Отиде си Вечната приятелка на Казанлък – Донка Пиндарева

Pindareva 2016 27 10 6arj Darenieizl 1
Донка Пиндарева при дарението, което направи на ЛХМ „Чудомир“ през 2016 година.
Снимка: Личен архив Диана Рамналиева

Донка Пиндарева, съпруга на почетния гражданин на Казанлък, художникът Теню Пиндарев, е починала, съобщиха нейни близки. Г-жа Пиндарева бе десетилетия неотразимото присъствие на Чудомировите празници на Казанлък, първоначално, придружавайки съпруга си, после, идваше сама. Имаше стотици приятели в Казанлък, остави много спомени и подаръци – дарения за културните институти в града и особено, за Музея на Чудомир. Тя остави десетки спомени за другия голям мъж, оставил следа в живота и – акад.Дечко Узунов, чиято лична секретарка Донка Пиндарева е била години наред при председателството му в Съюза на българските художници. Донка Пиндарева е завършила френска филология в Софийския университет, работила е и като преводач. Придружавала е акад.Дечко Узунов в Париж. Знаеше много и много разказа за историята.

Обичаше до дъното на душата си не само съпруга си Теню, но и всичко, свързано с него, разбира се и родният му любим Казанлък. Посрещаше казанлъчани на обяд и кафе у дома си, пишеше лични писма, помагаше на местната преса, даряваше, участваше в каузи. По баща Пиндарева е Тишинова, произхожда от видния македонски род Тишинови от Кукуш. Прощавайте, г-жо Пиндарева, няма да забравя личните срещи с вас, в Казанлък и във Вашия дом в София!

Бог да прости приятелят и човекът, Донка Пиндарева!

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467