КазаЛнъшки корифей откри Моделът на търсенето и излагането

Nadpis
Казанлък. Ул. „Искра“. на стената между два магазина. 07.06.2020 г.

„Защо няма обслужване – щото няма потребление“ – този нов макроикономически  закон, опровержение на класическия модел на Търсенето и Предлагането,  е открил  някой  уличен казаЛнъшки корифей и надлежно записал  с красиви букви в синьо на една от стените между два магазина на „Искра“.

Три пъти прочетох словосъчетанието в тази,  наглед простата причинно-следствена връзка, чието тълкувание не ми отдаде веднага. Дори си го снимах с телефона, за да си го видя вкъщи пак, на спокойствие. Обхвана ме дълбок размисъл.

Тая абсурдна формулировка сблъска местната действителност с Кривите  на Маршал за търсенето и предлагането по един внезапен  казаЛнъшки начин.  

Значи, някой е бил недоволен от обслужването, това първо. Второ, оплакал се е някому. Трето, този, на когото е оплакъл от лошото обслужване е направил ценният извод:“Не Ви обслужваме добре, защото не потребявате достатъчно“. В смисъл, откъде-накъде чакате добро обслужване, когато ядете-пиете-купувате недостатъчно, демек, твърде малко оборот ни правите. В смисъл, ние, пък, търговците-ресторантьорите-фризьорите – козметиците и прочие, не сме доволни от вас, потребителите. Потребявате малко,  оборотът спада. Затова и не ви обслужваме добре. Обидени сме, пренебрегнати, ощетени сме.

Написаното ми прозвуча като пълна глупост

В моята глава нещата са закотвени обратно: Вие идвате при нас, защото, каквото и да става, ние ви обслужваме и винаги ще ви обслужваме добре. Дори и да идвате рядко, дори и да не купувате много. Клиентът, нали беше цар, нали стоеше над всичко? – нас така са ни учили, че това е принцип на пазарната икономика. Какво показват емпиричните ми наблюдения, които не претендират да бъдат изчерпателни?

Обслужването в Казанлък не е на ниво

Просто сравнение с други градове и държави, някак не е в казаЛнъшка полза. Не вярвате? – минете по „Искра“. Найлонови чардаци, един – два метра навън, друг – три метра навън, трети – както му дойде. Но не, не са на една линия. И най-често, чардаците не са мити от самото си откриване. Пръснати побутнати столове направо на тротоара, почти цялата пешеходна зона е заета за ужас на майките с колички,  от разностилни и разнородни масички, столчета и т.н. Ту сиви, ту – кафени, ту метални, ту пластмасови.Наблюдават се различия, дори в едно и също кафене. Сякаш, коронавирусът  е тук от десетилетия, та обеднели, собствениците не са ЗАкупили наведнъж цялото си оборудване, а са инвестирали скромно от година на година все в различни масички и столчета, които сега са струпали накуп на плочките, дори без нужните възглавнички.

Че, що да го глезим, този клиент? – Той на едно кафе половин ден тук прекарва… , ако има и мека седалка,  денят ще стане цял. Като няма потребление, няма и обслужване. За нещо повече – като вазичка, чашка за касовия бон, саксии между масите и прочие градски екстри, изобщо не говорим. Салфетки?

Дезинфекция? – Йок.

КазаЛнъшкото обслужване е приело най-учтивата си форма във  фамилиарното говорене на „Ти“, което се счита от сервитИорките и магазинерките като най-висша форма на уважение към клиента. В магазина и по кафенетата. „Какво ще обичаш? – Момент да ти покажа! – „Искаш ли нещо?“ . Този разговор на „Ти“ иде да покаже, че сервитьорът-магазинерът-консултантът! – си те чувства близък, свой. Част от личния си кръг познанства.  Нещо като да ти е съученик, заедно да сте бягали от час или преписвали от един пищов. Интимна работа! Какво по-голямо уважение от това, да приемеш непознания набързо в личния си кръг, да станеш интимен с него, мисли си този отлично възпитан, най-често, млад  човек.

В моята глава и тук нещата са обратно. Някак, не съм свикнала да ми говорят непознати на „Ти“. И аз не си го позволявам. Дори със сервитИорките. Но те си го. Питам се,  като се приберат в училище, щото някои от тях сервират през ваканцията или – направо, докато се водят някъде в клас,  на „госпожата“ на „ти“ ли ще заговорят?  Няма да се учудя.

За обслужването  в Казанлък, може цял докторат да се напише. Особено, ако в него се включи главата за транспорта. Там, засега не пипаме. Твърде е опасно. Болна тема. От години. Там с най-пълна сила важи принципът:“Като не се возите при нас, а ползвате таксита – коли-колелета…, какво чисти рейсове искате? – какво е това парно, какво е това климатик?-  откъде-накъде искате големи автобуси до София?  – не ви ли стига и микробус? – Куфарът къде да ви го сложим? – вземете го в краката си. Палто? – ма, нямате ли яке? По-малко място заема и може изобщо да не го събличате. Ще се намачкате? – който иска да не се намачка, да се вози другаде. /Другаде, просто няма, къде./.    

 Ама, ние с какви пари да инвестираме?

Как да ви обслужваме, като не потребявате. Потребявате, ама – малко. Обидени сме-сърдити – ощетени. Оборотът спада.

Така беше още преди коронавируса. Противно на Закона за търсенето и предлагането, противно на цялата база икономически теории и практики от Адам Смит до Алфред Маршал, противно на очакванията, че търсенето спадна, поради коронавируса, което следва намаляване на цените, сиреч – стимулиране увеличаването на потреблението…Противно на очакването, че поради спад на оборотите, освобождаване на персонала и прочие несигурност на работната сила, въпросната сила, ще се постарае повечко в полза на своя работодател и неговия клиент, ситуацията с „Какво ще обичаш?“, далеч не е елиминирана.    

За всичко, все пак, е виновен коронавирусът.

Въпросният надпис, май го нямаше преди по „Искра“…Някой, сигурно много е скучал в очакване на клиенти. Сигурно, много им е бил сърдит, че се прибраха вкъщи, че търговията намаля…Макар че, карантната даде толкова свободно време. Някои обслужващи ни, можеха нещо да понаучат. На първо време, че на непознат не се говори на „Ти“. За два месеца, мисля, щяха да успеят да усвоят това сложно, видите ли, знание от правилата на фирмената и бизнес-етиката. Да, има и такава наука.Ма, много сложно стана. Все пак, ние сме си в КазаЛнък. Модели – закони-търсене-предлагане-цени…За какво са ни на нас тия теоретизации. Ние тук си имаме своя собствена мярка, свой собствен модел. И уникален туристически продукт!  По модела на търсенето и излагането. Май, авторът на тая крилата фраза, иронично е вметнал, точно това. Почеркът, сякаш издава игрива интелигентност….

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467