Моят ден с НОЩ: Тука има-тука нема

TUKA Karl Thienemann Der Jahrmarkt 1843 Der Taschenspieler
„Фокусникът“. Литография от 1843 година

Маските на закрито в обществените места се връщат  днес от полунощ. Чака се нова заповед на здравния министър за това, бе съобщено на извънреден брифинг на  Националния оперативен щаб.  НОЩ обяви и засилване на контрола върху спазването на действащите противоепидемични мерки. Причината – увеличението на заразените с COVID 19 последната седмица, през която степента на заболеваемост в България е достигнала 8.3 на сто хиляди души, което ни нарежда заедно със съседна Сърбия на пето/шесто място на Балканите, където проблемът, се оказва, според НОЩ, сериозен.    

Причината: Народът се разхайти.

От НОЩ го казаха по-деликатно:„Неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани в тази ситуация на действителните мерки, които са в сила“. И още: “Ситуацията е сложна среално увеличение на случаите на заразените, които са доста притеснителни като бройка“.

На въпроса, дали сме свидетели на втора вълна или ситуацията се дължи на поведението на българите, главният държавен здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев, посочи „по-скоро, второто“. И подкрепи отпочването на по-строг контрол, което значи с думи прости:

Почва якото глобяване.

Тумби от хора в градинката на „Кристал“ в София, тумби от младежи виждам и в Казанлък вечер пред Дома на културата. Абитуриентски балове, дискотеки, юбилеи, рожденни дни, хоротеки, мачове, сбирки на пастори, партийни пленуми, другарски прегръдки, бутане в транспорта, опашки на Маказа, нашествие към плажовете в Гърция… Само до преди два месеца, това бе нимислимо. Народът се изтощи, прииска му се лятно разпускане…И се успокои. По една причина: От най-високо място му казаха, че всичко е наред, че победихме. Обаче:

Надбягването с „короната“ не е война

То няма как да приключи  с мирен договор, ми е думата. Както казва и професора Кантарджиев Тодор, надбягването не е спринт, а дълаг маратон. Лошо е, че по време на маратона, треньорският щаб, някак дава нееднозначни указания на състезателите. Веднъж – така, веднъж – онака. Вярно е, че ситуацията се мени, но някак, нелогично идат тия указания понякога. Слагай маски – сваляй маски; дискотеките са забранени – дискотеките са разрешени; Вдигай КПП-та – махай КПП-та…

Работата стана: Тука има – тука нема!

Като играта  с чашките на пазара преди 30 години. Ту има корона, ту нема. Хората взеха да се объркват. За да спазват всичко точно, трябва да се абонират за съобщенията на Министерството на здравеопазването и да им цъкат на телефона всяка сутрин в осем, та да знаят, днес слагат ли маската в джоба или не. И тъкмо и намерят постоянно място, да не се объркват и хоп! – пак трябва да я търсят по рафтовете у дома. „Имам само една маска…“, чистосърдечно ми сподели жена пред банката преди дни. „Пази, Боже!“, си рекох, ако е болна и тая маска мен следва да ме опази…

Тя не е виновна. Тя също се е объркала.

Помислила си е жената, че скоро няма да и трябва друга маска. Но вече, отново не е така.  Дойде поредното объркване. И всичко се „опазване живота и здравето на хората“. Лично аз, нямам нужда някой да ми каже да си нося дезинфектанта в джоба и маската в магазина. Но, някак, странно ме гледат околните. За повечето от тях, особено – младите, войната е спечелена и вече има подписан мирен договор без репарации и контибуции. Те дори тръбят, че давали по 2000 лева на „заболял“ в името на статистиката и потока от европари, който щял да я последва. Според тях, всичко е по политически причини. Относно политическите причини, аз също мисля, че имат принос за колебливостта на указанията на НОЩ. Но – в друга посока. Вдигнаха ли рейтинга на премиера – вдигнаха го. Вдигнат е и вече никой не помни, сигурно, защо. Ами, човекът ни спаси. Как да не го одобряваме. Само че спасението дойде при едни други показатели на броя заразени… Голяма работа!         

Важното е, че хората запомниха: Имаме Спасител, не бойте се!

И тръгнаха едни тумби младежи, почнаха едни балове, мачове и хоротеки…И ще продължат, както се разбра днес, но…., при метър и половина дистанция между човеците. Как точно ще става това в баровете, днес и кметът на София Йорданка Фандъкова, призна, че сама не знае. Аз също не знам, как се ходи на дискотека с маска. Не знам, също, когато ида на рожден ден тая неделя, защото съм поканена в ресторант, да си нося ли маска, да не си ли? – И, ако да, да казват по-бързо, за да мога да си намеря подходяща за тоалета!

Също, следва да знам, ако рожденикът ме покани на танц, да приемам ли? – той може да се обиди, ако откажа… Домакинята, да я прегърна ли за „здравей!“…Ако има хоро, да си нося ли кърпа, за да намаля контакта…, ако ресторантът вече е запълнил капацитета си, ще шкартира ли половината гости, или за ресторантите 50-те процента посещаемост не важат…Ето с такива въпроси се объркват хората… А, децата в градините, щом на закрито, нима ще слагат маски – едва ли?

Работата съвсем ще се обърка, ако Констутуционният съд вземе да обяви всички мерки по време на извънредната епидемиологична обстановка като неконституционна. Според проф.Кантарджиев, всичко е наред, както се вижда от становището му, което е дал по образуваното дело. Според други, обаче – нещата се малко неясни. Проф.Камен Плочев казва в своето становище по делото, че понятие „извънредна епидемиологична обстановка“ в научната литература той не е срещнал, почват едни тълкувания, че било обобщено, че не знам, какво…Трудно се дефинира и друго понятие от новосъздадения у нас коронавирусен правен мир – като „Непосредствена опасност за живота и здравето“, с което се обяснява въвеждането на някои мерки…В същото време, днес НОЩ спомена, че тая обстановка, може и да не приключи, както беше предвидено, може и да се удължи.И тогава отново почти всеки ден министърът на здравеопазването, ту ще разпорежда маските, ту ще ги отменя…?

Така върви моят пореден ден с НОЩ

С питанки, колебания, обърквания, съмнения и дезинфектант и маска в джоба. Аз, май ще си ги нося до Коледа. Някак, разчитам на тях, каквото и да ми каже НОЩ. Други пък – обратното, отдавна са ги изхвърлили и вярват, че всичко е измислено от световната конспирация. За мен вирус има, за тях – не. Тука има, тука – нема. Нито аз ще спечеля, нито другите. В тая обърквация,  печалбата е само за момчетата с чашките, които въртят играта. Стара игра. Била вървежна още в Древна Гърция.      

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467