Официални лица и дузина граждани почетоха Хаджи Димитър на Бузлуджа днес

Had delegacia

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, началникът на нейния кабинет Сребра Касева, зам.председателят на Общинския съвет Радиана Стефанова, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян и още седем духовни лица, заедно с пет-шест военни, още толкова охраняващи полицаи и десетина граждани, се поклониха днес преди обяд пред паметника до лобното място на Хаджи Димитър, загинал на Бузлуджа в неравна битка на неговата чета с турска войска преди 152 години.

Po4it hadgi Voenni 202

На поклонението, организирано стегнато, но тържествено, бе дошъл и председателят на СДС за областта, казанлъчанинът Николай Александров. Честванията преди стотина години и до 9-и септември, на Бузлуджа са били най-голямото у нас всенародно тържество в памет на славното дело на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Във времето на комунистическия режим те не са организирани официално, народът продължава да се стича на върха до към края на 60-те години, след което те постепенно замират в народната традиция.

Gala Hadji 2020

След идването на 1989-а година, по времето на правителството на ОДС, в края на 90-те години, честванията се възобновяват по идея на синята партия, която става техен организатор. Честванията са двудневни и все по-мащабни. Години наред техен патрон е председателят на Народното събрание. Тук на този ден са идвали и покойният Йордан Соколов, и проф. Огнян Герджиков, и Цецка Цачева. Веднъж на Хаджидимитровите чествания дойде и новоизбраният председател на парламента, Георги Пирински. Това бе първата му публична изява в това му качество.

Veteran hadgi 2020

Традиционните за последните години възстановки на историческото събитие – битката на четата при Бузлуджа, които прави дружество „Традиция“, заради коронавируса сега бяха отменени. Нямаше и тържествени слова.

Заупокойна молитва, изпълнена от Дядо Киприян в съслужие с казанлъшки свещеници, минута мълчание със сведени глави, изслушване на националния химн и поднасяне на букети цветя без никаква помпозност, придадоха на събитието характер на поклонение в тесен кръг, което обаче, за присъстващите успя да пробуди патриотичните чувства.

Целият район на територията на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ посрещна малцината, качили се днес на това свято място, с окосена трева на Историческа поляна, почистени стълбища и прилежащи пътеки, под звуците на патриотични песни, понесени от балканския вятър, откъм паметника на Хаджи Димитър.

Няколко души от габровското краеведско дружество поднесоха цветя, а ветеранът сред тях, изпълни родолюбиви стихове пред паметника на Хаджията след края на официалната част.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467