Казанлъшката поп звезда Надя Тончева три месеца в Топ 20 на БНР

Nadja Ton4eva 1

Авторската песен на Надя Тончева „Размисъл“ поредна седмица е в класацията на БНР Топ 20. „Парчето“ е по текст на певицата от Казанлък, музиката и аранжиментът, са на Ангел Заберски. Надя влезе в престижната листа в разгара на извънредното положение. Тази седмица нейното място е под номер 12. След нея веднага е популярната напоследък „Дъжд“, изпълнена от Мариана Попова. Начело в класацията на националното радио е „Без сълзи“ на БТР, които наскоро идват в района на Казанлък за гостуване на сцената на летния театър „Дамасцена“ край Скобелево.

Много казанлъчани познават Надя, но малко от тях знаят повече за певческата и кариера, в която има и изяви на една сцена, дори с мегазвезди като Принс. Голямата кариера на Надя тръгва с култовата за времето преди повече  три десетилетия, вокална старозагорска група „Траяна“, пионер в умелото вплитане на българския фолклор в джаза. „Траяна“ бързо става силно популярна в България, записва дългосвиреща плоча през 1987 г. с музикантите на ФСБ, пробива в радиото и телевизията,  поканена е в Москва, Кипър и пее в историческия пловдивски концерт, с който уникалният джазмен  Милчо Левиев в България. Снима се във филми,печели награди…,  гастролира.

Самостоятелната кариера на Надя Тончева е не по-малко интересна. Собствен концерт в Париж при откриване изложбата на българското тракийско изкуство в Лувъра – 2015, лична програма в Седмицата на българската култура в швейцарския Берн – 2014, гастрол в Синсинати – САЩ през миналата година.

Личният принос на Надя към музикалния живот  в  родния Казанлък, където тя продължава да живее, е  инициативата и реализацията на Международния Джаз Фест в Дните на тракийската култура в края на лятото тук под открито небе. Десетки именити музиканти, хилядна публика, нови и нови фенове, привлича този все повече обичан празник в Казанлък.

Надя е преподавател в Музикалното училище на Стара Загора. Носител е на Златен век – 2016 – звезда за принос към българската култура.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467