Звезди от сцената с Надежда Цанова в съботната вечер на Тракийската гробница – Казанлък

Заедно със звездата на българското кино и театър Йоана Буковска – Давидова и прима балерината и хореограф Веса Тонова, Надежда поема по пътя на предизвикателството преди точно година време.
Nad Canova SN. 4jpg.jpg

Curiosas по време на Романтизма“ –  уникалният  спектакъл, събрал  музика, поезия и танц с таланта на три любими на българската публика изпълнителки, ще бъде представен на откритата сцена зад Тракийската гробница на Тюлбето, в съботната вечер на 22 – и май като част от програмата на тазгодишния Фестивал на розата в Казанлък. Събитието е безплатно, благодарение на подкрепата на местната общинска власт.  

Проектът, вдъхновен от завладяващата сила на женското присъствие в музиката и поезията през епохата на европейския Романтизъм, е по идея на обичаната в родния си Казанлък млада, но вече успешна българска  пианистка, Надежда Цанова. Заедно със звездата на българското кино и театър Йоана Буковска – Давидова и прима балерината и хореограф Веса Тонова, Надежда поема по пътя на предизвикателството преди точно година време.  Предизвикателство, „заложило“ на директното въздействие върху въображението, далеч от буквалния смислов прочит на думите и освободено от ограничението на всяка форма. Спектакъл, искрена покана за откровен диалог с публиката. 

Nad Canova SN. 3jpg
Надежда Цанова – пиано, Йоана Буковска – Давидова – аткриса и Веса Тонова – балет са авторите и участниците в уникалния спектакъл „Жените по време на Романтизма“.

Трите  красиви и безумно талантливи  популярни женски сценични присъствия: Надежда Цанова, Йоана Буковска – Давидова и Веса Тонова, ще види на живо публиката на спектакъла под звездите край Тракийската гробница в Казанлък. Жени, от които  на сцената струи светлото и топло хармонично помирение между човека и природата, овладяно в перфектния професионализъм на актьорското майсторство, клавирната виртуозност и точния рисунък на класическия танц. Балетен партньор на Тонова е премиер солистът на Софийската опера,  Росен Канев.    

Nad Canova SN. 1jpg
Прима балерината и хореограф Веса Тонова, заедно с Надежда Цанова – пиано, в момент от авторския им и спектакъл „Жените по време на Романтизма“, Шумен – 2020 г.

Съвсем в духа на романтичната традиция, родена в Европа в края на 18-и век и завладяла изкуството на Стария континент  в продължение на близо век, представлението на Цанова – Буковска-Давидова – Тонова, следва принципа на разбирането за човешката индивидуалност като център на романтичния светоглед. Акцентът в спектакъла, е образът на жената. Чувствена, чувстваща. Развълнувана и вълнуваща. И автор, и муза.

Поетичните текстове са подбрани и се изпълняват от Йоана Буковска – Давидова, музикалните произведения – от Надежда Цанова. Танцовата визуализация  е на  балерината Веса Тонова, която е и автор на хореографията. В спектакъла, заедно с поезията на Мара Белчева, Емили Дикинсън и Анна  Ахматова,  звучи  гениалната музика на Шопен, Шуберт, Лист и Чайковски.  

Nad Canova SN. 5jpg.jpg.jpeg
Надежда Цанова – пиано, Йоана Буковска – Давидова – актриса и балетният дует Веса Тонова и Росен Канев в момент от спектакъла „Жените по време на Романтизма“.

Премиерата в Казанлък се случва след запомнящи се представления в Музея „Земята и хората“ – София и в подножието на скалата с Мадарския конник край Шумен преди година. 

В условията на първата голяма карантина заради пандемията от Ковид 19 през миналата пролет у нас, първото показване пред публика е необичайно. Представя се с видеоизлъчване през интернет. Противно на очакванията, то не просто не остава незабелязано, а и прави своя светкавичен пробив в мрежата с повече  10 хиляди регистрирани гледания.  Следват две представления в тежките условия на терена при Мадарския конник край Шумен и щастливата бурна реакция на публиката.

Nad Canova SN
Момент от спектакъла „Жените по време на Романтизма“. Надежда Цанова – пиано и балетният дует Веса Тонова – Росен Канев.

„Искам хората в родния ми град Казанлък, да видят този мой спектакъл! Искам да го споделя точно с тях!“, казва Надежда Цанова дни преди представянето край Тракийската гробница.

Трите обичани български изпълнителки са в очакване на своята нова публика за преживяването „Curiosas по време на Романтизма“ – една  отворена за мисълта и сърцето  красива дискусия за женското присъствие през епохите.  Заедно с поезията на Мара Белчева, Емили Дикинсън и Анна  Ахматова и гениалната музика на Шопен, Шуберт, Лист и Чайковски.    

Диана Рамналиева

Снимките към публикацията са предоставени от Надежда Цанова

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467