Академичен дух и научно признание на националната премиера на д-р Чавдар Ангелов в Централен военен клуб – София

4a 1 la4
„Тайният“ в ръцете на публиката

Висок академичен дух, сериозно научно признание, сърцати поздрави и много аплодисменти белязаха снощи националната премиера в Централния Военен клуб в София на първата книга на д-р Чавдар Ангелов – „Тайният – Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник, дипломат.“

Книгата е издание на великотърновското издателство „Фабер“. Публикуваната монография е дисертационният труд на Чавдар Ангелов, защитен във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ преди три години. Изданието е реализирано със съдействието на Фондация „ВМРО“.

4a 1
Д-р Ангелов посреща гостите си.

Събитието премина под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който до последно се очакваше да пристигне на премиерата, но спешният му  политически ангажимент с Коалиционния съвет, не позволи неговото присъствие, потвърдено предварително.

akad Markov
Акад. Георги Марков, рецензент на „Тайният“

Научното признание за работата на автора пред публиката в Централния Военен клуб,  дойде от ярките авторитети на рецензента на книгата акад. Георги Марков, един от най-добрите познавачи на историческия период, засегнат във монографията, проф. Людмил Спасов от Пловдивския университет, проф. Веселин Янчев, който представи изданието, проф. Никола Алтънков, личен познат на ген. Иван Вълков от лагера в Белене, професорите от ВТУ и Шуменския университет Николай Проданов и Вера Бонева, преподавател и в софийския УНИБИТ, както и от водещия и научен ръководител на дисертационния труд – доц. Милен Михов от катедрата по история на ВТУ.

4a PROF jan4ev
Проф. Веселин Янчев и д-р Чавдар Ангелов

Ролята на българското офицерство в критични за България моменти, проблемът за границите на участието му в политиката, въпросът за градежа на неговите морални устои и значението им за развитието на страната преди век, сложността на времето след загубените войни за национално обединение, довело до Септемврийското въстание и т.нар. „Бял терор“, както и проблемите за съдбата на генерали като Иван Вълков след 1944-а година, са основни  и изключително интересни теми в монографията, подчерта в изложението си при представянето на книгата, проф. Веселин Янчев. Той нарече книгата на д-р Ангелов, сбор от три отделни книги,  събрани в едно, от гледна точка на проблемите, които поставя и на които намира научно решение на базата на стотици обработени първоизвори – научна литература, архиви на ДС, публикации в периодични печат, архивни единици от държавните исторически и военни архиви.

4a Vera Boneva Sf 22 07 20
д-р Ангелов с проф. Вера Бонева

Професионализъм и перфекционизъм до педантизъм, са качества, които авторът  на книгата, определено притежава като научен изследовател, подчерта още проф. Янков. Той призна, че работата по „Тайният“ е сериозен  принос към българската историография, която далеч не е богата на подобни монографии, решаващи сложната научна задача, да представят определен исторически период през призмата на една от неговите ярки личности. Личността на родения в Казанлък, ген. Иван Вълков, която, според проф. Янков, авторът Чавдар Ангелов, успява да реабилитира исторически след десетилетията популяризиране на исторически щампи като определенията за него: “Роден злодей и кръволок на българския народ“.   

4a dep vode6t Mihov
Представянето води доц. Милен Михов от ВТУ, депутат от ВМРО

Изключително впечатление сред дошлите на премиерата създаде емоционалното изказване на проф. Алтънков, единствен от присъстващите, съвременник на героя на книгата, ген. Вълков, който помни лична среща с него по време на излежаването на присъдите им в строгия режим на знаковото за комунистическите репресии Белене.

Своите поздравления и препоръки към автора относно бъдещата му работа по  темата, отправи и  проф. Спасов, който призна, че книгата „Тайният“ е изненадала и самия него с нови, малко познати факти от българската история като авторството на ген. Вълков в негов личен проект за нова Конституция на България, в духа на контролирания демократичен монархически режим, който офицерът изповядва.      

4a Trbuna vsi4ki

Отличният и комуникативен език на книгата отбеляза и директорът и собственик на издателството – „Фабер“, Нейко Генчев, който подчерта удоволствието си, да подреди точно тази монография сред хилядите издания на „Фабер“ у нас и в чужбина.

4a karta tribuna
Д-р Ангелов получи подарък от Военен географски център – Тоян

Ценен подарък авторът получи от полк. Светослав Църовски, началник на Военен географски център Троян,  към Военната географска служба, наследник на Държавния географски институт, чийто пръв директор е бил ген. Иван Вълков. Д-р Ангелов получи рамкирана карта на района на Паметника на Свободата на вр. Свети Никола, част от НПМ „Шипка – Бузлуджа“, чийто директор сега е авторът на „Тайният“.

Уникална мини-сбирка на исторически документи и артефакти,  подреди в зала „Тържествена“ на Централния Военен клуб, където бе премиерата, заместникът на центъра в Троян, майор Дочо Николов.

4a Publika 1
Представянето премина в академичен и приятелски дух в диалог с публиката.

Представянето уважиха директорът на Национална агенция „Архиви“ – историкът доц. Михаил Груев, експертът по македонските въпроси доц. Наум Кайчев, депутатите от ВМРО-Деан Станчев, Красимир Богданов, Александър Сиди, Мария Цветкова, както и казанлъшкият народен представител от ГЕРБ, Борис Кърчев.

4a Kar4ev
Депутатът от Казанлък Борис Кърчев уважи премиерата на д-р Ангелов

Чавдар Ангелов е председател на ВМРО за Казанлък и региона.

Дойдоха още д-р Калин Поповски и проф. Вили Лилков, бивш депутат от Реформаторския блок, автор на книгата „Бивши хора“.

Роднини на  генерал Вълков, историци и музейни специалисти от Военноисторическия музей в София и Военната академия „Георги Сава Раковски“, изкушени от историографията почитатели, журналисти от Военния ТВ канал и ТВ СКАТ, приятели и близки дойдоха още на националната премиера на първата книга на д-р Чавдар Ангелов.   

4a sn spomen ob6ta
В снимка за спомен.

Много поздравления и десетки автографи белязаха края на повече от час и половина продължилата среща на д-р Чавдар Ангелов с неговите почитатели и читатели, снощи в София, в Централен военен клуб. Едно, неслучайно избрано място, както подчерта самият автор, поради близката  връзка с живота на ген. Иван Вълков. Той не просто е бил един от авторитетните български офицери, идвали тук по работа и за лична радост, неговото работно място – Държавният географски институт, е бил на метри от сградата на Военния клуб.   

4a MIhov zdrasti
Д-р Ангелов с научния си ръководител доц. Михов

Отличната организация на домакините от клуба, както и размяната на коментари и впечатления на чаша вино след официалната част, допълнително допринесоха националната премиера на първата книга на д-р Чавдар Ангелов, да се превърне в запомнящо се събитие в средите на историците и обикновените родолюбци, гости на автора в топлата юлска софийска вечер.     

Казанлъшкото присъствие бе отчетено в лицето на Бедрос Азинян, представител на Военен клуб Казанлък, сподвижника на автора, адвокат Любомир Денков и репортер на  Kazan. вg.

Диана Рамналиева

Автор на снимките: Фотограф – художник Бедрос Азинян

Диана Рамналиева
Диана Рамналиева

Автор

Articles: 286

Свържете се с нас

Анкета

От къде сте?

Сподели с приятели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Здравей читателю,

Изпрати новина

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

Здравей читателю,

Вашата обява

Полетата маркирани с * са задължителни

Потребителят гарантира, че в качеството си на автор на произведението (снимка и/или текст) има изключителното право да използва създаденото от него произведение и разрешава използването му от „Kazan.bg“ 

KAzan.bg

Kazan.bg стартира на 24-и май 2020 година като информационен сайт, създаден по идея на Диана Рамналиева, собственост на „ДИИВ“ ООД.

„Kazan. Bg“  е наследник на „5 минути в Казанлък”, пуснат в пространството на интернет на 1-и юни 2011 г.

„Kazan.bg“ е свободно словесно-визуално пространство за публикации на различни  автори  по актуални събития и теми от обществено значение.

Авторите в сайта носят отговорностт за публикациите, под които се подписват, водени от духа на Етичния кодекс на българските медии.

“Kazan.bg“ не носи отговорност за коментарите в пространството на интернет по повод публикации в сайта.

„Kazan.bg” отразява целия спектър на живота без да си поставя други граници, освен коректното отразяване на случващото се.

Очакваме сигнали, информации, снимки и идеи на електронната поща на изданието, както и в рубриките:

  • „КазахТЕ“, където можете да подавате Вашите материали за публикация;
  • „Твоята обява“, където можете да подавате Вашите малки безплатни обяви до 10 думи.
  • Нашата страница „Приятели“ обединява единомишленици с близки убеждения и общи каузи. Ако се чувствате един от нас, обадете се, за да споделим тук заедно общо  информационно пространство.
За контакти, обяви и реклама:  0888 129 467