Бойко, не всичко е пари, приятелю!

BB Bru
Сн. Фейсбук профила на премиера Бойко Борисов

Сънен, но решен да даде всичко от себе си за бъдещето на България, което , явно българският премиер измерва единствено с разпределнието на някакви, предимно чужди/европейски/ пари, Бойко Борисов ме разсъни рязко точно в 7.00 часа, когато се отправих с прясно кафе от кухнята към терасата за първата сутрешна цигара. Помислих, че сънувам още. С Бойко лягаме, с Бойко ставаме…На фона на стена и дограма в череша с двете знамена в ъгъла на България и ЕС, премиерът с подчертана небрежност местеше лист след лист с числа, като Тодор Живков на 13-я конгрес на БКП в словата си, написани с едър шрифт.

Съобщавайки за 29-те милиарда евро в макрорамката за България през периода 2020 – 2027 година, премиерът на България пак го удари на чувства и с тон на незаслужена жертва подчерта:“Повече пари за България, при положение, че за целия ЕС имаме с 62 млрд.евро по-малко! Ей, затова заслужавам да ми се иска оставката, щот близо 2 млрд. евро при това окастряне!“…“Тия, които днес ще се упражняват по темата по темата, трябва да знаят това.“ България ще може да разчита на близо 8 млрд евро грант! – похвали се българският премиер.

Браво, благодарим!

Г-н Борисов, повечето българи, включително тези, които протестират сега по площадите, не са видели нито едно евро в досегашния програмен период. Но това не е основното. Ако виждахте по-далеч от паачките евро, щяхте да знаете, че сбирките на Европейския съвет не са фондова борса. Нито премиерите на 27-те страни – брокери и дилъри. ЕС е общност, създадена с цел да изравни икономическото и социалното развитие на целия регион. Средствата, които се дават на страните са именно с цел такова изравняване, за да живеем ние в цяла Европа, приблизително при равни условия. Премиерите на страните са съгласни да дадат повече пари за България, не поради черните Ви очи, нито поради това, че много ни обичат, харесват или защото сте си направили труда да изкачите с асансьора няколко етажа.

Парите за България са повече, защото България е изостанала държава в ЕС

На последно място, както вчера се видя, в ЕС по брутен вътрешен продукт на човек от населението. С повечето средства за България, ЕС се надява, че ние най-после ще догоним малко по-наблизо развитите европейски страни, така че да не ги тормозим толкова ъс своята изостаналост – лоши пътища, необразовани хора, слаба съдебна система и прочие…И още:

Парите за България не са пари на ГЕРБ

Средствата на България, не са пари, заработени от ГЕРБ, нито от Вас лично. както вече казахме, Европейският съвет не е фондова борса. Не смесвайте нещата- обществени и лични, нито партийни, защото те не са такива. Няма да Ви благодарим, защото това е Вашата работа, с която никак не искате да се разделите. Колкото до протестиращите, много от които – завършили в университети от ЕС, те са живели там, знаят и могат. Това, което знаят, е че не искат Вашето управление да разпределя средствата в новия програмен период. Това, което вярват, че могат, е да съумеят да ги разпределят по-добре от Вас: според реалните потребности в страната, а не според молбите и метаните на кметове и министри. Според конкретните нужди на региони и общности, а не според партийната вярност. Според целите и очакваните резултати, а не според лобирането на консултантски фирми, близки до властта, разбира се, срещу – част от финансирането.

Защото парите са само средство, механизъм за постигане на целите

Парите не са всичко, уважаеми г-н Борисов. Мислите ли, че хората на площада протестират за пари? – разбира се, че не. Искат свобода и справедливост, в която техните дипломи на образовани в най-добрите европейски университети, ще тежат повече от някое документче от ЮЗУ, например, с което да си идеш в прованса да се запишеш в Партията, да го извадиш в Общината и да те назначат на някой висок пост, щото, видите ли, на 50 години, най-после си се сдобил със заветното вишо.

Освен това, протестиращите на площада са възпитани хора, някой се е погрижил за първите им седем. И навреме им е казал, че самохвалството е знак за лошо възпитание. Самохвалството итя хора ги дразни, така че, едва ли ще порменят исканията си след великата новина за камарите от европари, заради които, признаваме, наистина не сте спали четири дни. Но никой не Ви е пратил насила там.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467