Кирил Кацаров: Артист – абитуриент напук на положението

rafi

Младият художник-дизайнер Кирил Кацаров, абитуриент от Художествената гимназия в Казанлък е в епицентъра на първо по рода си културно събитие, което ще събере тази събота изкушени от алтернативното изкуство фенове при кафе „Градини“.

Денят е  06.06. , часът също толкова – шест вечерно време.

Музика,  подгрявана от DJ DIASS,  пърформанс, съпорт от един друг млад автор – познатата на младата публика Неси Димитрова и ред още изненади готви Кирил за младата публика на Казанлък, която вече го познава от  други негови творчески изяви. Този път Кирил  ще рисува пред нея на живо. Върху текстил, етностил. На открито в градинката на „Искра“ той ще покаже и ръчно рисувани дрехи, дигитални рисунки, принтове и фотография. Неси ще прави на място мехенди рисунки от кана. Идеята е, купонът, гарниран с коктейли, да продължи поне до мръкване. Надеждата е – да не завали…

 Кирил търси своето бъдеще в графичния дизайн

Но вече има и лично свое „минало“ в него. Дизайнът е не само неговата специалност, по която току-що е защитил дипломната си работа в НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък с Отличен 6.00. Графичният дизайн, фотографията, компилацията с мода и типография, синтезът през модерните технологии и скритите художествени послания, това не просто вълнува този млад човек. Това точно, той иска за своя професия.

tumblr pe8sokpye81rm74c6o1 1280

Кирил е момче, което отрано е разбрало, че художественото училищно образование дава старта по този път, но останалото трябва да си го направиш сам. Още миналата 2019-а година той се заема да направи собствена изложба. „Портфолио“ в казанлъшкия Музей на фотографията се превръща в събитие. Фотография, колаж, дизайн, необичайно представяне, любопитно откриване, подход на артист.

Sam March 11 0035 DSC 4326cipy

Фотографията го „дърпа“ от рано. Има поне две фамилни причини за това. Майка му Ваня Запрянова е професионален художник, нейният брат Драго – отличен майстор на светлината, за съжаление, загинал твърде млад…Но направеното от него се помни още. И няма как, от малък синът на Ваня, да не е черпил вдъхновение и от това. Добавяме „и“, защото семейната школа „Артлиния“ е другото изворче, от което малкото момче пие. Докато постъпва в гимназията, която са завършили и Ваня, и Драго.

package

Но за корените – толкова. Кирил чертае лична пътечка. Още деветокласник, той се рови в компютърните технологии и програми, с които дизайнът работи. Усвоява, експериментира.Казва, че умението да работиш с програмите са много важни, но всеки артист следва да намери своя почерк през тях. Да открие и ползва онова, което неговите потребности търсят.

gerchinci

Така идва денят, когато голямата публика на „Порфолио“, определено е изненадана от тази различна изложба. Изненадани са дори неговите учители – те наистина се чудили, какво толкова прави единадесетокласникът, че си намира поводи нерядко и да отсъства от училище…Наистина:

“Портфолио“ си беше една повече от приятна изненада

Кирил има и други изяви. Участва и в двете издания на Салона на казанлъшките фотографи в последните две години и във Фотопленер „В Долината на розите“ – 2019. Артистичното семейство на Ваня Запрянова и Росен Дончев, което в Казанлък посреща в своята галерия „Ателието“,  приема сина в своите проекти.

69571511 2551785584885722 5407365633845231616 o
Ваня, Росен и Кирил – откриване на „Портфолио“.
Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък, 19-и юни 2019 година.
Снимка – личен архив

Приобщава Кирил и към новия си проект „Шевицата“, за който се заговори и в национален мащаб. Първата им обща изложба  е в Жеравна – „Пътища“ – 2018 г. „Портфолио“ бе част от фамилния проект „24 часа „Ателието“.  Следват „Образи и текстове“.  Пак през 2019 – а  Vogue-Италия селектира фотография на казанлъшкото момче  в базата си данни за корици с този престижен запазен знак. На снимката е русо момиче от Стара Загора.  Кирил е изкушен от класическата фотография. Предпочита да снима с аналогов фотоапарат. Но има свой поглед към света, модерен поглед.

design

Млад човек, който си вярва по своя път в изкуството. Който обича да се събира в общи идеи и реализации с други млади хора, не само от Казанлък. Малко преди карантината в извънредното положение, бе представен и по Btv. Поводът – фотосесията, която прави за певицата Дивна.

Кирил не се плаши от извънредното положение

Напротив, намира време за всичко, което иска. През двата месеца, които трябваше по принцип, последно да прекара в училище, младият дизайнер си довършва работата по кандидатстването в чужбина.

future

Подготвя порфолиото и задачите си за два университета в Холандия – В Айдховен и Ротердам. Приемът няма да е лесен. Тази година, кандидатите, подали документи дистанционно, заради коронавируса, са четири пъти повече…Много от приятелите на абитуриента от Художествената гимназия, искат да учат в чужбина. Други – в България. Някои искат да учат в Европа, после да се върнат тук. Има и такива, които още не знаят, както точно искат.Кирил не е от тях. Той си има цел.

f8efd4f268fff4f6f2631ae8061d71e9

Затова извънредното положение не само не му пречи, помага му. Доизбистря стари идеи, хрумват му нови. Направил и нов артистичен сайт на „Ателието“. http://la-familia-de-arte.com . Не си губи времето. С липсата на бал, не е имал лична драма. Дори му харесва, начинът, по който точно този випуск завършва. Навръх 24-и май се събрали от всички училища на паркинг пред  местен магазин от голяма верига. С коли, балони, с много настроение.  Някои направо скочили в кофата на багера, специално нает за случая.  Учители нямало. Абитуриентите дошли, кой както си решил. Имало момичета с рокли, имало и по кецове. Като цяло, момичетата, май по-трудно приели липсата на традиционния бал… Кирил отишъл , решен в лен –  комбинация от марково сако цветен принт и бял панталон. Чувствал се удобно без вратовръзки, папийонки и други непрактични аксесоари:“Много свежо!“. 

IMG 9297

Със съучениците му, чакат отпускането на всички мерки за социална дистанция, за да си направят нещо като бал в някоя дискотека. Но това не му е най-важното. Може да мине и без него. Изобщо, приема нещата без да влага  излишни негативни емоции покрай епидемичната обстановка.  Защитата на дипломната работа и матурите, минали спокойно. Съвсем спокойно.

IMG 9322

Зрелостниците от НГПИД с името на акад.Дечко Узунов, чакат и държавния изпит по история на изкуството. Напрежение няма.  

Роднинското парти с близки и приятели от цялата страна, отпаднало по обясними причини. Но и в това Кирил Кацаров не намира нещо чак толкова лошо. Важното е, че изминалите два месеца, успява да си свърши своята работа.

122212121

Работата за своето бъдеще. Професията на дизайнер. С цялата тръпка и всичко, което той вярва, че би му донесло смисъл. Смисълът е важно е нещо. В търсене на смисъла, според този млад човек, хората от март насам, се надява да са преоткрили старата истина, че има и по-важни неща от чистия комерс на днешния   живот. Други ценности. Като тази, да се самоизразиш по свой собствен начин в изкуството.  Да  вярваш, че можеш. Да полагаш усилия. За него това сега е най-важно.  Да вървиш по тоя път, може и при всяко положение. Дори – извънредно.        

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467