Рекорд: Зрелостничка с 4 пълни шестици от матурите у нас

MON

Отличните оценки на матурата по български език и литература са повече от тези през миналата година, отчете МОН. „Отличен“ имат 6 283 зрелостници, при 5062 през 2019 г.. Двойките намаляват – слабите оценки от 4302 през 2019 г., сега са 3764. Средният успех на матурата по български и литература е Добър 4.20.
На втория държавен зрелостен изпит отличните оценки са 9 836, а средният успех е 4.84.

„Резултатите и сесията за нас са успешни. Системата се мобилизира. Отчитаме успешна сесия в неочаквани условия. Учениците и училищата се справиха добре. Нямахме организационни проблеми“, отчита заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Зрелостниците, получили по 100 точки на един от изпитите, са 124. Отлични резултати и на двата изпита са постигнали 4525 зрелостници или близо 1500 ученици повече от миналата година. Тази година една зрелостничка e с четири пълни шестици, седем зрелостници с по 3 пълни шестици и 73 зрелостници са получили по две пълни шестици.

Анализът показва, че тази година резултатите са по-добри в девет от четиринадесет предмета. По-високи са резултатите по български език и литература, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, биология и здравно образование и по чужди езици – немски, английски, руски и италиански.

Зрелостниците се справят добре при правописа на съгласни звукове, на думите с представки и при правописа на глаголите. Справят се добре и при определяне на значението на фразеологично съчетание и разпознаване на основните мотиви и образи в художествен текст. Подобряват се уменията им да формулират теза по посочена тема, но срещат трудности при възприемане и извличане на информация от текст и особено при сбито и кратко предаване на основното от съдържанието на текст, посочи директорът на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищно образование“ в МОН Евгения Костадинова.

Увеличава се и броят на учениците, които са работили по 41. задача. Близо 80% са избрали да създават интерпретативно съчинение или есе. Повече зрелостници са се явили и на трета матура.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467