Масово недоволство от безводието в Енина води за среща шефове на ВИК в четвъртък

Енина се мъчи и с водата за пиене, и с вадата за напояване
Sv Petka Ob6t
Изглед от Енина.

Среща с представители на ВИК – Стара Загора ще се проведе в  четвъртък вечерта, 9-и юли в залата на читалището в с. Енина. Срещата е провокирана от огромния проблем с водата, който населението има в последния месец. Проблемът не е от вчера, но това лято той се изостри значително. Почти ежедневно или през ден, хората от Енина „пропищяват“ групите в социалните мрежи с оплаквания  и възмутителни постове от рода на :“До кога ще нямаме вода?!“, „Кога ще дойде водата?!“, „До кога ще търпим!?“, „Отново без вода! Пак ли е авария, или?!…“, „Отново ли започва безводието в с. Енина????“, „Ох, това нещо продължава години наред, не знам вече към кого да се обърнем. Само оправдания…“ и дори:“Нямам вече надежда, че проблемът ще се реши?!“, “Писна ми да нямаме вода с малко дете е абсурдно 21 – и век да не можем да сготвим, камо ли, изкъпем!“.

Кметството отговоря в групите:“Отново ВИК авария в местността,, Тублата “ – екипите работят!“. Има и иронични апострофи от рода на:“Моля ви се, казаха ни да не мрънкаме, все пак това е нормално?!“…

Поканата за срещата е от името на Кметство Енина. Но по въпроса има подадени сигнали и от живеещ в Енина, както до Централата на дружеството в Стара Загора и София, така и до обществения посредник на Казанлък, Гинка Щерева. Щерева също ще присъства на срещата в четвъртък.  

Енина се водоснабдява от Горно Изворово и от изворите на юг от селото, на „Тублата“, предимно по гравитачен път.

Проблем това лято има и с т.нар.“вада“ за напояване, която на места продължава да бъде трудно проходима за речната вода, което прави невъзможно използването и в някои часове на денонощието, или изцяло по определени имоти. Това принуждава енинци да ползват чиста питйна вода за напояване на дворове и градини, което допълнително усложнява ситуацията.

Преди три мандата в местното управление се реализира с европейски средства проект за водоснабдяване и канализация на в пъти по-малкото съседно село на Енина, Долно Изворово, което се снабди с нова мрежа за чиста вода и нова за отпадни води. Работи се активно от няколко мандата по воден проект в съседния Крън. Огромното финансиране за водни проекти с европейски средства не е на дневен ред в България, което допълнително усложнява проблема, за чието решение, като при всеки инфраструктурен проблем, се изискват милиони левове средства за проектиране и изпълнение.

На срещата се очаква жителите на Енина да представят пред ръководството на ВИК своите ежедневни проблеми, с надеждата, че те ще намерят адекватното си решаване от отговорните институции.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467