Проф. Георгиева запозна петиционерите с отговора на кмета на Казанлък относно Къщата със стенописите на Иван Милев

OTGOVOR OB6TINA IV MILEV 2020
Отговорът на Община Казанлък до вносителя на Петицията проф. Георгиева с дата 23.04. Снощи тя го качи във фейсбук.

3015  българи,  подписали  Петиция за участие на държавата при откупуване на Стайновата  къща в Казанлък със стенописи от Иван Милев и превръщането и в негов музей, на практика днес получиха отговор от кмета на Казанлък относно повдигнатия от тях въпрос преди около три месеца в петиция, внесена в Общината от нейния инициатор, проф. Георгиева, на 12.03.2020 г. Информацията към всички, подписали петицията, проф. Георгиева съобщи снощи от своя фейсбук профил, където е публикувала едно към едно писмото на кмета на Казанлък, Галина Стоянова до нея.

Отговорът до проф. Георгиева, бе поискан по Закона за достъп до обществена информация от страна на  Kazan.bg, но в рамките на законовия срок, Община Казанлък ни изпрати писмо, с което ни уведомява, че ние нямаме правен интерес от тази информация, защото тя касае трето лице. Предвид факта, че проф. Георгиева обяви пред участниците в подписката публично, полученото от нея писмо, чувствайки се длъжна пред участниците , дали подписа си за тази кауза, съобщаваме какво пише в него.

Писмото се лута по пътя заради коронавируса

Писмото – отговор, пратено от Общината до изкуствоведа проф.Милена Георгиева на нейния софийски адрес, е върнато от куриера, който не я е открил по време на карантината. То е с клемо на Община Казанлък – 23-и март, в разгара на извънредното положение. Петицията е внесена в Общината на 12-и март, ден преди неговото обявяване.

Какво пише кметът Стоянова на проф. Георгиева?

Видно от писмото, публикувано от проф.Георгиева, кметът на Казанлък казва:

“ Безспорен е фактът, че Стоянстайновата къща със стенописите на Иван Милев е паметник на културата и като такъв е от важно значение не само за Община Казанлък, но и за  историята на българско изобразително изкуство и дори архитектура.“….

И още: “Редно е да бъдат изяснени, няколко  съществени, важни за всички обстоятелства от правен характер Считам, че преди да бъдат предприети каквито и да било действия, трябва да бъдат получени отговорите именно на тези въпроси.Темата е значима и към нея трябва да подхождаме отговорно! Дебатирането и вземането на решения трябва да бъде изключително внимателно на базаобективните факти и обстоятелства!…“.

В отговора на кмета се казва още: „Но и не  трябва да се представят интерпретации на придобиване на собственост от истинските собственици на имота – наследниците на Стоян Стайнов, без да се направи внимателен анализ на създалата се ситуация.“  

Проф.Георгиева ще следи развитието на въпроса

В изявлението към участниците в петицията на своя профил инициаторът благодари на кмета на Казанлък за уверението, че ще се търсят начини за съхраняване на стенописите и бедещата им публична достъпност и обещава да информира подписалите редовно за развитието на темата. Отговор от Министерството на културата, където Петицията също е внесена, към момента няма. Но кметът на Казанлък е изпратил копие на своя отговор до проф. Георгиева  до министър Боил Банов, който е информиран за общинското становище. В него се казва още, че се очаква организирането на среща между заинтересованите страни – министерство – община – собственици с покана и към проф.Милена Георгиева, която инициира петицията в края на месец февруари.

Петицията е споделна 8 000 пъти  

Петицията беше споделена над 8000 пъти и придоби гражданственост, подчертава проф. Георгиева на своята „стена“ във фейсбук. Там тя подчертава, че голямата подкрепа, която е получила за тази кауза, я кара да се чувства ангажирана да сподели с тези, които са я подкрепили, отговорът, който е получила.

Началото

В Петицията се призовава местната власт на Казанлък, в лицето на кмета Галина Стоянова, Общинския съвет на Казанлък и неговите културни подразделения, Министерство на културата и лично министъра на културата Боил Банов, да вземат отношение към продажбата на Стайновата къща и превръщането й в музей на художника Иван Милев. „Във Вашите ръце са визията и по-нататъшните възможности за привличане на средства чрез дарения или по европейски програми за такова достойно дело. Моля ви, не допускайте мъчителната сага с къщата-музей на Пейо Яворов в София да се повтори и тук“, пише професор Георгиева, дългогодишен специалист в Националния института за недвижимо културно наследство,  човек със специално отношение и грижа към паметниците на културата в родния й Казанлък.

Хиляди именити българи подкрепиха каузата

Сред първите бяха Джони Пенков, кинодеятел и син на големия художник Иван Пенков, тракологът изследовател проф. д. изк. Ваня Лозанова-Стрелкова, проф. д.и.н Валерия Фол – траколог, носител на наградата на Казанлък „Александър Фол“,  проф. д-р арх. Тодор Кръстев – почетен председател на Българския национален комитет на ИКОМОС, експерт на ЮНЕСКО, ИКОМОС и Европейската комисия. Подписката на практика обединява около идеята най-значими  български съвременни творци от всички сфери на изкуството и литературата.Поддръжници  на  идеята са внучката на големия български поет Валери Петров – Анна Хаджимишева, синът на оперния бас Никола Гюзелев –  художникът Чавдар Гюзелев, експертът по медийно право и доктор по политологически науки, проф. Нели Огнянова.

Писателят Георги Господинов сподели подписката с личен призив.

Към Петицията се присъединиха изявени автори, хора  университетски преподаватели, представители на академичната общност. Сред тях – най-добрият познавач на творчеството на Иван Милев, Ружа Маринска, изкуствовед, художествен критик, историк на изкуството; професорът по философия Георги Каприев; доцентът в Университета по архитектура и строителство Димитър Андрейчин;  музикологът проф. д.изк. Томи Кърклисийски;  едни от най-добрите родни преводачи  Галина Меламед, Зорница Христова, Рада Мутафчиева, Ангелина Александрова…; актрисите Койна Русева и Аве Иванова; режисьорът Крис Шарков; поетесите Мая Далгъчева и Рашел Леви…; Интериорни дизайнери като Майя Бужашка.   Култови фотографи като Надежда Чипева, Александър Иванов, журналистите, пишещи за култура – Зелма АлмалехГеорги Папакочев, Ростислава Генчева, Силвия Недкова, медийни имена като Елица Баракова и Дона Делова… Без да говорим изобщо за цялата гилдия  журналисти от Казанлък и Стара Загора, без да споменаваме десетките архитекти и художници, родом от Казанлък и свързани с местната Художествена гимназия.

183 подписа още в първото денонощие, 1579 – на втория ден, подписи на хора от цялата страна и чужбина. Мюнхен, Лондон, Люксмбург, Париж, Берлин, Барселона, Мадрид…, Канада, САЩ… Петицията продължава да се подписва и през май. 8 300 души са споделили подписката в интернет. Най-голяма е подкрепата от София – 2 220. Варна – 161; Пловдив – 106; Учудващо в Силистра 64 души ценят Иван Милев; 58 са подписите от областния на Казанлък град Стара Загора. Русе и Бургас подкрепят с по 47 гласа, Велико Търново – с 36… Изрично упоменалите Казанлък като свой адрес в подписката са 356 души.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467