Офанзивата „Метални Гаражи“: 98 % вода?

Garaj
Някои собственици отговорно си замазват покривите на гаражите, защото в тях пазят ценни неща.

Призив за „Активна гражданска позиция при обсъждане на инвестиционните намерения за промяна на Общия устройствен план“, разпространиха на своята партийна страница и в личните си страници във фейсбук вчера, общински съветници от ПП ГЕРБ в Казанлък.

Като един скептичен гражданин, припомням, че такива призиви, акции и намерения, вече е имало неведнъж в годините назад. Часове дебати в Общинския съвет са изслушани и десетки страници в местната преса са изписани по темата по времето на кметовете Стефан Дервишев и Стефан Дамянов. Резултат: Абсолютна нула.

Периодично в годините темата „Метални гаражи“ в Казанлък се спряга от всички кметове и съветници. Дъвче се и се локумира като в баналната хумореска  от  1965 г.  в  плочата на „Балкантон“ с  Мирча Кришан и Сорина Дан:“ Краставицата“.

В тая триминутна хумореска думата „Краставица“ се повтаря с повод и без повод и единственото, което става ясно е, че ученикът в скеча я спряга като отговор на който и да е въпрос, щото нищо друго по никой друг предмет, не знае, освен, че:  

Краставицата е Гола вОда: 98 % вода.

Тая хумореска ми зазвучава в главата, веднага, щом проумях, че за да се махнат гаражите от градинките из Казанлък, се разчита на добрата воля  98 % от обитателите на която и да е Етажна собственост, да кажат:“Да!“. Затова съм скептична.

Скептична съм и защото искам да отговоря на призива на съветниците от ГЕРБ,  а именно, да бъда активен гражданин. Нещо повече, мисля, че всеки трябва поне да опита да го направи. Загърбвам скепсиса и тръгвам безпристрастно да се информирам.    

Потърсих информация в думите на съветниците, разпространени в социалните мрежи. Зачетох се в думите на арх. Емил Недялков, член на комисията по устройство на територията  и  председателя на Социалната комисия в Общинския съвет, Илиана Жекова.

Какво разбрах:

 1. Казанлък има проблем с визията, поради загрозяване от метални гаражи, наричани отдавна в административните документи – временни метални преместваеми контейнери. Нещо такова, няма значение името.
 2. Съветниците от ГЕРБ са загрижени от това загрозяване.
 3. ПП ГЕРБ в Казанлък  зове „гражданите да бъдат дейни участници на бъдещите обсъждания за съответните инвестиционни предложения от промяната на Общия устройствен план (ОУП)”.
 4. Промяната ще става чрез Закона за етажната собственост. Което значи, че дадена промяна – премахването на гаражите, трябва да бъде одобрена почти на 100 процента/98 %/  от живеещите в един блок-кооперация-вход, които формират понятието за тяхна „Етажна собственост“.
 5. В Общината ще се внасят Протоколи за съгласието на 98 % от хората в една етажна собственост, съгласни гаражите им, да бъдат премахнати.
 6. Ще има квартали, „чиито облик ще бъде променен“.
 7. Ще има или вече има:“окончателните проекти, предложени от проектанти и възложители”, по които се иска хората да „изкажат основателно мнение“.
 8. Общинската администрация е задължена от Общинския съвет, „да  изготви проекто – програма за премахване на металните гаражи от всички зони на град Казанлък“.
 9. Програмата трябва да е готова до този септември и да се внесе в Общинския съвет.
 10. Програмата ще се изпълнява след одобрение от Съвета до  края  сегашния   мандат  на кмета и Общинския съвет: 2019 -2023 г.
 11. Програмата по премахването на гаражите ще се извършва в бюджетни пари от Бюджета на Община Казанлък.  
 12. Ще се премахват гаражи и благоустрояват местата, където сега са сложени,  година за година, докато свършат парите, заложени в съответиня годишен бюдеж по това перо.
 13. Освен благоустройство на терените в междублоковите пространства – озеленяване, настилки и прочие, ще се оформят нови паркоместа, за да се реши проблема с паркирането в Казанлък, какъвто никой не отрича, че има.
 14. Има някакво „сегашното приемане на промяната на ОУП на Община Казанлък“.
 15. След това „Сегашно приемане“ от днес нататък,  Общината и съветниците от ГЕРБ  ще бъдат  „много бдителни и взискателни“  относно това как новопостило искане за промяна „ще повлияе на облика на града, неговото градоустройство и най-вече – как биха реагирали казанлъчани на тези промени в радоустройството“.
Garaj BOKLUCI
Типичен „гараж“ в Източното

Какво не разбрах?  

 1. В какво се изразява това „сегашно примане“ – каква промяна е направена, на кои пространства, къде се намират точно те – в кои квартали, на кои улици, зелени площи или нещо друго?
 2. Какво значи казаното от арх. Недялков, че има 20 заявления от частни инвеститори, които искат промени на Общия устройствен план, „…въз основа на които …  до общината достигнаха и новите предложения на разработени вече подробни устройствени планове, показващи какво може да се застрои в имотите и до какъв процент, включително в урбанизираната територия на Община Казанлък и извън урбанизираните територии на населените места на общината.“ – за кои имоти става дума, къде се намират те, в кой квартал, на коя улица?
 3. Как ще се мотивират собствениците на метални гаражи да се откажат от тях, защото се подразбира, че това се очаква да стане доброволно?
 4. Как се прави само за два месеца такава мащабна общинска Програма със силите на местната администрация?
 5. Има ли идея на този етап, по кои квартали и имоти, ОУП не допуска наличие на гаражи, а такива към момента същестуват?
 6. Възможно ли е и по силата на някой закон, металните гаражи да се премахнат принудително?
 7. Кои са тези квартали, за които съветниците от ГЕРБ твърдят, че техният „облик ще бъде променен“? – знаят ли се вече, по желание на етажната собственост ли ще се променят или по решение на Общината?
 8. Какво ще става с премахнатите гаражи, къде ще се изхвърлят, как – с какъв транспорт, с каква работна сила?
 9. Има  ли терен, където ще се трупат, ще се продават ли на килограм, какво?
 10. Уведомени ли са официално всички домоуправители на Етажна собственост за тази инициатива, има ли срок за свикването на събрания, ще подават ли информация за резултата от събранията или само, когато тя е положителна, ще внасят в Общината Протоколи с 98 % съгласие?
 11. Кога и как гражданите ще се информират относно проектите за благоустройство през техните блокове и кооперации на старите места на сегашните гаражи?
 12. Ще има ли гратисен период за премахване на гаражите?
 13. Кой ще плаща разходите по транспортиране на металните контейнери?
 14. Как ще стигне идеята до всеки собственик на жилище, офис или просто – гараж, когато събранията в ситуация на коронавирус, са трудно осъществими?
 15. Каква информационна кампания ще се прави от Община Казанлък или групата съветници от ГЕРБ по този важен въпрос, за да се случат нещата, в крайна сметка?
 16. Щом се казва, че от сега нататък съветниците от ГЕРБ ще бъдат много бдителни при промените на ОУП, значи ли това, че до момента, те не са така бдителни били?

Въпросите за  n плюс 1, както се казва в математиката. Надявам се, Общинската програма, която очакват съветниците от ГЕРБ, да отговори на тези питания. Без тези отговори, едва ли гражданите ще могат да си изградят така желаната от съветниците на ГЕРБ „Активна гражданска позиция…“. Апропо, тя се отнася в техните изявления към, цитирам:“… инвестиционните намерения за промяна на Общия устройствен план“.

Кои, какви и къде са тези намерения, уважаеми съветници, да се запознаем с тях, че да си съставим тази активна позиция, за която и аз мисля, че е наистина необходима?

Да не говорим, че по закон, доколкото знам, в много подобни случаи задължително се изисква широко публично обсъждане.

За да се преборим с металните гаражи, трябват общи усилия и в това абсолютно подкрепям съветниците от ГЕРБ. Готова съм да дам и аз каквото мога в това начинание. На първо време, водя с едни гърди напред: семейството ми има два автомобила и нито един метален гараж. От години се боря със съседите, някои наоколо имат и по два гаража. Имат още будки, каравани, ползват гаражите за работилници, светят електрожени, стържат циркуляри, другаде са струпани дърва за огрев, буркани и прочие „натурии“.  А, един съсед ме заплаши дори, че ако попреча да си сложи новия гараж, ще вдигне кръвно и ще съм виновна за кончината му.

Ако допуснем това да продължи, всичко ще си остане и този път по темата с гаражите, просто: 98 % вода.

Гола вОда, както казват шопите. Нищо, че ние в Казанлък, не сме шопи.

Но и тука знаем приказката за „Краставицата“.

Диана Рамналиева

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

 • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
 • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
 • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467