Казанлък: тест или пилотен проект в управлението с ДПС ?

Анализ
Ridvan Ilaz 1
Ридван Иляз

Днес Общинският съвет на Казанлък одобри Ридван Иляз, съветник от ДПС за втори зам.председател на местния парламент. До момента от изборите през есента  насам, заместник на председателя Николай Златанов от ГЕРБ, бе само неговата съпартийка, Радиана Стефанова. Съветниците от управляващата партия в Казанлък са 13, следват по брой социалистите – 8 и арсеналската „Алтернатива на гражданите“, едва след това са шестимата от групата на ДПС.

В предишният мандат заместниците на Златанов са 4, между тях и сега избраният Ридван Иляз. Заместници имат и  от сегашната „Алтернатива за гражданите“ – Владимир Чучумишев,  тогава групата се казва  „Експерти За Казанлък“ и от десните – в лицето на Сунай Хаджъ. Социалистите, които държаха властта в Общинския съвет два мандата преди 2011-а, вече трети мандат са без заместническо място в казанлъшкия Общински съвет. По информация на съветниците – социалисти, групата им е внесла искане за зам. председателско място в Деловодството на Общинския съвет, но така и не е даден ход на тяхното предложение, което не е включвано за разглеждане до момента.   

Ридван Иляз е в актива на ДПС в последните 20 години.

Председател на Младежката организация на ДПС на местно ниво в миналото, сега той зам.общински партиен председател. Още, когато Иляз прохожда в партийното строителство, ДПС участва, при това – съществено, в управлението на Казанлък. Пръв кметът Стефан Дервишев включи в управлението на общината кадри от квотата на тази партия, с която той не криеше, че поддържа добри отношения. Екипът на Дервишев  решаваше предимно тежки финансови задачи по стабилизиране на икономическото състояние на Общината след кризата у нас в средата на 90-те години, довела срутването на правителството на Жан Виденов. Задачата изискваше опитен и компетентен икономист, какъвто той намери в лицето на Хюсеин Кехайов, бивш ръководител на Данъчното в Казанлък. Кехайов стана зам.кмет по икономика и финанси на Община Казанлък. С помощта на директора на финансовата дирекция, покойната вече, Райна Пеева, Общината успя да се стабилизира финансово, което положи отлична база за управлението в бъдеще, от което дивиденти почерпи следващия кмет Стефан Дамянов. На висока позиция тогава работи, при това – много добре, друг кадър на ДПС – покойната сега, Йълдъз Црънкова, която бе шеф на образователната дирекция.

По това време на национално ниво ДПС бе категорично извън властта. Управляваше правителството на ОДС, оглавено от Иван Костов. На национално ниво течеше тиха война между лидера на ДПС Ахмед Доган и премиера Костов. Точно в тази ситуация, местното управление по формулата Независим/БСП/ – ДПС, функционираше перфектно. Съветниците по това време от партията на Доган, в Казанлък бяха едва двама. Но в изпълнителната власт, думата на ДПС тежеше.

Казанлък става пилотен проект на Тройната коалиция: НДСВ – БСП – ДПС    

damianov mahalata cmyk
Кметът Дамянов и съветничката Кадрие Летиф, при откриване на нов общински обект . Кадрие Летиф отдавна излезе от политиката. Дамянов не е кмет от 2011 г.

На национално ниво Тройната коалиция дойде през август 2005 г., но в Казанлък– още в първия мандат на кмета Стефан Дамянов, спечелил от Дервишев през 2003-а, ДПС имаше зам.кмет – Ердинч Билен. Енергичен човек. Той се запомни от медиите тук с идеите си за пробив на Казанлък в туризма, изработване на информационни табели, които така и не се изработиха, но най-вече – с активната си намеса в една критична нощ на късното лято на 2004 г., когато д-р  Георги Китов откри златото в Голяма Косматка.

ZAM.KMETOVE3
2004 година: Тройната коалиция в Казанлък: Заместниците на кмета Дамянов: Юлияна Палазова от НДСВ, Ердинч Билен от ДПС и Румяна Друмева от БСП.

Намеси се Ердинч и златото на Косматка отиде в държавата

Можеше да иде и в една друга колекция, имам предвид. Но колите с черните стъкла, които дебнеха на Косматка, бяха парирани, щото спешно дойде НСО. Аз, поне, така знам. Обаче Билен нещо бе отлъчен от партията и на негово място дойде кроткият и сърдечен човек, ветеринарят д-р Емин Чука. Във втория мандат на Дамянов 2007 – 2011 г., д-р Чука се върна при болните си животни, а зам.кмет стана младата Зелвер Касабова. Зелвер работи много за Община Казанлък. По това време се подадоха доста проекти в нейния ресор. Най-съществените – водният проект в квартала под Гарата и ВИК – проекта, който смени канализацията и тръбите  за чиста вода, в предимно – мюсюлманското, Долно Изворово. През това време ДПС вече имаше пробив – първият депутат от 27-и Старозагорски избирател район – „тежката артилерия“ на ДПС по онова време, Лютви Местан. Той бе отговорник в партията за Старозагорско и шеташе редовно тук. Даде десетки интервюта, гостува на паритйни форуми и трапези, изобщо – изгради база за бъдещето на ДПС в региона.

По времето на ГЕРБ

ГЕРБ дойде на власт в България с активна анти-ДПС теза. Гръмнаха едни скандали с думи на Доган в Родопите, народът пламна и ДПС изхвърча от властта. Но ДПС никога не се предава. Само временно се прибира в отстъпление. Увеличава електората си, после стабилизира положението. После пак увеличава и отново стабилизира. Нарастване и укрепване. Така работи ДПС. Партия, която единствена остави развитието си в ума и ръцете на човек с голям умствен капацитет и опит:

Философът Ахмед Доган

DOGAN MEhmed 2001 2
Националният лидер Ахмед Доган и областният лидер, казанлъчанинът Мехмед Осман преди пресконференцията в Стара Загора – 2001 година – тръгването на ДПС към парламентарните избори. Сн. Личен Архив Диана Рамналиева

Философите са демоде напоследък. Но Доган е чел Платон. И явно, не само знае, но и практикува формулата от неговия култов диалог „Държавата“: най-високо в йерахията на държавата стоят философите. А, после – стражите. Тая платонова първа в обществените науки, утопия, в ДПС, се материализира реално. Хуманитарист начело на редиците, има само в една друга партия – историкът Каракачанов. Но там нещата са други. Патриотичният вот все още не е узрял да се обедини около своята „майка“ – ВМРО. Заради което е във вечно изборно предвълнение относно влизането на патриотите в парламента. Може би им трябват още „стражи“. Със стражите, в ДПС няма никакъв проблем. Те са много, обучени и винаги на поста си.

Стражите на ДПС в Казанлък се множат през годините

В първия мандат на ГЕРБ в Общинския съвет, представителите им са пак двама, но са в обща група с потенциалните си бъдещи съдружници от тогавашната формация „Лидер“ – Станчо Леков и Джамал Папарланов. В групата е и сегашният зам.кмет от ДПС – Ахмед Мехмед от ДПС. И Севим Юмерова. И по това време ГЕРБ няма проблем с мнозинството – има цели 15 съветника. Без да броим председателя. Мнозинството за прокарване на решения е гарантирано от подкрепата на арсеналската група „Експерти За Казанлък“ – с шестима съветници. БСП вегетира с петима. През втория мандат на ГЕРБ положението е сходно

Същото мнозинство, често подкрепяно от ДПС и хората на Станчо Леков

С петима души „БСП – Лява България“ няма думата изобщо. Четиримата десни от СДС и Реформаторски блок, се лутат в гласуването и също, често подкрепят ГЕРБ. Все пак, ГЕРБ е управляваща партия, постепенно сред обществото се налага мнението, че тя е непогрешима и друга алтернатива, освен нея, няма. Без нея, Казанлък загива, няма проекти – няма пари, няма нищо – това мислене се утвърждава и сред съветниците на Казанлък. Може да се каже, че тази мисловна схема, действа и сега. Никой не може да каже и да докаже, дали схемата е само мисловна. Или, поне, никой не се е заровил да доказва. Затова пък, днешното гласуване  в  Общинския съвет доказва силно втвърдяване на голямото мнозинство в казанлъшкия Съвет: ГЕРБ – ДПС – „Алтернатива на гражданите“. Втвърдяване около лидера на ГЕРБ в Казанлък и кмет, избран от това мнозинство на изборите миналата есен. Както се каза, редиците са стегнати.

Защо ДПС не издигна свой кандидат за кмет наесен?

Защото негласно ДПС подкрепи за трети мандат кмета на ГЕРБ Галина Стоянова. ДПС не каза ясно, че стои зад тази кандидатура, но за анализиращите ситуацията, това бе ясно още преди година. Ако за някого не е било, то днес нещата се изясняват с кристална видимост. Към момента, ДПС – Казанлък има на две възлови управленски позиции  свои хора: заместник кметът Ахмед Мехмед и зам.председателят на Общинския съвет – Ридван Иляз.  С тая формула на мнозинството, управлението на Казанлък няма да е трудно през следващите три години. Нещо повече – тая формула в аванс дава някакъв вид „сигурност“ за близкото бъдеще: Дори, ако ГЕРБ отстъпи от изборните си проценти на парламентарните избори догодина, в търсенето на коалиционни партньори, ще има повече от една алтернатива, включително – управлението на национално ниво с ДПС. Нека си спомним изявлението на премиера Бойко Борисов преди седмица след атаката срещу него с поредицата от снимки от личното му пространство. Той изброи сред враговете си кого ли не, но не и ДПС. За тях каза, че действали „отзад“. Формулата с участието на ДПС в управлението, вече се проиграва, вероятно не само в Казанлък.

Казанлък, сякаш става отново пилотен проект, който ще тества управлението с ДПС, както бе по времето преди Тройната коалиция в първия мандат на Стефан Дамянов.

Явно, тук има условия за този тест. Електоратът на ДПС расте непрекъснато. Партията на Доган никога не е била представена така силно на местно ниво. Дори в Шипка, това патриотично средище, имаше десетки гласове за съветници. Никой публично не е анализирал, защо. Но щом стана дума за патриотичния вот – той успя с помощ от тъмно-сините, все пак, да класира един съветник в Казанлък. Който, обаче е сам и без реални лостове за прокарване на свои идеи в управлението. И това също е част от стратегията на ДПС миналото лято: отказвайки се от своя кандидатура за кмет, необявявайки публично подкрепата си за Стоянова, ДПС на практика тушира втвърдяването на патриотичния вот, защото той се активизира, логично винаги  след активизацията на „своето друго“ – ДПС. Но миналото лято ДПС шумни акции не допусна. Вместо това привлече някак, по естествен път, към своите редици, съветниците от няколко минали мандата в различни представителства, но предимно от името на „Лидер“ – Станчо Леков и Джамал Папарланов. Които сега са отново съветници, но в групата под чистото име „ПП ДПС“. С предистория – членство за двамата в : „Лидер – ДПС – РЗС“ за мандат 2011 – 2015 и „БДС – ДПС“ през 2015 – 2019. Двама местни бизнесмени, съветници още в предишни мандати. Далеч в миналото, преди двайсетина години, Папарланов лидерстваше в местното младежко СДС.

Факторът: Халил Летифов

Halil

И още един съществен фактор за силата на ДПС при  влиянието в местното самоуправление: В Казанлък имаме само един ярък, авторитетен и отлично пласиран в своята партия депутат с влияние, позиции и национален образ. И това е Халил Летифов, точно от ДПС. Той звучи много добре от трибуната на Народното събрание, винаги близо до лидера Мустафа Карадайъ. Летифов е зам.председател на парламентарната група на ДПС, позиция, каквото за казанлъшки народен представител, няма спомен скоро да е имало. На практика, той се оказва лоби на Казанлък в парламента, макар и в ситуация на „опозиция“.Той е член на Комисията по младежта и спорта и Комисията по сигурност и на 17 парламентарни групи за приятелство с различни страни. Втори депутатски мандат и висока позиция за момчето, зет на Хюсеин Кехайов, финансовият зам.кмет 1999-2003 г. в кабинета на Стефан Дервишев, кмет на Казанлък. И вече – толкова високо в партийната йерархия….Изграден кадър. ДПС гради кадрите си. Обмисля. Както прави винаги.

През 1997 г . загуби тотално от Костов, но му го върна през 2001 -а като доведе Царя. И Царят зауправлява с мандата на ДПС, а от Костов постепенно не остани ни следа. През 2005 г. зауправлява с БСП и НДСВ. БСП още ближе рани от загуба на общественото доверие при Тройната коалиция, а от НДСВ не остана почти никаква следа, ако не броим преливането през Борисов – в ГЕРБ. През 2013 -а масовите протести, заради „Кой“ свалиха правителството на Орешарски. БСП още не може да се освести, но ДПС се мобилизара, стабилизира и върви по своя си път. Няколко отбивки минават и през Казанлък. И също като Тунела под Шипка, относно който кметът Стоянова наскоро заяви, че Казанлък става „Непреодолим фактор“, ДПС пък, става непреодолим фактор в управлението на Казанлък. Не от вчера и едва ли – само засега. Все пак, още на Кръглата маса в зимата на 1990 -та седеше и един сериозен млад мъж от Движението за права и свободи, Мехмед Осман. Но сигурно и той сега не знае, какъв, аджеба, ще е резултатът от настоящия обществен тест.  

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467