Ентусиазирани енинци в битка за спасяване на вадите по двора

Vada 2020.jpg 2 2

Ентусиазирани жители на Енина повикаха неволята на помощ в битката за прочистване коритото на над стогодишните вади, които опасват селото от край до край, минавайки през дворовете на почти всички селски къщи. Вадата, една от гордостите на подбалканското село, е създадена в началото на миналия век от местният изобретател д-р Лефтеров.

Традицията, обаче вадата да се чисти от мъжете на селото всяка пролет през април, от години е замряла. Така в последните лета вода има не по всички дворове, има сериозен проблем с напояването. Тази година захранване с вода в източния край на селото няма, казват хората. По трасето от „пъстървата“ надолу към площада, обаче, има сериозен проблем. Затова хората от горната махала са почнали да чистят тръби и корита, но водата се губи в определени участъци. Особено трудно е в района на Старата мелница, където на практика тревите и храстите са направили тръбите за вадата неизползваеми. Въпреки това с едни голи ръце неколцина мъже от махалата под „Пъстървата“успяха да пуснат вода. Но тя отново се губи надолу по пътя си към центъра и югозапад в посока бивщето ТКЗС. Хората от Енина са научили, че на помощ от страна на Общината не може да се разчита, защото тяхната мрежа от вади за напояване, не фигурира в никакви планове и карти на селото.Затова на бюджетно финансиране, те знаят, че не може да се разчита. Новата кметица на Енина помага с каквото може, без да ползва бюджетни средства. Енинци са готови да платят с лични средства на работници и да наемат техника, както и са купят тръби, защото не си представят дворовете си през лятото без това напояване. Доброволците дасега също са малко. А лятото напира, по много дворове вода няма, зеленчуците съхнат, цветята вехнат, райграсът жълтее.

Vadata 1

На места битката с обраслите в тръбите корени, изглежда загубена. Но хората опитват.

Снимки и информация:Калина Рименова и Валентина Койчева

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467