Наследник на "5 минути в Казанлък", стартирал на 1-и юни 2011-а година.
Наследник на "5 минути в Казанлък", стартирал на 1-и юни 2011-а година.
Kazan.bg отваря рубриката „Казан за мъже“.
Тук не е мястото на онези, които се титулуват с актуалното „Шеф“. Това е място за неопитни. Свободни мъже, мъже без домакиня до себе си, посветила дните си на тяхното стомашно здраве. Не става дума за мъжете без жена. Може такава и да е наблизо. Но далеч да не намира за свой приоритет търчането край печката. Все пак, почти всички сме работещи момичета. Трябва да се ходи също на фитнес, фризьор, маникюрист, козметик… И – не на последно място – на шопинг за релаксация. Казано направо – времето налага казанчето да къкри, подклаждано от всички.
РЕЦЕПТА 1:
Ако сте минали през магазина късно вечер и нищо друго не ви е останало, освен да грабнете тарелка с кюфтета, имате и друг вариант, освен да ги хвърлите набързо във фурната или парти-грила. Нужно е просто, да имате и още пет-шест картофа, забравени в хладилника или на терасата.
Какво още ви трябва?
5-6 лъжици доматено пюре от буркан или консерва;
Червен пипер;
Щипка-две сол;
Няколко доматчета – чери, които сте забравили да сложите на снощната салата айсберг.
Олио – нещо като кафяна чашка.
Може и една червена чушка, ако ви се намира.
Лук – но не е задължително.
Толкоз!
Основното вече го казахме:
Тарелка кюфтета, най-често 6 на брой.
Малко картофи – пет-шест средно големи на вид.
Какво да правите с тези неща? – първо си ги пригответе едно до друго, да не се обърквате.
Важна забележка! – Потърсете гювеча. Това е глинен съд. Може и стъклен, но ако не сте пробвали, не рискувайте. Може да объркате купата за салата със съд за печене. Ако нямате гювеч, сигурно имате малки гювечета. Ако и това – не, извадете неголяма, по-добре, дълбока тава. На Ваша отговорност. Рецептата тук, все пак е за глинен съд с капак. Иначе ще се наложи да търсите и алуминиево фолио и става сложно.
Алгоритъм на действие:
ВАЖНО!
Никога не слагайте глинен или стъклен съд в гореща фурна. Слагате съда и тогава пускате фурната, ако знаете как, посредством две копчета: Едното е за да тръгне като цяло.Другото – за градусите. Нашето копче показва печене отгоре и отдолу. Нашите градуси са 180 като начало. След 10 минути стават 200. След половин час стават до 250. Цялата тая работа може и деректно на 220 градуса. Печенето продължава един час.
След един час внимателно, да не ви удари парата от фурната, вадите гювеча. Той ври под капака. Сега е моментът, ако междувременно, умрели от глад сте намерили едно-две яйца и малко кашкавал, да направите следното:
Вадите след 10 минути.
През това време за печене, ракията и салатата са вече свършили. Внимание: Извадете гювеча, оставете го върху подложка – да не е студена, ще се спука! Отворете капака.Внимание – горещо! Сипвате в отделни чинии и сте готови!
Приятна вечер! Вече може да дойде и жената-приятелката-съпругата или просто, съседката.
/Вино, бира или чиста вода – по избор!/.
Ако ползвате друг съд без капак, печете всичко това под алуминиево фолио, преди да сложите яйцата и кашкавала.