Пет на пети щракна Музеят на фотографията

20150605 175808
05.06.2015 г. Фотограф-художникът Бедрос Азинян чете дългата история на фотографията в Казанлък, датирана с начало делото на монаха Хрисант Рашов, снимал тук, а после – и в Чирпан още в края на 60-те години на 19-и век. Снимка: Личен архив Диана Рамналиева

Точно пет години днес, на пети юни щраква календарът на летоброенето на казанлъшкото начинание „Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства“. Той е открит официално на този ден през 2015 година при огромен интерес. Идеята, всъщност е на повече години, над 10. Ентусиастът, дръзнал да помечтае „лудостта“ Музей на фотографията, единствен у нас, е Бедрос Азинян. Гдини наред той чака реакция на писмото си до тогавашния кмет Стефан Дамянов, но инициативата не става общинска кауза. Това се случва при идването на новия, тогава кмет – Галина Стоянова.

20150605 180054
Журналисти и десетки фотографи отразиха откриването на музея през 2015 година.
Сн. Личен архив Диана Рамналиева

Посетителски център „Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства“ в Казанлък, става факт, но музеят, все още няма регистрация в музейния регистър на министерството на културата.

20150605 182659
Откриването на музея се превръща в ярко събитие от Фестивала на розата 2015 г.
Снимка: Личен архив Диана Рамналиева

По въпроса се работи. Работи се много, наистина активно за привличане на десетки, направо – стотици приятели, майстори на светлината от цялата страна. Те идват сами, някои ги води Фото-Маестро Александър Иванов, други екипът на музея открива и кани сам.

Така само за пет години тук се случват над 100 изложби, представени са наистина, водещи образци на фотографията и ярки имена като Димитър Карастоянов,Никола Стоичков, Николай Трейман с философа проф.Цочо Бояджиев, Начо Каменов – Кубето, Явор Мичев, Димитрина Андреева…, разбира се, и казанлъшки „светила“, начело с Александър Иванов.

 Представят се и цели фотографски общности – като Бургаската фотографска общност и групата на Панагюрище. Най-ценното, обаче, което се случва тук, е върволицата от казанлъчани и българи от страната и чужбина. Те любопитстват, те даряват, те показват своето творческо Аз, те ценят показаното майсторство в изложбите. А голяма част от тях, са провокирани от фотографията десетки млади хора, които отличават публиката тук от всяка друга в културните институти на Казанлък.

Музеят наследи и казанлъшката фото-традиция пленерът „В Долината на розите“, както и провеждането на мултимедийния арт-фест в Дните на тракийските царе в края на август.   

Вече над 200 са записаните дарители на музея. Стотици единици фотографска техника, консумативи и материали,  архивни снимки, книги и документи. Единственият фотоапарат произвеждан в България през 50-те години „Еделвайс“; фотоапарат от 1880 г., донесен от казанлъчани във Франция; монография на Стоян Ст. Георгиев от 1904 г.; оригинали на френският вестник „Илюстрасион“ със снимки на Генчо Стайнов; портрети на казанлъшките розопроизводители от началото на 20-ти век; дагеротипия от 1860г.; ферототипия от около 1900г.; колекция на майстора Димитър Карастоянов; албуми с уникални кадри от строителството на Бузлуджа; архиви на наши и чужди автори, са малка част от ценностите, с които Музеят на фотографията в Казанлък, разполага.

Първият директор, който ръководи музея и в момента, е инж.Стефан Папукчиев.

Първата изложба след извънредното положение е вече факт. Съвместна изложба Италианският културен институт в София и агенция БулФото – „Копнеж по Италия“, автор на кадрите е Евгени Димитров, управител на Булфото.

Снимките са направени с телефон и без претенция за високо фотографско качество, но…, са запечатали тръпката на деня 05.06.2015 г., Казанлък.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467