България от Варна до Чамкория в изложба на фотографите Паскови в Казанлък

След Девети септември, новият строй на социализма запазва дейността на Паскови, основавайки държавно предприятие с техните национализирани капитали. След 1949 г. част от бизнеса на Паскови става основа за голямото издателство “Наука и изкуство”, в което Георги Пасков продължава да работи. По-късно дейността му е прехвърлена в новосъздаденото издателство “Фотоиздат”.
Paskov Plo6tad kaz
Изглед от Казанлък

Младите фиданки в Розариума, новият парк на Казанлък, първите градски автомобили, гарирани пред Царската чешма, Механотехническото училище, Педагогическото училище, Самолетната фабрика и други знакови  за Града на розите сгради и места, запечатани от обектива на Фотоиздателство „Григоръ Пасков“, могат да се видят от днес в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Paskov GR Portret
Григор Пасков

Изложбата „Паскови неуморимите“ ще бъде открита тази вечер като част от местната програма за традиционните Европейски дни на културното наследство, провеждани всяка година и у нас в навечерието на 27-и септември, Международният ден на туризма.

Освен копия на култови за Казанлък пощенски картички от началото на миналия век, в експозицията присъстват и малко познати кадри, копирани от ново дарение за музея – комплект стъклени плаки на фамилията Паскови. Екипът на музея е обработил над 400 плаки, част от чиито изображения са в изложбата.      

Григор Пасков един от най-известните фотографи на България, роден  през 1870 година в Хасково. Отваря първото си ателие с книжарница в родния град, преди да се установи в София през 1911 година, където работи заедно с проф. Асен Златаров и първия български модерен книгоиздател Александър Паскалев.

paskov bansko plaka mfsvi
Банско с Пирин

Събитието в Казанлък отбелязва 100 години от основаването на фотоиздателсво „Григоръ Пасковъ“, което по спомени на Григор Пасков-внук и според семейните архиви, датира началото си от  1920 година.

Издателството става най-сериозното в България преди 1944 г. Баща и син Паскови започват да обикалят цялата страна, за да снимат. 20 години двамата снимат из всички български градове, планини, курорти, забележителности. За да се включи в работата на семейната фирма, синът   Георги, преминава обучение в Германия.

paskov musala plaki
Костенец Вила Кендеров

Белите калпаци на Рила и Пирин, натежалите от сняг елхи край Чамкория и Пампорово, първите варненски плажове, новите европейски сгради на големите градове, модерните туристически хижи и частни вили по българските планини, първите минерални бани на Паничерево – днешна Ягода, златните кубета на Шипка, железопътните тунели, пещерите, върховете на Пирин и езерата на Рила…, нищо не убягва от камерата на Паскови. С оборудване от почти 20 кг, Григор и Георги Паскови обикалят недостъпните обекти из страната, често и с коне и магарета, а понякога – и пеша. Фотокомплекта от апарати, стативи и други приспособления на фамилията е запазен в експозицията на Полиграфическия музей в София.

Работили са заснимане на стъклени плаки с размер 9х13 см., с камера, прилично прибрана в малък куфар.  Смята се, че Паскови са заснели над 4 000 стъклени плаки за пощенските картички на издателство „Григоръ Пасковъ“. Картичките, маркирани с логото на прочутия ромб с инициали „Г.П.“,  са лесно разпознаваеми и днес.

Нерядко Паскови изпълняват и поръчки на държавни и околийски учреждения. Издателството на Паскови сътрудничи с  на американското списание “National Geographic”, а френското издателство Hachette илюстрира с негова снимки свое издание за България.

Бизнесът на Паскови расте през годините. 3 години след откриването на издателството, се отваря и фирма „Струма”- за производство на фотохартия.

След Девети септември, новият строй на социализма запазва дейността на Паскови, основавайки държавно предприятие с техните национализирани капитали. През 1949 г.  част от бизнеса на Паскови става основа за голямото издателство “Наука и изкуство”, в което Георги Пасков продължава да работи. По-късно дейността му е прехвърлена в новосъздаденото “Фотоиздат”.

За пръв път Европейските дни на наследството са организирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг. Подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз,  те се провеждат всеки трети уикенд на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които и България. Близо 15 години, те са вече традиция и за България.

В изложбата, която се открива тази вечер в 18.00 часа, са включени 156 снимки, получени от оригинални плаки  на баща и син Паскови. Част от експозицията, основно с теми от Казанлък, са и техни пощенски картички.

За откриването на изложбата тази вечер се очаква да пристигне внукът на Григор Пасков, който носи името на популярния си дядо.

Диана Рамналиева  

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467