Ремонт край Три_уйника на Казанлък

DSCF0001
Монументът на Обединена Европа в Казанлък бе открит по повод влизането на България в ЕС през 2007 г.

Усърден труд кипи напоследък, дори и в празничните дни край нещото, наречено „Монумент на Обединена Европа“ в градската градинка зад „Тракийката“ в Казанлък. Последно, мястото бе отъпкано в „зелените“ площи и с разрътени камъчета по алеите. Видимо, сега се полага съвсем нова настилка. Очевидно, първоначалната концепция за общата визия, е сменена.

REM Pam Evropa 2020
Ремонтите в пространството на север от площад „Севтополис“ продължиха и в трите празнични дни.

Монументът на Европа бе вдигнат в Казанлък по времето на кмета Стефан Дамянов при влизането на България в Европейския съюз през 2007 г. Проектът е на известния с вече съборения паметник пред НДК в София, проф.Валентин Старчев. Това, както и близкото естетическо послание с трите пилона, е причина някои скулптори от казанлъшките художнически среди, да го наричат подобно софийското бетонно чудо, „Три..уйник“.

Първата сбирка на поканени от Община Казанлък специалисти и общественици, бе при директора на местната Художествена гимназия. Там за пръв път бе показан новият проект. Предвиждаше се трите пилона да бъдат от друг материал, по-различна стомана, която да блести на слънцето като звездите на ЕС в знамето. Трябваше да блестят и самите звезди, които и сега са при върха на композицията. Венецът, трябваше да бъде „златен“. Както сега се вижда, той също не блести, което, определено разваля първоначалния замисъл на автора.   

DSCF0004 1
Кметът Стефан Дамянов държи реч при откриването на монумента, дело на арх. Валентин Старчев.

Паметникът на Европа бе направен след остри дискусии в тогавашния Общински съвет на Казанлък. Сумата, която първоначално се спрягаше за него бе 47 хиляди лева, които пораснаха, заедно с оформлението на сега отново ремонтираното пространство, на около 65 хил.лв.  Паметникът трябваше да  бъде част от обновеното гарово пространство на Казанлък по това време. Площадът пред жп-гарата бе прекръстен от местния парламент на „Площад Европа“ и пищно открит в министерско присъствие.

monument 1
Първото оформление на пространството край монумент Европа в Казанлък преди откриването.
Архив: Диана Рамналиева

Концепцията на бившия главен архитект от времето на Стефан Дамянов, арх.Николай Николов, бе градските паркове и градинки, подобно старите кралски паркове в Европа, да се оформя с алеи от естествен материал – пясък и чакъл. Това е причината, до съвсем скоро алеите в тази градинка, за бъдат точно такива. С времето обаче поддръжката на тези чакълести алеи бе занемарена, Монументът „Обединена Европа“, поне два пъти осъмна през годините без част от атрибутите си. Символът на траките – венецът, вплетен в композията, бе на два пъти ограбван, независимо, че паметникът стърчи в градския център.Занемарени бяха и отлично поливаните и косени площи в райграс на границата с пешеходната улица „Искра“.

gradina iskra ozeleniavane1
След полагането на новия райграс на съседните пространства, зелените площи и цветята години наред бяха отлично поддържани при ежедневна грижа от страна на общинското Озеленяване, което в последните години занемари това пространство, което преди сегашните ремонтни дейности бе изцяло отъпкано.
/Снимката е от 2007-а година, архив Диана Рамналиева/

Сегашният ремонт, който очевидно е организиран от Община Казанлък, изглежда, че предлага нещо различно. Изглежда хубава идея. Ще видим. Край „Тракийката“ на Доко Доков отпред, чакат за подреждане камари от плочки-павета. Малки кубчета вече са положени по пътечките на градинката, очертава се и нова конфигурация.

Gradinka remont Pam Evropa 2020
24-и май 2020 г. Ремонтите текат с пълна пара.

Но единството на целия градски център като архитектурна и благоустройствена среда, продължава да бъде под съмнение: в съседство вече имаме почти изцяло бетонно КИАЦО. пищна зеленина пред Народно читалище „Искра“; стъклено-алуминиеви профили по съседните сгради, паркинг – половината асфалтиран, половината – не и като капак на всичко, вход откъм този паркинг, кой знае, защо „разкрасен“ с две бутафорни циментови колони. Циментът в цялто КИАЦО преобладава, както и желязото. Всичко това – с фон олющените тухлени фасади на старите къщи на юг в пряка кореспонденция с новата сграда на границата с Монумента на Европа…  

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467