Стотици млади балетисти в първото виртуално издание на „Българска роза“ – Казанлък

Balet Targ
Формация „Търговище“ с купата от 2016 година на „Българска роза“ – Казанлък

127 солисти и 25 състава от 14 области в България ще участват в 10-то юбилейно издание на все по-популярния у нас Национален Конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа “Българска роза”, провеждан от Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски“. Тази година за пръв път, поради коронавируса, конкурсът ще се проведе по предварително изпратени видеозаписи.

Участниците в трите направления са от школи, студиа и училища в цялата страна. Идеята за конкурса е на директора на ОДК, Денница Танева, по професия, също балерина. Конкурсът през годините стана възможен с подкрепата на Община Казанлък, той е и единственият танцов конкурс в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. За трета година е включен в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища със едногодишни стипендии в 3-та  възрастова група, отпуснати от МОН.

За постоянно растящия имидж на конкурса, принос има и качественото жури, което от години оценява участниците в конкурса. То се води от Светлин  Ивелинов – директор, хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър „Стефан Македонски” гр. София. Ивелинов е голям приятел на Казанлък с ярка следа в местния културен живот. В последните 7 години той реализира няколко изключително успешни проекта с трупата на Театър „Любомир Кабакчиев“ като режисьор и хореограф на „Самодива“, „Мистериите на траките“, „Дихания в Долината“ и „Нощта преди Албена“.

Другите членове на журито са Антоанета Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски” – София и преподавател в НУТИ – София и Станко Танев – премиер солист към Държавната опера гр. Стара Загора. Алексиева има родови корени в рода Китипови от близкото на Казанлък, Енина, а Танев е роден и жевее в Казанлък.

Не на последно място, МОН гледа на този конкурс, освен като на важна стъпка на участниците, по личния им път в балета, и като на работа за увеличаване на личната мотивация в заниманията с творческа дейност като превенция на опасностите от порочните зависимости на алкохола, цигарите, наркотиците и агресията.

Журито ще оценява Техника на изпълнение, Композиция /хореография, Имидж и Представяне.

Класирането ще се обяви до 30.06.2020г. за всяко танцово направление и възрастова група. Ще бъдат присъдени I, II и III място с медал и грамота, които ще им бъдат изпратени чрез куриерски услуги, съобщават организаторите.

На снимката: Носителят на Купата „Българска роза“ – 2016 – формация „Търговище“

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467