Новите директори в Културата ще чакат резултати до полунощ?

До 17.30 часа днес, 17-и август, понеделник, на официалната страница на Община Казанлък резултатите не бяха обявени.

Днес изтича срокът за обявяването на резултатите от конкурсите за директори на общинските културни институти – Художествена галерия – Казанлък, Театър „Любомир Кабакчиев“ и ЛХМ „Чудомир“. Срокът по КТ е тридневен, но поради изтичането на трите дни в почивен ден- събота, се удължава по закон с първия работен ден след това – понеделник, 17-и август. Конкурсите на основание Кодекса на труда, се проведоха на 12-и август.

До 17.30 часа днес, 17-и август, понеделник, на официалната страница на Община Казанлък резултатите не бяха обявени.

Според българското право, в коментари на юристи се тълкува, че „Когато срокът се брои по дни, не се брои денят на събитието или на момента, от който започва да тече срокът. Срокът изтича в края на последния ден. Така, ако събитието /конкурсът/, е проведен на 01.07.2014 г. (вторник), тридневният срок ще изтече в края на деня на 04.07.2014 г. (петък). Когато обаче последният ден от срока е неприсъствен, срокът свършва в първия следващ присъствен ден.

И в трудовото право, на общо основание, се прилага правилото, че писмените изявления и съобщения се считат за извършени в срока, ако са предадени на пощата (или изпратени по факс) до изтичането на двадесет и четвъртия час от последния ден на срока. Обикновено до такова разрешение се стига, когато има опасност срокът да бъде пропуснат, а съответното действие не може да бъде извършено до края на работното време на определена институция (например срокът за отговор на исковата молба, подадена от работника или служителя изтича, а работодателят не е готов с отговора до края на работното време на деловодството на съда). Излишно е да се подчертава, че до такава възможност следва да се прибягва само по изключение, доколкото бързането и напрежението да не бъде пропуснат срокът са естествена предпоставка за допускането на грешки.“

Логично е да предположим, че резултатите от конкурсите за директори на трите културни обински института, ще бъдат обявени до 00.00 часа тази нощ. Както и, че кандидатите са уведомени писмено с писма с пощенско клеймо най-късно от днес, както повелява законът. Възможно е и да не бъдат днес обявени публично, но да са изпратени само писмени уведомления до заинтересованите участници.

Битката за директорския пост в общинската Художествена галерия – Казанлък бе най-оспорвана, след като стана ясно, че в конкурса на втория етап ще участват и тримата подали документи.

Да защити сегашната си позиция се яви Христо Генев, живописец с диплома от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“, който управлява галерията от 2001 година до сега. Генев е утвърден професионалист, художник със собствени изложби, участия в редица художествени форуми и с творчески опити както в графиката и акварела, така и в скулптурата, особено – в дървопластиката. Негово дело са храмови мозайки в църкви в Казанлък и Стара Загора. В биографията му личи активност като доайен на демократичните процеси в Казанлък, който обаче отдавна не се занимава с политика, макар да е един от основателите на КТ „Подкрепа“ в България и СДС в Казанлък.         

Другият кандидат Ваня Запрянова е художник-приложник със собствена Детска школа „Артлиния“ и Арт-галерия „Ателието“ – Казанлък. Тя също има в CV- то си записани собствени изложби и участия в пленери, конкурси, както и успехи на своите възпитаници от школата, някои от които – вече студенти.

Генев и Запрянова са завършили казанлъшката Художествена гимназия.

Светлозар Недев, третият  кандидат за шеф на Галерията, е познат в Казанлък с фотографските си изяви и изложби в областта на фотографията от времето, когато работеше като фоторепортер към национални ежедневници преди почти две десетилетия. В последствие започват неговите изяви като художник, собственик на галерия в Стара Загора и организатор на пленери с международни участия.  Завършил е Художествената академия в София и културен мениджмънт във Варненския свободен университет.  

Добрина Матова се очаква да стане директор на Литературно-художествен музей „Чудомир“ за втори мандат след като остана без конкуренция на втория етап от конкурса, поради отпадането на другия претендент – журналистката Деляна Бобева, която не бе допусната до събеседване поради липса на нужната по условия, магистърска степен. Матова, която дълги години бе част от екипа на Общинска библиотека „Искра“,  оглави музея на Чудомир след пенсионирането в края на 2015 година на дългогодишния титуляр Пеньо Терзиев. Понастоящем Добрина Матова готви докторантура с тема основаването и историята на ЛХМ „Чудомир“.

Димитър Кабаков и Методи Ташев, син на първия директор на „Чудомир“ – Методи Ташев, депутат от БСП във Великото народно събрание от началото на Прехода бяха кандидатите за поста в общинския театър. Театърът до момента се управляваше от софиянеца Кабаков, родом от Пловдив, който е познат в артистичните среди и като драматург, и като режисьор. Кабаков пое поста през пролетта на 2016-а година, когато отново се конкурираше със сегашния си съперник, кукленият артист Ташев, който кандидатства вече ⁵за трети път за директор на трупата „Любомир Кабакчиев“ в родния си Казанлък. В последните години упражнява професията си като свободен артист.

Деветчленна комисия е оценявала кандидатите за директори, научи Kazan.bg. По информация на Kazan.bg, комисията е председателствана от началника на кметския кабинет Сребра Касева, която от миналата седмица е представена на колектива и като директор на ОУ „Георги Кирков“ в Казанлък след спечелването на конкурс. Трима директори на културни институти от страната, представител на Министерството на културата, двама синдикални представители от името на КНСБ и КТ „Подкрепа“, са били още в конкурсните комисии, където има и представители на общинска администрация в Казанлък.

Директорът на Историческия музей „Искра“ д-р Момчил Маринов е директор втори мандат след спечелването на конкурси през 2012 г. и четири години по-късно. От 2017 г. директор след конкурс е и инж. Стефан Папукчиев, който ръководи Музея на фотографията.

Повече от 10 години след спечелването на конкурс по времето на кмета Стефан Дамянов, директор на Общинска библиотека „Искра“ е Анна Кожухарова, която към момента е съветник от групата на ГЕРБ в Общинския съвет, председател на Постоянната комисия по култура в Общински съвет – Казанлък.      

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467