Президентът Радев: Изходът е оставка на правителството и главния прокурор, всяко забавяне крие риск

Изходът от създалата се ситуация е оставка на правителството и главния прокурор, каза Президентът на Република България Румен Радев в обръщение към българския народ преди минути.

Ситуацията ескалира снощи след протести в триъгълника на властта – пред президентството в защита на президента и пред Дондуков 2, в защита на правителството и премиера. Протестите в защита на президента продължиха цяла нощ, има и сблъсъци и инцидентис полицията.

Преди изявлението на Президента премиерът призова НСО да свали охраната от Делян Пеевски и Ахмед Доган като се свика спешно Комисията към НСО, която има право да вземе решение по въпроса. Поводът за това стана протест на Росенец пред лятната резиденция на Доган, където има и привърженици на ДПС от цялата страна. Протестиращите, водени от съпредседателя на Демократична България, Христо Иванов, по-рано днес бяха възпрепятствани да стигнат до плажа на Росенец, където още вчера, по техните думи, им е разрешен протест. Часове те стояха заклещени в тесния път, близо до привържениците на ДПС при опасност от сблъсъци. Доведен от Христо Иванов, кметът на Бургас призова протестиращите с Христо Иванов, да бъдат допуснати от жандармерията до плажа. В същото време стана ясно и че шефът на МВР Бургас е подал оставка, заради напрегнатата ситуация.

„Днес никой не може да бъде заблуден. Корупцията и корупцията и прокурорският рекет, задушаване свободата на словото, безкрупулните лъжи са онова, против което протестират хората и за промяната на което, настояват гражданите. Гневът е дълбок и той не може да се потиска със страх и мафитиозация на управлението. това е, което накара свободолюбиви българи от всички възрастни и политически пристрастия, да издигнат искания за права и свободи. Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затоверни очи, съюзът има нужда от демократична България.

Изходът е оставка на правиталството и главния покурор, защото насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко упорство в това отношение е риск, каза президента. Формира се национален консенсус Антимафия от милиони почтени български граждани и той е по-силен от парите, медиите и административното насилие“, изтъкна Радев. Той призова протестиращите да се въдържат от насилие и спекулациите по етническия въпрос.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467