В парламента: Без премиера при гласуване на новия кабинет: БСП покани Борисов да дойде на заседанието

NS

Народното събрание се събра да гласува новия състав на българското правителство в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

Още в началото на заседанието при изказването на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, от страна на БСП, в залата на парламента се чуха скандирания „Оставка!“, които прекъсваха думите на народната представителка, основният лайтмотив на което бе остра критика към президента Румен Радев и неговото поведение в подкрепа на протестиращите.   

БСП повдигна въпроса за отсъствието на премиера Бойко Борисов и го покани да дойде на заседанието и упрекна председателя на парламента Цвета Караянчева, че се е превърнала в един обикновен радист, който просто чете сводки.

Правителството се представлява от вицепремиера Томислав Дончев и обновеният състав на кабинета, при липса на министрите в оставка. Той представи новия състав на кабинета с обявените вчера от премиера Борисов нови предложения, консултирани с Коалиционния съвет заедно с Обединени патриоти.

След предложението на Дончев откъм банките на социалистите се чуха скандирания: “Още!“. Остро изказване направи Маноил Манев от ГЕРБ, който призова за ред в залата и посочи, че отговорността за това е и на водещия председател на парламента.

Въпроси с коментар към тях, към липсващия Борисов зададе депутатът Янко Янков. Той упрекна Борисов, че не разбира исканията на протестиращите млади хора и коментира новите министри. В заключение призова за оставка.

Румен Гечев с уточнението, че се придържа само и единственото към фактите, критикува действията на правителството относно бюджетния дефицит и изнесе данни за политика на обратнана европейската, която води до недофинансиране на публичните сектори, намиращи се в дефицит на реализация на совите програми и тежки условия в ситуация на коронавирус. „ 5 от БПВ при средно 10 % заделя България за справяне с тази криза. Забавят се и мерките, другите страни вече активно инвестираха в публично-частно партньорство и други мерки, нашето правителство  

Българското общество е най-силно поляризираното откъм разлика в доходите в цяла Европа, по данни на Евростат, предлага ни се система на облагане с плоския данък, от Таджикистан, Монголия, вместо европейски подход, каза още Румен Гечев и призова за прогресивно данъчно облагане. „Спрете да подвеждате обществото, публикувахте числа преди решението на Европейския парламент за новата макрорамка на ЕС, всичко започва отначало.“, подчерта Гечев.

Той критикува финансовото министерство, че години наред няма никакви проверки на Държавната комисия по хазарта и НАП в хазарта, което генерира огромни загуби за бюджета на страната. По данни на ОЛАФ за 2019 г. публикувани тия дни данни показват от общо четири показателя, само задоволителни и незадоволителни оценки. „Оценка „Слаб 2“, за работата на българските митници!“,  „Оставка и всичко добро!“ приключи изказването си професорът по икономика Румен Гечев.

Опозицията постави още и въпроса с финансирането от страна на държавата на колекторски фирми и Първа инвестиционна банка. Той призова за отговорност не от страна на икономическия министър, а на неговия ръководител – министър-председателя.

Той нарече промяната в кабинета, имитация на промени, която няма да спре исканията на младите хора, които протестират и също призова за оставка.

От страна на управляващите отново бе изтъкнат аргумента за икономически опасности при евентуална оставка. И отново критикува президента, който се опитвал да консолидира протестиращите около един юмрук.

Бяха отправени и критики от страна на опозицията относно здравната реформа, която, според БСП е спряла, а европейските средства за реформа на спешната помощ не са усвоени и реформата не е направена.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467