За гъбките и хората

Стопли се днес. Най-после. Събота. По къмпингите, май стана опасно. За хотелите, да не говорим. Най-добре е, да хванем гората. Да избягаме от коронавируса. И от  нета. От него също е най-добре да се избяга. Особено днес. Там смърди. Един отвращаваш запис се върти. Издържах до минута 01.09, когато се разнесе яката чалга…И други ми казаха същото.

Поради това днес фийдът е пълен не със записи, а с гъби

Как да не се сетиш за Евгени Бакърджиев… И оправданието за синята загуба на изборите, която той обясни с масовото юрване на народа по баирите в търсене на ядливи гъби. Същото е, на пръв поглед. Но само на пръв. Някога за гъби, когато ставаше нещо важно в държавата, отиваха ония, на които не им пука. Сега, когато нещо важно става в държавата, отиват в гората тези, на които много им пука. Те са загубили надежда, те не вярват, че нещо може да се промени. Те вече не мечтаят. Те са отвратени. Те са малцинство. Победени са.

Затова пък, онези, на които изобщо не им дреме в каква държава живеят, загрижени предимно за собствения си стомах и кожа, те за гъби не ходят. Те имат по-важни задачи. Те следят хората из социалните мрежи, доносничат, топят, трупат точки пред властта. В името на една заплата в размер, близко до минималната, в името на личното си самочувствие, което друго измерение, освен сантиметрите до земята при поредния поклон, няма. Самочувствието расте правопропорционално на  сянката, пред която се кланяш и обратно пропорционално на сантиметрите, които остават от челото до пясъка. Успоредно със самочувствието расте и позицията в обществото. Проста математика. Не е нужно да решаваш интегрални уравнения. Не е нужно почти нищо. Качества, образованост, достойнство, изобщо не са ти нужни. Обатно – те вредят. Помага  да повтаряш мантри, опорни точки,  да  докладваш из фейса и зад него, да си трайкаш, да си пасеш тревата от ниско и да ти е хубаво. На който му пука за обществото, в което живее и ценностите, които то  преследва, той  не прави така. Той се бори, той спори, той иска дебат, той вярва на експерти, не на политици, изобщо – мисли с главата си.

Докато накрая тая глава се счупи.

Все пак, трябва да се оцелява обаче. Затова малко преди да си счупим главата, имаме друго решение: да се скрием поне за малко. Да идем за гъби. Общественото положение ние няма да оправим. Че – ние, кои сме… Показват ли ни всеки ден по телевизора? – Колко пъти сме печелили избори? – Подаряват ли ни магистрали за рождения ден? – Не. Тогава, какво, собствено искаме? – Ми, вече нищо. Затова отиваме за гъби. Да се наведеш да откъснеш една манатарка, е къде-къде по приятно, от това да ровиш нета за пошли записи. Гледката на една гъбка отблизо е къде по-драга  от носа на нечии скъпарски обувки, които може всеки момент да ти размажат физиономията, щото така им е сгодно.  Но, айде, без лексика, която отвращава още на 01.09! На точно тез гъбари, тя, някак не отива.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467