Новият здравен министър: Милиони вдигат заплатите в здравеопазването

Министър Ангелов пое поста от Кирил Ананиев преди два дни ,

Проф. Костадин Ангелов, новият министър на здравеопазването обяви в извънреден брифинг разпределението на близо четвърт милиард лева в системата на здравеопазването до края на 2020 година във връзка с осигуряване на дейността на болници, РЗИ, лаборатории, здравна каса и други институции, ангажирани с борбата с коронавируса. Целта е гарантиране на устойчивост и към следващата година чрез осигуряване на на повишаване на заплащането и доставка на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти.

За повишаване трудовите възнаграждения на заетите на първа линия в лечението на инфекцията, заплатите се вдигат с 30 % вдигат за петте месеца на оставащата година.

Средната брутна заплата на инспекторите в РЗИ е сега 904 лв. Всички служители на РЗИ – 2468 души с 30 % по-високи заплати от първи август. Вдигат се заплатите и на командированите служители от НЗОК към системата за борба с коронавируса.

Обявените днес мерки засягат 6 000 души – 20 % ръст на заплатите с центровете за психично здраве, където в момента нивото на заплащане е малко по-високо. Ще се вдигат заплатите и в Националния център по заразни и паразитни болести – 2 013 души в сектора, 86 – от Националния център по радиология,  както и на 180 души от Националния център по анализи в здравеопазването. По-високи заплати от август ще имат и от Изпълнителната  агенция по медицински надзор – 99 заети, психиатричните центрове – 144 заети, центровете по трансфузионна хематология, за лекуващите специфични белодробни заболявания в белодробните болници, както и над 2000 души в Спешната помощ.  

Средствата се осигуряват от наличности в Здравната каса. 44 болници ще получат 9.5 млн.лв. за работа в лечението на коронавирус и други инфекциозни заболявания.

Най-голям ресурс ще се даде в областните и държавни болници. За общинските болници, са увеличени сега с 6 млн. сумата като цяло – общо 19 млн. лв. с ресурса, вече осигурен и към момента.

Всяка клинична пътека скача и с 20 лв., извън тези мерки, с цел тестуването на PSR за всеки постъпващ в болница.

Предстоят срещи с Българския лекарски съюз и браншовата организация на дентистите, среща с Националното сдружение на общините в Република България за обмисляне разпределението на парите в общинските здравни заведения.

Очаква се 70 общински болници да получат средства, като те със сигурност, поради по-ниските си компетенции за лечение, ще получат по-малко ресурс, обясни министър проф. Ангелов. Средствата в общинските болници са за достигане на минималните нива на заплащане по браншовия договор в здравеопазването.

Средно с 10 % расте и оценката по клинични пътеки, недофинансираните от тях, ще бъдат компенсирани- осигурени са за това 126 млн.лв.Това става с допълнителен превод към здравната каса.

Най-силно ще усетят ефекта 62 държавни болници, университетските болници, 28-те областни и в по-малка степен – 130 общински болници. Създават се възможности за растеж на заплатите на над 17 хиляди лекари, 44 хиляди професионалисти по здравна грижа и заетите още 10 хиляди души здравен персонал.

Мисли се и по въпроса относно общопрактикуващите над 4 500 лекари, над 4 500 зъболекари и лаборантите в над 300 лаборатории.

Гарантирани са парите о 1000 лева чисто за заетите медици на първа линия. Нови заплати ще имат и 160-те медиатори по общини.

Работещите на първа линия ще могат да ползват ваучери за почивка по 210 лв. за почивка в държавни структури – 7 нощувки. Тази мярка касае 10 000 служители на първа линия, за което са осигурени 15 млн.лв.

Министър Ангелов уточни, че ще се настоява, средствата, които се осигуряват да бъдат разпределени, предимно  за заплати. 19 млн. от тях отиват в общинските болници по мярката „отдалеченост“.

Относно апаратурата – купени сега са 317 апарати разпределени в  – университетски и държавни болници, 133 апарати за белодробна вентилация за общинските здравни заведения тепърва ще се купуват.

Осигурени са 30 000 теста PSR, още 8 000 са купени за лаборатории, осигурени са дезинфектанти и лични предпазни средства.

Предстои среща с областните щабове и болници в страната с цел на място проверка ситуацията и добавяне на апаратура и дезинфектанти, както и предпазни средства.

Диана Рамналиева

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467