Конкурсът за Царица Роза: Не пипайте там!

2016 3 2

„Ще продължим да следим за коректността на вота, за да бъде честен изборът на Царица Роза 2020!“ беше казано на видео-среща, излъчена от залите на Община Казанлък днес, 29-и май. Среща на журито и създателя на сайта на гласуване, Станислав Иванов. Както вече е известно, поради ситуацията на пандемия и извънредна епидемична обстановка, Казанлък тази година избира своята Царица Роза чрез електронно гласуване, за което е създадена електронна платформа.Членовете на журито бяха представени по време на срещата от председателя на Общинския съвет на Казанлък, Николай Златанов. Освен него, за почтеността на вота ще следят още гордостта на Казанлък, физикът Теодосий Теодосиев, почетен гражданин и директорът на Художествена галерия – Казанлък, Христо Генев.

„През изминалата вечер имахме нерегламентирано отразяване на гласове чрез скриптове.“, съобщи по време на видео срещата Станислав Иванов. Очевидно, това е била и причината за бързата реакция на организаторите, автора на платформата за гласуване и журито на конкурса, решени да вземат всички мерки в името на справедливост в предстоящия избор, който ще бъде обявен на 1-и юни.  

„Със журито взехме решение тези гласове да не бъдат отчитани, защото са генерирани със скрипт.

Ние ще продължим да държим вотът да не бъде манипулиран, за да бъде изборът на Царица Роза честен.“, увери още Станислав Иванов, който в срещата, станала достъпна в интернет,  сподели, че срещат изключително много трудности, защото няколко пъти на ден се правят опити вотът да бъде изманипулиран.

За първите 11 часа видеото бе изгледано от над 4 хиляди пъти. Не знам, колко от хилядите потребители, знаят, що е то, скрипт. Аз си признавам, че не знам. Но знам нещо друго – няма как и не може, който и да се опитва, да хвърли сянка върху онова, което в съзнанието на казанлъчани е понятието „Царица Роза“. То не е от вчера, то крие толкова сантименти, толкова пролет в себе си, че няма как да стане, това да бъде променено. Нито за един ден, нито за една година, нито за две или пет. По стечение на обстоятелствата, познавам в детайли историята на конкурса.Нещо повече, преживяла съм тръпката да откривателствам по темата. И слава, Богу, всичко е вече надлежно описано за поколенията. Докато материалите по темата „Царица Роза“ минаваха през ръцете ми, не спираше да ме диви едно и също нещо:

Любовта към Царица Роза

Любовта към символът на Казанлък като всяка любов истинска, не преминава лесно, има болка, има драми, има разочарования, не могат всички да победят, все пак, короната е една. Обаче след години, след много натрупани години, особено, кой – спечелил, кой бил втори – трети, кой останал извън тройката, това остава в спомените на момичетата – участнички, в болшинството случаи, в огромното болшинство от случаи със стотици участнички, е емоция с положителен знак. Точно като в любовта.

Когато преди две години Община Казанлък събра на едно място десетки царици за юбилейния 50-и конкурс, много от тях дойдоха и специално за представянето на книгата „50 години Царица Роза“, издадена от Община Казанлък с авторството на екипа на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Дойдоха от целия свят. Едни – все така красиви, достолепни, жени със самочувствие на хубавици и успели в живота хора.Други – не чак толкова свежи, поуморени от живота.Трети – направо – остарели. Първата ни избрана на официален конкурс царица, без да броим избраните по друг начин, все пак е получила короната през 1970-та. Точно преди половин век!  Образът на Царицата на розите е така замислен, толкова внимателно оформян като символ през годините, че дори да е имало грешки, те са били допустими грешки на растежа на една идея, обединила хората от Долината с център Казанлък.   

Пораснали момичета от САЩ,  Германия, Англия, Испания…, момичета, пръснати от целия свят, са запазили любовта си към преживяването „Царица Роза“,  а покрай – тях, техните родители, роднини, съседи, приятели, съученици…., казанлъчани, стотици. И хиляди, радвали се с тях по улици и площади.

Във видеото днес, видяхме, освен създателя на сайта за гласуване и едно сериозно жури от достолепни и авторитетни мъже. Добър избор на организаторите. Такива хора, доколкото ги познавам, не участват в нечисти сделки.

Не знам, дали днешните млади хора, които боравят с компютри, скриптове и още не знам, какво…, си дават сметка, какво е този конкурс. Ако не знаят, може да им подскажем, има къде да прочетат, има къде да видят. Има и какво. За да усетят тая любов, да разберат, че това не е конкурс като всеки друг. И, че на това, наистина с нечисти пръсти, не може и не трябва да се посяга. Бих им казала: „Не пипайте там!“.     

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467