Рецепти за мъже: Гювеч с кюфтета и картофи

Guve4 2
Това е готовото ястие. Време за приготвяне – 15 минути. Време за печене – 80 минути.

Kazan.bg отваря рубриката „Казан за мъже“.

Тук не е мястото на онези,  които се титулуват с актуалното „Шеф“. Това е място за неопитни. Свободни мъже, мъже без домакиня до себе си, посветила дните си на тяхното стомашно  здраве. Не става дума за мъжете без жена. Може такава и да е наблизо. Но далеч да не намира за свой приоритет търчането край печката. Все пак, почти всички сме работещи момичета. Трябва да се ходи също на фитнес, фризьор, маникюрист, козметик… И – не на последно място – на шопинг за релаксация.  Казано направо – времето налага казанчето да къкри, подклаждано от всички.

РЕЦЕПТА 1:

Ако сте минали през магазина късно вечер и нищо друго не ви е останало, освен да грабнете тарелка с кюфтета, имате и друг вариант, освен да ги хвърлите набързо във фурната или парти-грила. Нужно е просто, да имате и още пет-шест картофа, забравени в хладилника или на терасата.

Какво още ви трябва?

5-6 лъжици доматено пюре от буркан или консерва;

Червен пипер;

Щипка-две сол;

Няколко доматчета – чери, които сте забравили да сложите на снощната салата айсберг.

Олио – нещо като кафяна чашка.

Може и една червена чушка, ако ви се намира.

Лук – но не е задължително.

Толкоз!

Основното вече го казахме:

Тарелка кюфтета, най-често 6 на брой.

Малко картофи – пет-шест средно големи на вид.

Какво да правите с тези неща? – първо си ги пригответе едно до друго, да не се обърквате.   

  1. Измивате картофите и доматите, ако са стояли повече от ден вкъщи, може и без сапун. Дезинфектанти не ползвайте!
  2. Мерите чашката олио. Да не е съвсем малка, все пак!
  3. Вадите червения пипер от шкафа.
  4. Не забравяте солта.
  5. Търсите упорито доматеното пюре. Може и да е на вратата на хладилника.
  6. Ако имате лук и ви се занимава, обелете го и го нарежете на едри филийки. Внимателно – ножът реже!         

Важна забележка! – Потърсете гювеча. Това е глинен съд. Може и стъклен, но ако не сте пробвали, не рискувайте. Може да объркате купата за салата със съд за печене. Ако нямате гювеч, сигурно имате малки гювечета. Ако и това – не, извадете неголяма, по-добре, дълбока тава. На Ваша отговорност. Рецептата тук, все пак е за глинен съд с капак. Иначе ще се наложи да търсите и алуминиево фолио и става сложно.

Алгоритъм на действие:

  1. Сложете на дъното на гювеча пет-шест лъжици доматено пюре.
  2. Наредете върху пюрето нарязани на едно половината от картофите.
  3. Поръсете с червен пипер.
  4. Сложете малко сол.
  5. Ръснете червен пипер.
  6. Ако имате червена чушка, резнете тук половината от нея.
  7. Ред е на кюфтетата. Наредете върху горното, нарязани на две и притиснати предварително между дланите, половината от тарелката – три кюфтета.
  8. Върху кюфтетата – отново картофи, нарязани на едри парчета./Режете на дъска, опасно е!/.
  9. Върху картофите – пак същото: сол, червен пипер, олио от чашката, така че да ви остане малко и за накрая на пластовете от картофи и кюфтета.
  10.  Върху всичко това пръскате доматчетата чери срязани наполовина./Може и други домати, нарязани на филийки като за редена салата – знаете, как/.
  11.  Добавяте останалото олио.
  12. ВНИМАНИЕ! – наливате в гювече си вода, не до горе, но така че да покрива почти всичко, което виждате сложено в съда.
  13. Гювечът се затваря!

ВАЖНО!

Никога не слагайте глинен или стъклен съд в гореща фурна. Слагате съда и тогава пускате фурната, ако знаете как, посредством две копчета: Едното е за да тръгне като цяло.Другото – за градусите. Нашето копче показва печене отгоре и отдолу. Нашите градуси са 180 като начало. След 10 минути стават 200. След половин час стават до 250. Цялата тая работа може и деректно на 220 градуса. Печенето продължава един час.

След един час внимателно, да не ви удари парата от фурната, вадите гювеча. Той ври под капака. Сега е моментът, ако междувременно, умрели от глад сте намерили едно-две яйца и малко кашкавал, да направите следното:

  • Чуквате две яйца в гювеча върху врящата смесица/за чукването нямате нужда от съвет, кое точно как/. Макар че, внимавайте да не падне парченце черупчица!
  • Поръсвате с настърган кашкавал.
  • Връщате гювеча във фурната.

Вадите след 10 минути.

През това време за печене, ракията и салатата са вече свършили. Внимание:  Извадете  гювеча, оставете го върху подложка – да не е студена, ще се спука! Отворете капака.Внимание –  горещо!  Сипвате в отделни чинии и сте готови!

Приятна вечер! Вече може да дойде и жената-приятелката-съпругата или просто, съседката.

/Вино, бира  или  чиста вода – по избор!/.  

Ако ползвате друг съд без капак, печете всичко това под алуминиево фолио, преди да сложите яйцата и кашкавала.

Guve4 1
Default image
Диана Рамналиева
Автор

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467