Лични лекари: Хора със съмнения за коронавирус нямат място в поликлиниките

COVID 1

Лични лекари и специалисти от доболничната помощ напомнят, чрез Kazan.bg, че процедурата, която трябва да следват пациентите със съмнения за симптоми за наличие на коронавирусна инфекция при тях, не е променяна от времето на извънредното положение. Всеки, който има мускулни болки, висока температура, силно граловоболие, отпадналост, суха кашлица или друг симптом, който му се струва необичаен и е знак за общо неразположение, трябва да се обади по телефона на личния си лекар, който ще го насочи какви действия да предприеме.

След извънредното положение, макар в момента в България да има обявено извънредна епидемична обстановка, българите отново атакуват лекарските кабинети на своите джи-пи-та, като нерядко крият в предварителен разговор по телефона, причината за своите притеснения. Посещението в кабинети, поликлиники и каквито и да било други обществени места, застрашава здравето на околните, подчертават лекарите.

Създадената процедура след разговора с личния лекар трябва да се спазва, за да не се разнася заразата към други пациенти и към самия общопрактикуващ лекар.

Според лични лекари, хората все още масово не са информирани и убедени, че въведените санитарни мерки са ефективни за всички, когато се спазват точно. Голяма частот хората носят стари маски, дори –мръсни, често ги държат под брадичката си или не си покриват носа, което създава потенциална опасност за околните.

В много от магазините в Казанлък все още не са поставени плексигласови прегради между клиента и магазинерките, има магазинерки и сервитьори, които не държат маските на лицата си, докато обслужват хората или разнасят храна към тях.

Масово хората започнаха да се прегръщат и целуват при празнични събития и дори – на улицата, както и да се ръкуват при срещи. Провеждат се на закрито балове, лични празненства, юбилеи, кръщенета и всичко тръгва по старому в дните, когато Световната здравна организация, алармира, че :“Най-лошото тепърва предстои“.

От националния ефир не един лекар изрази тревога от пускането на 12 хиляди души утре вечер на Националния стадион „Васил Левски“ в София за финала на Купата на „България“.

От утре гръцкото правителство въвежда нови изисквания за влизане в южната ни съседка. Вече не е възможно на момента да решиш да пътуваш за Гърция и да тръгнеш веднага. На влизащите в Гърция ще се извъшва диагностичен скрининг като всеки ще попълва специален формуляр за локализиране не пътниците поне 48 часа преди да мине границата. Формулярът ще съдържа конкретна информация за всеки пътник.      

Сърбия също взима нови мерки.

Представители на СЗО арармират още:“Шест месеца след избухването на новия коронавирус, пандемията все още не е приключила“, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Вирусът у нас започва да се разпространява дифузно, тоест, все по-трудно ще се локализира и контролира разпространението му. Налице е втори зараден в БНР, където текат изследвания на контактни лица.

Генералният директор Андон Балтаков е прекратил  всички командировки, външни звукозаписи и изнесени предавания за цялата система на БНР. Временно е преустановена и практиката да бъдат допускани събеседници до студиата.

В същото време, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб подчерта:„Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо или пее.“. Изказването му породи порой от смешки, но по принцип, си е чиста истина, това, което казва.

„Емоцията взе превес в последните две седмици“, не скри той. И прогнозира:“

„Може да минем границата от 160 болни на ден”

До тази цифра остават едва 20 души носители на новия вирус. Днес новозаразените са 140, починалите – 4, а общия брой на хората срещнали коронавируса са над 4 830 души.

От НОЩ отново призозават да се спазва дистанция между хората, да няма прегръдки и целувки и бутане един в друг, да се мият ръце, да се избягва на закрито скупчването с много хора, да се пръскаме  дезинфектанти…На другия полюс отново има хора, които твърдят, че :“коронавирус няма, щото не сме го виждали…“.

Освен COVID-19,  след лятото ще има и сезонен грип, предупреди днес и д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.Той напимни, че вирусът още съществува и е смъртоносен. Затова всеки трябва да се държи отговорно, за да потиснем, потушим, да контролираме този вирус.

В същото време в аптеките се купуват все по-малко дезинфектанти и маски, споделят аптекари от Казанлък.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467