Лилия посвети на кмета Стоянова книга за детските градини в Казанлък

104048606 274391137245499 3774715476243986784 n rotated

В началото на публикуваното си изследване,Лилия Димитрова, която вече има десетки книги, свързани с историята на Казанлък и много публикации по този въпрос, е написала посвещение::“Посвещавам на изключителната личност, общественик и педагог, г-жа Галина Стоянова – кмет на Община Казанлък!“.

Книгата събира историята на предучилищното възпитание в града във факти и много снимки на детски градини, учителки и деца. Материалът е събран от Лилия Димитрова, но в подготовката на изданието на практика се включват много бивши детски учителки и директорки, сред които – на първо място дългогодишният инспектор в общинското образование в тази му част, Христина Йорданова.

crop 20150213 WEFEVCQZONL 1423812583

Повече от сто страници в книгата са отделени на корените на образованието в света и у нас,  очертано е влиянието на християнството, първоучителите Песталоци, Монтесори, Коменски, както  и на  български дейци на детската педагогика.  Сериозно място е отделено на раждането на новото българско образование преди два века, както и върху началните стъпки на обучението на деца в Казанлък.

103874489 287725035929382 136371918592507138 n rotated
Част от корицата на най-новата книга на Лилия Димитрова, издадена от „Янита“.

Дечица в униформи на квадратчета, дечица с коронки от картон със звездички, цветенца, ушенца, снежинки и прочие…, до една изработено лично и ръчно от учителките по градините по времето преди 1989-а, изпълват последните страници на книгата в снимки. В тях сегашните пораснали деца в предпенсионна вързаст, могат да разпознаят себе си из всички детски градини в Казанлък и околните населени места.

Непознати или малко познати  факти от развитието на предучилищното образование информират за битието на учителка на малките, дори на Мара Чорбаджийска, съпругата на Чудомир. Публикувани са снимки, дори с образите на Константин Бозвелиев в Бозвелиевата забавачница. Корените на този дял от образованието се търсят още през Възраждането и идването тук на учителката Рахил,  станала по съпруг, Душанова, иначе, родом от сръбска Митровица.  

Манифестации, празници, баби Марти, Дядо Мразовци, детски театър и летни игри допълват атмосферата на онова, което е вече история в развитието на предучилищното образование в Казанлък, в което тук е запечатан и лика на сегашния кмет на Казанлък, Галина Стоянова, чиято професия е детското учителство. Стоянова се помни и като успешен директор на детската градина на „Арсенал“.

Лилия Димитрова е вписана за своята обществена дейност в Почетната книга на Казанлък.

Книгата е издадена със съдействието при обработката на снимките на Музея на фотографията в Казанлък и лично на неговия директор, инж.Стефан Папукчиев.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467