Дежавю в розово тече по „Искра“

gradina iskra ozeleniavane
Предпразнично разкрасяване по „Искра“ през 2008-ма.

Разходи се човек из Казанлък преди Празниците на розата малко по центъра и все едно е яхнал Машината на времето. Или има дежавю. Години наред, близо две десетилетия гледката е една и съща: Садят се онези цветя, на които не знам името, но баба ми им казваше „Лозички“. Влиза един бял бус в пешеходната зона, стоварва два големи стелажа със саксиийки, идват колежките със светещите жилетки и утре вече имаме нови цветя по „Искра“. Тази година замириса пак на празник точно с тия разкрасителни действия. Нещо повече, тази година се стегна занемареното пространство зад Тракийката на Доко Доков край „Искра“ .Добре се стегна. Днес  на  площ  от  не повече от 50 на 60 метра,  накуп преброих 15 приведени гърбове.  Копачи, резачи, чистачи, метачки, обикновени общари…Скоро не бях виждала толкова работещи по улици и градинки навън, не само поради извънредното положение. Човек може да рече, че градът става град само пет дни преди празника всяка година.

Традицията не е от днес

За всеки чел в подробности вестник „Искра“, не е тайна, че т.нар. „Обекти“  или още- „придобивки“, по времето на соца са откривани точно по големите празници.С тая разлика, че тогава предпочитали да режат лентата навръх  Девети септември, Седми ноември или Първи май.  

В новото ни време пари за големи обекти, твърде не е имало. В това отношение, кметовете Сарафов, Гороломов и Дервишев, са определено ощетени от историята. По тяхно време общинският бюджет не минаваше 10 млн.лв. Сега е в пъти повече. Европейски пари нямаше. Имаше една „Красива България“,  но генерал Стефан Дервишев гледаше на нея като на нещо опорочено, един вид. Той казваше, нищо няма да построя, но зависим заради пари някому, няма да стана. И вярно, почти нищо не построи.  Остана от негово време, май само  Западен транспортен възел „Кремона“. Обаче още няма нужда от ремонт, цели 20 години./Бог да прости заместника му по строителстовото инж.Курдов!/.  

Самият цар-премиер Симеон Сакскобургготски дойде за откриването.

Беше пълно с народ. Народът, струпан  от двете страни на подлеза в тръпно очакване гледаше, отгде ще пристигне Негово Величество, когато над събраното мнозинство отекна от включения погрешно микрофон,  като на парад гласът на кмета Дервишев:“Г-жо Киликчиева/ тогава – секретар на Общината/, къде е масичката…? – Масичката е масичка за менчето със здравеца и водата за освещаване, още и  питката със сол или мед, не помня вече. Царят дойде. Лентата се сряза.

Празникът  на розата потече с царя и  народа обратно надолу към площад „Севтополис“  

Толкова много цивилна охрана  сред хората не съм виждала никога.

Да открива  нови придобивки, далеч по-голям късмет имаше кметът Стефан Дамянов. Той просто живееше за това.

Otkrivane Evropa

Да дойде Празникът на розата и Денят на Общината на 12-и октомври, че да тръгне цялата свита от депутати, съветници, журналисти и фенове – пенсионери, подир кмета от обект на обект…! И как пък, изборите винаги през октомври и юни се случват…Точно по празниците.

Damjanov Gotie 1
Кметовете на побратимените градове Казанлък и френският Сент Ерблен, Стефан Дамянов и Шарл Готие, откриват новото кръгово на кръстовището на „Орешака“. 2008-ма година.
Снимка: Архив Диана Рамналиева

Някъде към втората – третата година от първия му мандат, се измисли модата журналистите да се качват систематично  на стария общински зелен бус и така да обикалят, щото – обекти, много! Първата обиколка на колела бе по повод на нововъведението „печ матик“, което после напълни с повече чакъл,отколкото с асфалт, хиляди дупки и дупчици в Казанлък и околията.  Беше жежко лято. Сместа за печ-матика е гореща. Бусът няма климатик…Но и този проблем бе решен своевременно. Вече кмет втори мандат, Стефан Дамянов премина към нови мащаби на градския празник.

Damjanov Gotie Caritsa
Царица Роза 2008 Василена Найденова поднася по време на тържествена сесия на Общинския съвет Меморандум за сътрудничество на кметовете на Казанлък и Сент Ерблен.
Снимка: Архив Диана Рамналиева

Най-дългото обикаляне се случи през 2008-ма. За него Общината бе наела 42-местен автобус. Кандилкахме се с него от тържествената сесия в Дома на културата до Колелото на Орешака.  Там, докато дотичаме до новото Кръгово,  лентата бе почти клъцната. После чух, че по френски възпитано,  кметът Готие попитал, какво точно открива… Защото и нему връчиха ножица.

otkrivane na city centre II
Кмет и инвеститор с мощна първа копка на бъдещия казанлъшки МОЛ, който така и не беше построен.
Снимка: Личен архив Диана Рамналиева

От Колетото  – до  „БИЛЛА“. И там – ленти.  После –  към сегашния „Лидъл“, където тъкмо бе съборена Старата болница и Тошко Колев обещаваше да строи първият в Казанлък МОЛ.  Екскурзиантите от автобуса почнахме да се уморяваме…Но първите копки бяха ударени.

Копки имаше – МОЛ – не.

От там – отново на рейса: журналисти, съветници и селски кметове. За виповете имаше коли.  По пътя към бъдещето летище „Кълвача“ на баните в Овощник, току преди голямото кръгово, тогава – съвсем ново, ни изненада странна  гледка:

Огромна червена като по Коледа кордела беше опасала туите в центъра на кръговото, специално за празника. С две големи джувки.      

Тъкмо да слезем от автобуса и заплашително причерня. Но домакините от „Кълвача“ бяха взели всички мерки за осигуряване на приятното прекарване на събитието „Първа копка на летище „Кълвача“… Край спретнати масички за малък коктейл под шатрите, деликатно бяха сложени кошчета с поне пет вида чадъри против дъжд с марка „Кълвача“. Мъжки, дамски, сгъваеми, несгъваеми…Един колега още си го ползва. Моят го загубих. Помня, че занесохме подаръци и в редакцията. Обаче, тогава наистина заваля.

Първа копка имаше. Летище – не.

В историята обаче остават онези златни лопати,  които размахаха върху специално изкопан ров, посипан с розов цвят, седмината видни гости: Кмет Дамянов – шеф  Съвет Самарски – самият национален омбудсман Гиньо Ганев, собственикът  и дори горката Царица Роза 2008.  

Leti6te Kalva4a 1
Първа копка на летище „Кълвача“ – Празник на розата 2008 г. Летището край Овощник.
Факсимиле вестник „Искра“.

Другите, с извинение, не ги помня. Но официално облечената  царица с коронка на главата и лопата в ръце, никога няма да забравя. Както и дълбоката прясна бразда, посипана с чист розов цвят…  

  

Kolelo Rozarium Otkrivane 1
Стягат за откриване Кръговото до Розариума по време на втория мандат на кмета Дамянов в Казанлък.

Половината от копките по това време отидоха на халост. Паднаха жертва  на войната Кмет – Съвет. Общинският съвет бойкотираше почти всички мащабни мечти на кмета. Което не попречи той да им върне „жестовете“ с цели 28 на брой асфалтирани улици, без да има черно на бяло тяхното инвестиционно разрешение.

Войната отдавна свърши

Сега всяка копка се следва от истински обект.  Лентите пак  се режат по празниците. Тази година, по обясними причини, нови обекти няма. Може и да има, не съм чула. Обаче никак не ми липсват. Атмосферата за обикновения гражданин, който не е нито омбудсман, нито депутат, нито кмет,  нито съветник, че и журналист /то такива почти не останаха…/, та – атмосферата за обикновения човек в обикновения му делник, си е същата. Пешеходните пътеки-стелажите с цветя и наведените приятелки от Чистотата по „Искра“ – срязаните клони и храсти.

gradina iskra ozeleniavane1
Стягане на „Искра“ за Празника на розата 2008.
Снимка: Личен Архив Диана Рамналиева

Някаква част от казанлъшкия  предпразничен  пейзаж е това.  Традиция, един вид. Наложена с времето. Като коронясването, шествието, сергиите, навалицата.  И те не ми липсват. Рози в градините има много. Това ми е  празникът. Но продължавам да помня.    

Някои помним. Понякога мълчим. Но винаги си записваме.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467