Енина взе в свои ръце решаването на проблема с безводието

Конкретни въпроси и категорично настояване на събралите се граждани, проблемът с водата на Енина да бъде поставен като приоритет пред Община Казанлък и ВИК, беляза дългата повече от час и половина дискусия на крак пред стълбището на кметството.
Enina VIK
17.30 часа пред Кметство Енина, 9-и юли 2020 г. Сн.Диана Рамналиева

Ръководството на ВИК – Казанлък ще разпореди проверка на достъпа до отдушника между селата Енина и Долно Изворово, след  жалба за съмнения от страна на жителите на Енина за незаконно отклонение на питейна вода.

Снощи, на 8-и юли вечерта пред кметството на Енина се проведе среща с ръководителя на ВиК ЕООД Стара Загора,  Експлоатационен район Казанлък, инж. Станислав Христов. Срещата е резултат от подадена жалба от Боян Стойчев до Община Казанлък, Областна управа Стара Загора, обществения посредник на Казанлък и ВИК.   

VIK HRISTOV ENINA
Кметицата на Енина Димитрина Дончева домакинства срещата на енинци с ръководството на ВИК Район Казанлък в лицето на инж. Станислав Христов след подадена жалба за безводие в Енина

Срещата, домакинствана от кметицата на Енина Димитрина Дончева и в присъствието на Гинка Щерева, обществен посредник на Казанлък, се проведе пред кметството на открито, поради ситуацията с коронавируса.

Конкретни въпроси и категорично настояване на събралите се граждани, проблемът с водата на Енина да бъде поставен като приоритет пред Община Казанлък и ВИК, беляза дългата повече от час и половина дискусия на крак пред стълбището на кметството.

Десетки изказвания на недоволство, но преди всичко – конкретни предложения за решаване на проблема, белязаха цялата среща в горещата вечер на 9-и юли в Енина.

MANALOVA IGNATOVA
На срещата дойдоха бизнес дамата Мария Игнатова и д-р Кети Маналова, които живеят в Енина

Присъствието на авторитетни жители на Енина като общинските съветници Янко Запрянов и Теодора Иванова, председателят на СДС на областно ниво – Николай Александров, управителят на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ – д-р Кети Маналова, семейството на жалбоподателите – Боян Стойчев и Мария Игнатова, семейството на д-р Драндаревска, бизнес дамата Росица Савчева и  още десетки жители на Енина с активна гражданска позиция, придаде на срещата формат на сериозна дискусия без нервност и в духа на разумното обмисляне на справянето с проблема.

Към срещата час след началото, се присъедини и зам. кметът по строителството на Община Казанлък, инж. Даниела Коева. Тя предложи като възможен вариант на действие към този момент, по проблемните участъци да се работи по схемата: кметството да направи изкопи, а ВИК да положи нови тръби, което обаче не се оказа задоволителен за присъстващите отговор за генералното решаване на техния проблем.

Събранието се обедини около идеята, това да бъде само първата подобна среща, след която въпросът поетапно да се решава със съдействието на Община Казанлък и ВИК.     

Въпросът за съмнения за кражба на вода от незаконен кран на отдушника до Долно Изворово, постави остро Петко Петков, подкрепен и от други граждани. Цената на водата,  хлорирането, дебита, количеството подадена вода, размера на потреблението, състоянието на мрежата и най-вече, възможността за пълна подмяна на водопровода, бяха въпросите, на които събранието поиска отговор от ръководните лица, присъствали на срещата. Количеството вода в Енина се мери в две точки – при нейното подаване и във водомера на веки имот. Кражбите, ако такива има, трудно е установяват, а проверяващите служители на ВИК нямат пълномощията на МВР, което създава проблем при констатиране на нарушенията. Нарушителите за да бъдат санкционирани, едва ли не, следва сами да признаят кражбата, а голяма част от тях са и твърде агресивни с нашите служители, обясни на хората от Енина, инж. Христов.   

За пълна подмяна на водопровода трудно може да се говори

Инвестиционната програма на ВИК – район Казанлък предвижда едва половин километър подмяна на тръби, предимно в най-аварийните участъци от 18 – километровата мрежа за чиста питейна вода в селото. Енина се водоснабдява по два начина – гравитачно, за две трети от домовете и през помпена станция – за останалите точки на потребление. Проблемът с липсата на вода е точно при тези къщи, които се снабдяват по гравитачен път.

Enina jest
Петко Петков постави остро въпросът за кражба на вода от незаконен кран на Отдушника към Долно Изворово, за което той има сериозни съмнения.

Скоро е приключил ремонтът на помпената система на водоизточника на Тублата, южно от Енина, което, според ръководителя на казанлъшкото ВИК, ще осигури безпроблемно функциониране на системата в частта и със захранване от Тублата. В същото време, инж.Христов подчерта големите загуби, които дружеството има за територията на Енина, но изключи възможността за бъдещи аварии, поради смяна на налягането и евентуално чупене не старите етернитови тръби в мрежата.

Енина е пропуснала възможността преди десет години за кандидатстване по воден проект за пълна смяна на ВИК-мрежата, както това се направи в съседното и в пъти по-малко Долно Изворово, стана ясно на срещата.

Към момента, единствената възможност за голяма инвестиция е финансиране пред фонда ПУДООС от страна на Община Казанлък. За целта обаче, нито има изготвен проект за Енина, нито конкретни намерения от страна на Общината, заявени до този момент. Процесът е дълъг, нужно е одобрение от Общинския съвет, проектиране, една тогава кандидатстване и то, ако има такива европейски програми, бе обяснено още на събранието от страна на зам. кмета Даниела Коева. Тя предупреди, че исканото от хората изготвяне на Технически проект, може да се окаже ненужно, при липса на подходяща схема за финансиране, защото проектите се правят за определен срок. Коева не скри, че към момента големи инвестиционни проекти се реализират предимно в центъра на общината – градът Казанлък.   

Никой не знае точното състояние на цялата водна мрежа в Енина към момента

На въпрос на Kazan.bg, има ли към момента обследване, което да покаже състоянието на водопроводната мрежа в нейната цялост и по отделните трасета, инж. Христов отговори, че такъв пълен анализ ВИК не е правил, дружеството събира пълната информация, но тя се ползва само, ако въпросът е стигнал до изработването на технически проект за евентуален цялостен ремонт, но такъв проект към момента не е стартиран.

Общината Казанлък е собственик на водната мрежа в Енина

Събранието реши да постави на вниманието на кмета на Казанлък въпросът с постоянната липса на вода в Енина, която е една от големите точки населени места в цялата агломерация на ВИК Стара Загора.  

„ВИК е длъжник на Енина“, каза Теодора Иванова, жител на Енина и общински съветник от БСП. Нейна проверка показва, че в голямото село сериозни инвестиции във водоснабдяването, от десетилетия не са правени.  

Към момента се работи по ВИК – мрежите в селата на община Павел баня, уточни ръководителят на ВИК Казанлък. Причината за това е законовата възможност ремонтите там да са допустими по европрограми, по които Енина не е допустимо населено място като обект на програмата.

По Оперативната програма на ЕС „Околна среда“, Енина също не може да получи подкрепа за подмяна на ВИК мрежата, нито за нова канализация, каквото в Енина изобщо няма и не е правена никога. Над 3000-то населено място отвежда мръсните си води в домашни ями по дворовете. По тази европрограма се изисква населеното място, за да получи финансиране, да бъде с население над 10 хиляди души.

Представителите на ВИК, дошли на срещата, както и зам.кметът Даниела Коева бяха на разположение за отговор по всички зададени от хората въпроси, до изчерпване на темата на събранието.  

За срещата се води протокол.    

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467