Вотът на недоверие: ГЕРБ нарече президента „Комплексиран човек“

NS

Четяща стачка, хепънинг, открити офиси, работни занимания – с това започна утрото пред Народното събрание, докато депутатите се събират за заседание, което ще гледа вота на недоверие, внесен през миналата седмица от БСП. „Протести до дупка!“, „Сваляне на цялото управление“, гражданско неподчинение и никакъв отказ от исканията, включително оставката на главния прокурор Иван Гешев, декларираха протестиращите пред bTV.

Вотът е безсмислен, той няма да помогне, искаме падане на цялото правителство, декларират протестиращите.

Заседанието започна с мотивация на вота от страна лидера на БСП Корнелия Нинова, която цитира редица европейски световни медии, които коментират кризата в България. „Ройтерс“, „Файнейшъл таймс“, „Евронюз“, „Политико“, „Уолстрийт джърнъл“, „Ню Йорк таймс“ бяха сред цитираните медии.

Нинова благодари на протестиращите и подкрепи техните искания за оставка на правителството, която според нея е първото условие да започне градежа на държавността у нас отново.

Нашите мотиви са констатация на една смърт или епикриза на заболяването, което има нашето управление, каза депутатът Янко Янков. Според него снимките от нощното шкафче показват, че управляващите имат вариант за бързо бягство, коментира той известните снимки, разпространени преди месец, за които се твърди, че са от спалнята на премиера Бойко Борисов. Той определи корупцията на управляващите като фактор с дълготрайни последствия за България. Корупционно разпределение на обществените поръчки, скандалната занемареност на цялата пътна инфраструктура, извън прокламираните ремонти, извади още като аргумент депутатът. „Списъкът е безкраен“, каза още той, а размерът на липсата в Бюджета, поради несъбрани данъци от хазарта, изиска „бушон“, коментира още Янков като поиска от колегите си гласуване по съвест, а не по партийна повеля, защото „борбата с корупцията е обща отговорност и суверенът изисква това от нас“.

Категорична неподкрепа на вота бе изказана от името на ГЕРБ от депутата Александър Ненков.

Той призна, че се намираме се в нелека ситуация с много емоция и адреналин, но гласуването трябва да бъде отговорно, според клетвата в Конституцията. Причините вотът да не бъде подкрепен от ГЕРБ е отговорността, която носим  в управлението, подчерта той, още повече, че напролет има редовни избори.   

Категорично се противопоставяме, цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек, като президента Радев, неговата личност показа, че той е разрушил всеки един мост между институциите, изпълнен е с омраза и погледът му е изпълнен с реваншизъм – тези и още изречения против личността на Румен Радев се чуха още от парламентарната трибуна в лицето на Ненков.

Постиженията на ГЕРБ и успешното, според управляващите развитие на България, благодарение на „лошия“ Борисов, както и личните качества на премиера бяха също изтъкнати като аргументи в полза на гласуването против вота на недоверие, в изявлението на Ненков.

Дипломатически успехи, близки приятелства с европейски лидери, влизането в чакалнята на Еврозоната и други познати аргументи в полза на премиера, освен думите против към президента,  бяха още сред тезите на ГЕРБ, изречени от Александър Ненков.

Той се обърна към протестиращите пред парламента с призив да влагат разум, вместо емоции, които са добър съветник, защото оставката ще доведе България до неработещ парламент, с икономически и социални последствия.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467