Извънредно от НОЩ: Връщат маските в магазините и засилват глобите заради коронавируса в България

COVID

Министърът на здравеопазването обяви на извънреден брифинг на обяд засилване на санитарните мерки и особено на контрола върху спазването им, по повод увеличението на случаите на заразени с коронавирус през изминалата седмица. Брифингът бе даден след среща между отговорните лица от Националния оперативен щаб и премиера Бойко Борисов, с участието на директори на болници и кмета на София Йорданка Фандъкова. Увеличението на случаите на заболеле е притеснително, сподели държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който съобщи, че България дели заедно със Сърбия пето място по заболеваемот на Балканите, след водещата Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Турция. Заболеваемостта у нас е 8.3 на сто хиляди души население, в Северна Македония е 45.6.

Футболните мачове и някои религиозни събития през миналата седмица са причина за нарастване на заразените. Затова от НОЩ призовават, мерките да се спазват, а контролът да се увеличи. Целта на новите мерки, които включват маски навсякъде на закрито – магазини, молове, публични събития и ограничание на местата за организиране на спортни състезания до 50 % от капацитета на залите, се взимат, единствено с цел, ограничаване на заразата и запазване живота и зравето на българина, бе подчертано на брифинга. Дистанцията от метър и половина, също е задължителна. Болниците, все още се справят с наплива на болни, продължава стратегията за регулация на вирусоразпространението, с цел здравната система, да може да поеме болните. За сега продължава и политиката да се приемат болните предимно в специализирани отделения и болнични структури.    

Мерките са взимат не защото има или няма заразени, а защото и към момента действащите мерки, е установено, че не се спазват. Междинно е състоянито относно разпространението, призна доц.Кънчев. За разлика от миналата седмица, когато се овладяваха по-лесно огнищата на клъстурно разпространение, сега вече има почти равномерно разпространение в страната.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467