Близо 2 млн.лв. общински заем за „Светът на траките“ в сметките на Отчет 2019

Общинският дълг отчита заем за реализация на общинската част от финансирането на атракциона „Светът на траките“ край Шипка, за който Община Казанлък спечели европроект. Според ангажимента за съучастие от страна на Общината, е договорен заем в размер на 1 млн. 921 хил. 935 лв., който има срок за погасяване след 15 години - до 25-и юли 2035 г. , става ясно от обяснителните записки на текстовата част на Отчета.
Sv TRAKI 4
Виртуална реалност – „Светът на тарките“

1 млн. 921 хил.119 лв. е общият размер на дълга на Община Казанлък по бюджетни сметки към края на миналата 2019 г., отчита Община Казанлък в рамките на Отчета за бюджета за миналата година, който съветниците ще гласуват на своето заседание утре, 30-и юли.

Отчетът е на вниманието на общинските съветници след минало публично обсъждане на 14-и юли вечерта, на което от страна на гражданството присъствие отчете едва един човек.

Общинският дълг отчита  заем за реализация на общинската част от финансирането на атракциона „Светът на траките“ край Шипка, за който Община Казанлък спечели европроект.  Според ангажимента за съучастие от страна на Общината,  е договорен заем в размер на 1 млн. 921 хил. 935 лв., който има срок за погасяване след 15 години – до 25-и юли 2035 г. , става ясно от обяснителните записки на текстовата част на Отчета.

Проектът е спечелен по Оперативна програма „Региони в растеж“ в рамките на приключващия вече програмен период, по ос 6 – „Регионален Туризъм“. Общата му стойност е 8 млн. 657 хил.364.82 лв., от тях – безвезмездна помощ от 6 млн. 735 хил. 429.83 лв. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Останалата част, за която е договорен заем за 1 млн. 921 хил. 935 лв., Община Казанлък осигурява  като дългосрочен кредит.

Заемът на Община Казанлък е договорен чрез ОББ, с „Фонд устойчиви градове“ ЕАД. По него за миналата 2019 г. няма усвоена главница, извършени са плащания само за такси – 864 лв.    

Голяма част от старите заеми на Общината са платени, се вижда от Отчета. Дългосрочният заем от 2014 г. от 4 млн. лв., плащан по 800 хил. лв. годишно, е с остатък последна вноска през текущата 2020 г. Срокът за погасяването на тази последна вноска е идния август – 25-о число.

Погасен и заемът за общинското съфинансиране при ремонта с мерки за енергийна ефективност на общинската болница, където бяха теглени 400 хил.лв. през 2014 г.

Погасен е и заемът за подобряването на градската среда, също общинска част съфинансиране по европроект. Тук е теглен кредит от 1 млн.178 хил.лв.  от ФЛАГ.

През текущата 2020 г. изтича и срокът за погасяване на заем, теглен за съфинансиране и на друг европроект – за санирането на пет училища и три детски градини в общината, които са открити през 2018 г. Сумата тук е 1 млн.187 хил.786 лв.

През миналата 2019 г., общите плащания на Община Казанлък по общинския дълг са в размер на 1 млн.288 хил.667 лв. Съотношението между тези плащания и сумите, които постъпват в Общината като местни приходи годишно, включително от местните данъци и такси плюс държавната субсидия за местни дейности, е 4.4%.

Просрочените вземания на Община Казанлък от 311 хил. 624 лв. надвишават просрочените задължения  от 192 хил.775 лв.

Максимално разрешените заеми за Община Казанлък се изчисляват на 6 млн.899 хил.843 лв.

През 2019 г. няма поет нов общински дълг.

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467