Книга за мемориалните музеи събра гилдията с автора в двора на „Чудомир“

1 Boneva 4 Matova

Книгата на проф.Вера Бонева „Мемориалните музеи и експозиции в културната инфраструктура на съвременна България“ събра снощи в зеления двор на ЛХМ „Чудомир“ музейни специалисти от Казанлък за среща с автора.

Проблемите на „къщите“, както хората наричат мемориалните музеи, свързани с паметта на конкретен човек или събитие, бяха свободно коментирани от уредници, екскурзоводи и директори на казанлъшките музеи по време на срещата, открита от директора на музея на Чудомир, Добрина Матова. Кратък анонс към събитието направи директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“, д-р Чавдар Ангелов. Срещата с проф.Бонева води Иво Косев от ИМ „Искра“, който представи изданието пред казанлъшката публика.

Книгата е плод на обиколките на проф.Бонева из всички български подобни музеи – 180 на брой. Пет от тези музеи са с адрес Казанлък, подчерта проф. Бонева, която оцени състоянието на казанлъшките мемориални музеи като отлично и над средното за страната.

Срещата се организира като част от програмата, инициирана от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ за честване 152 – годишнината от Бузлуджанската епопея – последната битка на четата на Хаджи Димитър, подчерта д-р Ангелов. За провеждането на събитието, стилно организирано от домакините в „Чудомир“, принос има и колегията от ИМ „Искра“. Така промоцията на книгата в Казанлък за пореден път обедини усилията на три културни института на територията на града – Националният парк – музей „Шипка – Бузлуджа“, ЛХМ „Чудомир“ и ИМ „Искра“.

Десетки казанлъчани купиха книгата на проф. Бонева за служебните музейни библиотеки и личните си колекции.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467