Мариела Гемишева провокира с пърформанс родния Казанлък

Ahinora 4u4elo
“ Ахинора“ на Иван Милев, шедьовърът на Художествена галерия – Казанлък, който наскоро се прибра у дома от Рим, в кореспонденция с едно от присъствията в изложбата на казанлъчанката Мариела Гемишева, 27.05.2022 г.
Сн. Диана Рамналиева

Родената в Казанлък неколкократна носителка на „Златната игла“ и редица други награди дизайнерка, Мариела Гемишева, откри тази вечер в Художествената галерия в родния си град небивала до сега изложба в това културно пространство, именувана „Неслучайно присъствие“.

Iv Milev 4u4elo Gemi6eva 2022 KZ
Работите на Гемишева си „говорят“ с тези на Иван Милев

Куратор на изложбата е Мария Василева. Изложбата, наречена от откриващите събитието „пърформанс“, провокира класическата подредба на Постоянната експозиция на галерията с изваждане на основни художествени произведения от традиционния ред и замяната им с работи на Гемишева, представени от нейни модели, запечатани във фотоси. Събитието е

част от официалната програма на тазгодишния Празник на розата.

Най-провокиращото присъствие, родено от фантазията на автора, е диалогизирането между Иван-Милевата „Ахинора“ и забулен в черно средновековно наметало, манекен без лице.

Mara Silvestar Gemi6eva 2022 1

Провокацията е търсена и с други работи на Милев, както и с още художествени произведения от Постоянната експозиция, сред която по време на откриването, облечена в розово копринено кимоно, демонстративно се поразходи, спирайки се на места из галерията, Мария Силвестър, чието участие в изложбата е обявено като „специално“.

Mara Silvestar Gemi6eva 2022
Силвестър се спря и в новата визуална зала на галерията

На събитието бе кметът на Казанлък Галина Стоянова и дългогодишният началник на кабинета ѝ и директор на Основно училище „Георги Кирков“, Сребра Касева. Гемишева неизменно присъства в Празника на розата в Казанлък в последните години. Нейни са и авторските рокли на момичетата, избирани в тройката на Царица Роза. Гемишева е завършила казанлъшката Художествена гимназия и не крие, че Художествена галерия – Казанлък е първото място на срещата ѝ с истинското изкуство.

Gemi6eva 2022 KK 2

На събитието дойде и директорът на Художествената гимназия на името на акад. Дечко Узунов, също от Казанлък, Петя Минекова. Сред художниците, уважили събитието бяха още семейството Петър Бояджиев и Даниела Зекина, дошли от Канада за поредното издание на „Мини Принт“ – Казанлък, което те организират, както и Димитриус Пападакис, Ваня Запрянова, Венко Юнаков и други. Събитието завърши с малък коктейл.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467