години членство в ЕС в България няма реални конституционни реформи, че случаите на корупция, за които медиите съобщават, рядко са наказани, а журналистите, които съобщават за тях, са заплашвани.

На фона на тая констатация, обиколките край гърбовете на европейските лидери за да изпросиш едно почукване по лакътя, са още по-жалки.

Фийдът ми прелива от срама на нормалните хора в България, възмутени от образа на българите, който нашият премиер налага по света.

Вчера българският сайт FROGNEWS публикува казаното от  Кевин Буут, американският журналист и продуцент на готовия още преди година филм за хроничната корупция у нас – „Сенките на София“. България е единственото място, където този филм не е разпространен, казва неговият автор. Във филма е включен още преди повече от година и заветният плаж до имота на Ахмед Доган на Росенец, и много други неща, казва Буут. Който, впечатлен от смелостта на протестите у нас, обяви, че ще пусне линк, за да могат хората да го видят безплатно.

„Боже мили, колко се срамувам!“, написа снощи Таня Петличкова, приятелка във фейсбук. Аз – също.

Но някои не се срамуват. Те подкрепят срамния образ на България пред света с акции в работно време в защита на правителството – като общинарите в Пловдив, с автобусни нашествия на жълтите павета, с грозни думи и плюнки срещу президента Румен Радев, с нагли лъжи от телевизионните екрани и с денонощна,  платена или с безотчетните пачки от нощните шкафчета, или с нашите публични пари от партийните субсидии, пропаганда.

Липсата на срам у тези хора, които се наричат достойни българи, е най-големият обществен проблем. И никакви бъклици с розово масло или напъпил дрян, няма да го изтрият пред света. Освен, ако ние самите, не ги спрем. Розовото масло, в случая няма да помогне.

Диана Рамналиева

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467