Президентът извънредно: Борисов погазва Конституцията

Президентът Румен Радев направи извънредно обръщение към народа по повод предложените днес от премиера Бойко Борисов промени в държавното устройство, включително свикването на Велико Народно събрание за промяна на Конституцията. Рестарт на държавата обяви Борисов, както и промени в съдебната система. Денят на решението за Велико Народно събрание от страна на парламента, ще бъде денят на моята оставка, обяви още Борисов.

За това решение се изисква се две трети мнозинство. Тоест, подкрепа и от опозицията.

„Повече от месец продължават протестите. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено, репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки“, каза президентът в директно изявление в 19 часа тази вечер. Той каза още, че в днешното си изявление Борисов е демонстрирал акт на пренебрежение към Конституцията, защото правото на инициатива за ВНС е на поне половината депутати и на президента, но не и на премиера. „Може ли партията – държава, която методично погазва разделението на властите, моят отговор е „Не!“, каза президентът Радев.

С „Не!“ той отговори и на въпросите: Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното и отхвърля електронното  гласуване да организира честни избори; може ли власт, която гази свободата на словото да предлага дебат за бъдещето; може  ли властта на мафията да променя и да реформира държавата към по-добро.

„Разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само при подаването на искането на оставки и организирането на честни избори“, приключи краткото си обръщение президентът Руме Радев.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467