Пада Кръглата маса за горяните днес, за която има покана и до премиера Борисов?

Dennica Taneva
Областният управител Гергана Микова връчи на наследничката на командира Щако признание – Грамота за неговата дейност, по повод годишнина от гибелта на горянската чета край Павел баня през 1954 г.

Кръгла маса, на която бе поканен и премиерът Бойко Борисов, както съобщиха някои медии наскоро, трябваше да обсъжда днес в Казанлък горянското движение и неговите корени в Казанлъшко. Дискусията се организира от Съюза на репресираните „Памет“, Съюза на възпитаниците на ВНВУ и Сдружение „Демократичен Казанлък“. Идеята е на техният активист, Йордан Маринов, известен в града като „Данчо Истината“. Поради удължаването на коронавирусната извънредна епидемична обстановка, събиранията не са разрешени и това е причината форумът да се замени с поклонение пред пеметната плоча на казанлъшките горяни, поставена на бул. „Никола Петков“ в града, научи Kazan.bg.

На Петровден се закръглят 70 години от сформирането на четата за съпротива срещу „народната власт“ с участници от Казанлък и Сливен. Темата на днешната среща бе обявена като: „Въоръжената антикомунистическа съпротива в България 1944 – 1954 година“.

Освен Борисов, за масата, която няма да се състои, са поканени още Спас Гърневски и Лилия Друмева, председател на Съюза на репресираните „Памет“.

Казанлъшкото присъствие сред наследниците на горяните, са две дами, наследници на „партизаните“ против комунистическия режим. Денница Танева, сега директор на Общинския детски комплекс е внучка на славния Щако, Христо Несторов. Майката на Деница, която почина в последната година, се казва точно Горяна, знак за паметта, която семейството е оставило за поколенията на Христо Несторов – Щако, командир на местните горяни. Щако е убит след предателство в неравно сражение на неколцината горяни в Кавак дере, близо до Павел баня на 23-и март 1954 г. Христо Несторов е убит, Милю Иванов е заловен, а Дончо и Емилия Караиванови пробиват обръча и успяват да емигрират.

Сред казанлъшките наследници на горяните е и Атанаска Пътникова, дъщеря на горянина Атанас Пътников. За форума в Казанлък бе поканена и Станка Георгиева, дъщеря на горянин от втората сливенска чета.

Горянството е най-силната съпротива на режима на комунистическата власт дошла в България след 9-и сепетмври 1944 г. Възниква като бягство от терора, невоенно нелегално движение. През пролетта на 1945 година се появяват първите горянски чети, в които се включват 173 четници. Числеността на горяните нараства след ликвидирането на легалната опозиция през 1947 година. В горянските чети участват както жертви на насилието, като бивши военни, полицаи и държавни служители, така и селяни, чието икономическо положение бързо се влошава от мерките на режима.Кулминацията на съпротивата е в пика на колективизацията, когато се взема земята на селяните, за да се вкара в новите кооперации – ТКЗС. След 1950 година горянските чети у нас надхвърлят 3000 души. Изградена е силна мрежа от ятаци, за цялата страна, над 20 хиляди българи.

Особено силна е съпротивата в Пиринския край, Сливенско, Старозагорско.

Казанлъшкият горянин Щако води чета от емигранти-анархисти. Христо Несторов и още двама четници скачат с парашути в местността Патарешка поляна над казанлъшкото село Ясеново през септември 1953 година. При тях идва и жената на единия от тях – Дончо Караиванов. Групата прекарва зимата в землянки в Средна гора, близо до Павел баня, преди предателството, което води до унищожителната битка.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467