Еньовден в Енина правят ентусиастки от Варна и София в пет заранта

Sv Petka Ob6t
Еньовките в Енина разгледаха местните забележителности – Стара църква „Света Петка“, над стогодишната електроцентрала и действащата църква „Свети Георги“ в центъра на селото.

Група ентусиазирани млади дами от София и Варна дойдоха в Енина за изпълнение на народните ритуали в магичната нощ срещу Еньовден, която предстои след броени часове. Изборът на Енина, тази година гостите направили по името: Еньовден – Енина. Ритуалите със заплитането на венеца от 77 билки и половина и мълчаната нощна вода, която ще сложат тази вечер, от групата са правили и на други места в България. Тяхната идея за възраждането на ритуала и подета и от местни жени, съобщи за Kazan.bg кметицата на селото, Димитрина Дончева. Тя лично е показала на гостенките енинските забележителности – две църкви и над стогодишната ВЕЦ на Старата река.

В пет заранта групата домакини и гости ще се събере на Бърдо – хълмът зад училището, където до преди малко жените са брали ароматните билки за стародавния ритуал. Свещенодействието ще продължи и утре на разсъмване, когато отново тук, всички ще съберат за посрещане на Слънцето. При хълма над Старата църква, на който енинци казват „Бърдо“.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467